close
Dezvoltare personală

Ce beneficii ai în prezent și cum poți adopta obiceiuri noi și productive

no thumb

good20habits20bad20habits_1În articolul trecut îți spuneam despre schimbare și în câte zile apare ea. Dacă nu l-ai citit încă, o poți face aici.

Astăzi vreau să vorbim despre obiceiuri noi , productive și cum să faci să-ți fie ușor să le adopți, fără să te simți frustrat sau să ai senzația că renunți la ceva.

Întâi observă ce obiceiuri nocive ai în prezent. Ce vicii mentale sau fizice te țin prizonier? Observă-te vreme de câteva zile. Care e primul lucru pe care îl faci atunci când te trezești? De obicei sunt lucruri automate pe care nici nu le mai observi. Ca un roboțel, te ridici din pat, mergi să-ți faci cafeaua, faci duș, deschizi calculatorul…continuă tu de aici.

Ce gânduri predominante ai pe parcursul zilei? Dar stări? Te simți energic și bine-dispus majoritatea timpului sau secat de energie și trist?

Care crezi că sunt obiceiurile care nu te vor ajuta pe termen lung? Poate fi un stil alimentar dăunător, lipsa sportului, lenea, amânarea, etc. Trece-le pe o foaie, să știi care sunt inamicii tăi numărul unu.

De ce e important să știi care sunt obiceiurile pe care le ai în prezent?

Poate că vrei de exemplu să faci sport zilnic, minim o oră. Și vrei să implementezi acest nou obicei, însă se bate cap în cap cu obiceiul tău de a te uita la televizor seara . Și totuși te forțezi un anumit număr de zile , sperând că va deveni automat la un momentdat. Și te chinui atât de rău, încât renunți ușor, după zile bune de frustrări .

Așa că , o dată ce știi ce obișnuiești să faci deja, urmează să te uiți la …

Ce beneficii îți aduce acel obicei nociv/ pe care nu-l mai vrei ?

Orice ai face , ai o parte bună de acolo și îți oferă ceva. Nu suntem niște ființe idioate, să păstrăm obiceiuri, atitudini și acțiuni care nu ne dau nici măcar un beneficiu. Altfel, la fel de bine ți-ai putea da un pumn zilnic, însă nu o faci. pentru că te doare și nu ai nimic de câștigat de acolo.

Hai să-ți dau un exemplu:   Acum ceva vreme mâncam o tonă de prostii. Ajungeam obosită acasă și băgam în gură tot ce găseam prin frigider. Apoi treceam la ciocolată, care bună fiind, nu mă puteam opri la 2 bucățele. Dupaia stăteam tolănită pe fotoliu cu o carte în mână ( nu citeam, doar o țineam și eu în mână…”să mă cultiv” și mă uitam în gol cu o mutră de bovină) și mă simțeam precum Garffield. În altă zi am mâncat atâtea banane până mi s-a făcut rău. Apoi m-am lovit de dezvoltare personală și psihologie și știam că ăsta e primul lucru ce-l vreau schimbat.  Când am auzit prima dată întrebarea „Ce beneficii ai de aici?” am crezut că-și bate joc persoana aia de mine. „Păi ce beneficii să am? Ce să obțin?, ma gandeam eu. „O stare de moleșeală și mi-e răăăău!!!!! Nu am niciun beneficiu.”

Și fiind atentă la mine câteva zile, am remarcat că băgam în mine ca o maimuță proastă, când mă simțeam prea obosită sau stresată. Era modul meu de relaxare. Iată beneficiul cum îmi facea cu ochiul și mă ademenea.

Așa că următorul  pas e ăsta: Observă ce obții dintr-un comportament al tău.

Apoi, întreabă-te ce alte comportamente îți pot da același beneficiu?

În cazul meu, am înlocuit ciocolata și tona de banane cu muzica. Mă relaxa și muzica și m-am hotărât ca de îndată ce ajung acasă să-mi pun melodiile care-mi plac mie, să dansez cu pernele dacă așa simt și apoi să iau cartea aia în mână și să o și citesc. Dacă tot aveam nevoia să ronțăi ceva, luam un măr.

