close
Dezvoltare personală

Cum să întâmpini schimbarea, schimbându-te pe tine

no thumb

creativity1

Majoritatea oamenilor, când aud de schimbare, simt fiori pe șira spinării. Paradoxul este că ne temem de schimbare, însă motivația și evoluția noastră e la cote mari, doar în prezența acesteia.

Aproape toate schimbările, produc frică, indiferent că sunt bune sau nu, este vorba de ceva necunoscut și asta ne sperie. Poate dai vina pe neîncredere, viață, partener sau trecutul dureros, însă ce te sperie cel mai rău e că viața ta se poate schimba într-o clipită. Dacă devine instant insuportabil de frumoasă și nu vei ști ce să faci? Dacă devine înfricoșător de urâtă și nu vei știi să-i faci față?

Viața înseamnă schimbare

Tot ce trăiește, evoluează. Dacă plantezi o floare, nu va rămâne sub formă de sămânță, ci va crește tot mai mult. Dacă îți cumperi un animal de companie, nu va rămâne pui. Dacă intri într-o relație, va evolua într-un sens sau altul.Viața e mișcare și dacă nu crezi asta, ia orice obiect vrei și pune-l la microscop și vei vedea mișcarea ce se petrece înăuntru.

Schimbarea este un proces natural al vieții și înseamnă evoluție, iar secretul nu este să o eviți, ci să creezi tu schimbarea pe care o vrei.

Câteodată ai impresia că stagnezi, însă în timp ce tu stai pe loc, viața se mișcă și dacă nu faci tu alegerea pe care o vrei, te va arunca viața dincolo de zona ta de confort, în așa fel încât să te schimbi.

Cum să întâmpini schimbarea

Dacă e un proces firesc ca lucrurile să se schimbe, atunci nu schimbarea e o problemă, ci părerea ta despre ea. Orice bucurie sau eșec ai avea acum, reprezintă o schimbare în viața ta, însă felul cum te raportezi tu la ea contează cu adevărat.

Indiferent că ai rămas fără bani, fără persoana iubită sau fără prieteni, chiar dacă ți-ai pierdut job-ul, încrederea și chiar și mințile, nu e vorba de schimbarea din viața ta, ci de modul în care gândești tu despre experiențele tale. Le etichetezi „urât” sau „frumos”, „bun” sau „rău” și pierzi oportunitățile și lecțiile din fața ta.

În primul rând, schimbă-ți gândirea despre schimbare. Raportează-te la ea ca la un amic de nădejde. Dacă nu ne-am fi luat câte un șut în fund din când în când, am fi rămas încă în scutece.

Caută 3 situații majore din viața ta, când credeai că o schimbare e un capăt de lume. Ce ți-a adus bun de fapt? Gândește-te unde te-a ghidat pe drumul vieții tale și realizează că fără acel lucru considerat atunci rău, nu erai astăzi aici.

Observă ce anume te sperie la schimbarea care te-a lovit în moalele capului. Ce gânduri ai despre ea? De exemplu, dacă ai fost dat afară de la muncă, poate te gândești că nu vei avea bani să-ți plătești ratele la bancă, nu-ți vei mai găsi de lucru sau orice alt lucru negativ. Observă care sunt gândurile din spatele schimbării, căci ele te sperie.

Apoi orientează-te spre cum să te adaptezi schimbării, ce soluții ai sau creezi, pentru a ieși învingător din orice situație.

creativity

 

Creează tu schimbarea!

Fie că vrei sau nu, singura constantă în viață e schimbarea și dacă nu faci tu pași să evoluezi, te vei lovi de situații care te vor obliga să o faci. Așa că începând de azi, spune DA vieții și răspunde provocărilor. Schimbă-ți modul de lucru, citește și alt gen de cărți, învață o limbă străină, privește problemele din viața ta și caută în ele oportunități.

E normal să-ți fie frică

Chiar dacă vei vedea schimbările ca pe ceva benefic, la început îți va fi frică. E normal. Mergi înainte! Treci prin frică, apoi dincolo de ea. E doar o schimbare, evoluezi, crești și asta e șansa ta să fii tot mai bun, mai valoros și capabil, în orice domeniu ești provocat.

Caută să te dezvolți singur în cît mai multe arii din viața ta și ai curajul să ieși în față cu propriile tale idei și viziuni. Urmează-ți visele și schimbarea va fi prietenul tău, căci tu ai creat-o. 

Schimbă-te pe tine

Sau mai bine zis, gândurile tale. De fiecare dată când te simți trist, nesigur, dezamăgit sau învins, nu e vorba de schimbarea bruscă din viața ta, ci de gândurile tale. Observă de ce ți-e frică cel mai tare și caută contra-exemple la fiecare temere.

(Un exemplu de situație: Mi-am pierdut job-ul. Care sunt gândurile care mă fac să mă simt prost? Sunt un ratat, nu am bani nici de o apă plată, voi muri sărac, niciodată n-am noroc. Contra-exemple: Cunoști vreun om care să fi trecut prin asta și totuși să fi găsit apoi ceva mai bun? Ce oameni cunoști care nu au avut bani și totuși nu au murit săraci, ci au evoluat frumos?)

Schimbare! Schimbare! Schimbare!

Pentru că asta înseamnă acțiune. Schimbă gândurile care te sabotează (întâi observându-le, apoi înlocuindu-le treptat), schimbă-ți atitudinea pe care o ai față de viața ta și acționează ca și când nu ai ce pierde. Nu lăsa viața să te surprindă. Surprinde-o tu pe ea!

Fii flexibil! Adică atunci când vezi că ceva nu merge bine, schimbă tactica, fă altceva, modelează-te în așa fel încât să schimbi tu ce poți.

„Nu-ți dori să fi fost mai ușor. Dorește-ți să fii tu mai bun!” Jim Rohn

Trăim într-o lume a schimbărilor. În companii, in relații de iubire sau prietenie, în ceea ce privește sănătatea sau educația, peste tot lucrurile se schimbă și oamenii care reușesc în viață sunt aceia care sunt flexibili și creativi.

Până ne scriem data viitoare, ține minte că viața înseamnă schimbare și percepția ta asupra ei, determină rezultatele tale. De-acum, când întâmpini dificultăți, bucură-te, căci acolo există o șansă de evoluție. Spune DA vieții!

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

 

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response