A fost ușor pentru că primeam ce aveam nevoie , doar că din alt obicei.

Așa că, poți găsi alte opțiuni de a primi ce vrei , iar atunci nu va mai fi frustrant să practici noul obicei. În plus, așa îți dezvolți și flexibilitatea pentru că poți încerca lucruri noi, care îți aduc aceeași mulțumire.

Cum să practici și să integrezi noul obicei ?

  • Fă-ți un plan în care să-ți scrii exact ce vrei , care e obiceiul pe care ți-l dorești.
  • Gândește-te care vor fi rezultatele , dacă vei adopta acest nou obicei?Ce vei câștiga după ce va deveni un stil de viață? Ce îți va aduce în plus față de ceea ce ai în prezent? Cum te vei simți ? Imaginează-ți că astăzi tu deja ai respectivul comportament. Cum e? Ce vezi, ce auzi, ce simți? Cum s-a schimbat viața ta o dată ce ai acest obicei? Ce se întâmplă dacă nu faci schimbarea?
  • Alege o strategie pentru a-ți ușura munca și viața  – Fă în așa fel încât să-ți fie cât mai ușor să practici acest obicei. De exemplu, dacă ți-ai propus să citești în fiecare seară, așează cartea undeva unde știi că stai seara să o vezi. Dacă ți-ai propus să alergi, ia-ți niște adidași frumoși sau ceva care să îndrăgești și pune echipamentul în așa fel încât să te împiedici de el și să treci la treabă.
  • Amintește-ți de o perioadă când îți doreai un nou comportament, abilitate, etc și acum ai reușit să le ai. – Câte alte lucruri ți-ai dorit să schimbi și să dezvolți la tine și ai reușit? Ești propriul tău exemplu că SE POATE ! Doar trebuie să cauți în sertărașele minții tale și să le vezi. Caută câteva exemple în trecutul tău apoi felicită-te cu drag. Meriți !
  • Dacă într-o zi observi că ai cedat unui comportament pe care nu-l mai vroiai, nu te bosumfla. Se poate întâmpla. Așa că lasă vinovățiile deoparte , căci nu te ajută la nimic. Important este să continui să perseverezi. Ia-o de la capăt !
  • Distrează-te.Nu te lua atât de în serios. Dă-ți voie să te simți bine pe măsură ce îți schimbi obiceiuri, fii jucăuș și bucură-te de fiecare mic rezultat pe care îl ai zilnic.

Chiar dacă de multe ori ești nemulțumit , deschide-ți ochii acum și privește adânc în tine. Anul trecut nu erai aici. Câte s-au schimbat de atunci? Câte ai reușit să obții deja? Fii mândru de tine și fă schimbări mici, cu efecte mari pe termen lung.

În concluzie,  observă care sunt obiceiurile automate din prezent, notează-le, întreabă-te ce beneficii ai din ele? Ce obții din acele comportamente? Apoi, găsește un alt obicei care să îți aducă aceleași beneficii și să te facă să te simți de o mie de ori mai bine.

Iar în încheiere, îți mai spun atât: Nu te mai judeca atât de aspru. Vorbește frumos cu/despre tine, ca și cu un prieten vechi și bun . Dacă nu îți iese ceva din prima, nu înseamnă că ești prost. Poate gândirea, acțiunile tale sunt proaste, însă se pot schimba.  Obiceiurile, mentalitatea, stările, greșelile, totul se poate schimba, îmbunătăți. Tu ai fost și ești întotdeauna minunat . Mai trebuie doar să o vezi și tu, măcar la fel de clar pe cât te văd eu.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

5 Comments

  1. Multumesc Ramona pt. aceasta re-aducere aminte.Trebue sa analizez toate obiceiurle,sint unele care le fac mecanic,altele le repet ,desi nu sunt sanatoase.Dar ma opresc aici si voi controla cu atentie ,pasii scimbarii mele in bine….Te imbratisez cu mult drag….

Leave a Response