close
no thumb

echilibru

Zilele trecute a fost a treia oară în acest an când am auzit că cineva a murit după ce a lucrat zeci de ore fără pauză, fără somn. 

Depășește-ți limitele! Sau…nu?

În goana noastră după vocație, scopuri mari și obiective mici, suflet pereche, independență financiară și o viață ca în filme, uităm să fim recunoscători, prezenți și conștienți la corpul și mintea noastră. După ce să ne mai ascultăm corpul, dacă avem un termen limită la scopul ăla mare și realizarea lui ne va valida importanța și valoarea? De ce să mai fim prezenți când timpul aleargă și noi fugim și mai tare de el, către linia de sosire? 

„Depășește-ți limitele! Lucrează cu pasiune! Oamenii de succes au muncit non-stop și așa au ajuns la rezultate!” Și astea sunt doar câteva din temele dezbătute în cărțile de dezvoltare personală. Bineînțeles, în lupta asta acerbă pentru succes, era inclusă, până și în carte, și odihna, dar era scrisă printre rânduri. De aceea zic să filtrezi informația și să nu iei lucrurile de bune, cuvânt cu cuvânt și ca fiind o realitate absolută. 

Prietenia cu frica…sau mintea ta

Acum ceva timp am ținut un discurs intitulat „Prietenia cu frica” în care spuneam că în loc să-mi alung fricile, prefer să înțeleg acea parte a minții mele și să mi-o fac prietenă (tehnica ți-o voi spune în alt articol). Iată de ce prefer să-mi ascult și temerile: Partea aia a minții mele care se teme, care e limitată cum spun unii autori, îmi vrea binele. Dacă vreau să fac ceva nebunesc și mi-e frică, de cele mai multe ori, răspunsurile la întrebarea „De ce te temi?” sunt de genul: „Să nu te îmbolnăvești, surmenezi, etc.” Tot fac ce-mi doresc, însă iau în considerare și partea mea mai temătoare și am grijă de mine. Asta include alimentația, somnul, relaxarea. Pe scurt, echilibrul.

Cred în pasiune și depășirea propiilor limite

Chiar cred în puterea noastră interioară și cred că suntem capabili să facem mult mai multe decât îndrăznim. Cred în depășirea propriilor limite, de cele mai multe ori mentale. Și sunt convinsă că puterea corpului nostru este de o mie de ori mai mare și îl putem duce și pe acesta peste limite (exemplul cel mai bun pentru mine a fost maratonul). Însă toate acestea vin la pachet cu un dialog interior intens, cu înțelegerea și respectarea propriei minți și a corpului. Dacă nu te asculți pe tine, mintea ta și corpul tău, vei claca.

Fii prezent

Să fii prezent nu înseamnă doar să muncești cu înflăcărare și să fii atât de absorbit de ceea ce faci, încât să uiți de tine, timp sau spațiu. Să fii prezent include să asculți și ceea ce-ți transmite mintea și corpul tău.

Te doare capul? Poate corpul tău vrea să-ți spună că te-ai desidratat, că ai uitat să mănânci, că are nevoie de AER proaspăt. El cere ca un copil ceea ce are nevoie și tu îi spui „Lasă, mai târziu.” Și vine din nou la tine cu o ușoară amețeală și-ți spune că foamea ca foamea, de apă a și uitat, aerul deja e un lux, dar puțină odihnă nu ar strica. Și tu zici iar „Lasă, mai târziu.”

Și câteodată mai târziu…e prea târziu…

Sănătatea, o valoare

Dacă întrebi oamenii dacă este importantă sănătatea, toți vor confirma strigând că „daaaaa, e cea mai importantă!” Dar nici măcar nu se află pe lista lor de valori. Oamenii vor suflete pereche. Vor bani mulți, visuri realizate și o viață așa cum le-a fost promisă în atâtea cărți. Sănătatea e undeva pe ultimul loc și deși mulți se îngrijesc de exterior (să dea bine în lume), pe dinăuntru sunt putrezi (scuză-mi expresia). 

Gândește-te când ai mâncat ultima dată sănătos. Sport cât de des faci? Apă câtă bei? Când și cum vorbești cu corpul tău? Identifici semnalele transmise de el, știi ce are nevoie chiar acum? Cum te relaxezi și cum te joci eficient cu stresul din viața ta, în așa fel încât să nu te distrugă?

Sănătatea într-adevăr devine o valoare. Când o pierzi. Atunci îți dai seama brusc, că mai important decât orice, chiar și decât obiectivele tale, este să fii sănătos, căci așa, surpriză, poți lucra mai bine, mai eficient.

Ce vrei să obții?

Prin toate scopurile alea mari la care muncești 30 de ore din 24, ce vrei să obții? Ce emoție cauți? Ce lipsuri emoționale ai? 

Nu, nu vrei bani. Vrei emoția din spatele banilor. Nu vrei o relație ideală, vrei emoția din acea relație. Nu vrei faimă și realizări mărețe, vrei ce se ascunde în spatele lor. 

Ce se află după cortina viselor tale? Cauți validare? Vrei să ai încredere în tine, să fii apreciat? Vrei liniște, siguranță? Identifică ce vrei de fapt și cum poți obține toate astea printr-un echilibru, nu prin sinucidere. 

Unii oameni îi judecă aspru pe aceia care și-au luat viața. „Vaaaaai! Cum a îndrăznit?! Viața dată de Dumnezeu și el și-a tăiat gâtul!” Dar cei care judecă mai tare astfel de decizii, își bat joc de viața lor și se sinucid zilnic prin obiceiuri nocive. Lent și sigur. Sau rapid, depinde. 

Echilibru

Într-adevăr, dacă vrei ca visurile tale să devină realitate, va trebui să muncești pentru ele. Cu iubire, pasiune și perseverență. Încă nu am văzut pe cineva să stea pe fotoliu toată ziua și să-și realizeze scopurile. Însă în egală măsură, la fel de important este să te relaxezi, să dormi minim 6-8 ore pe noapte și să asculți ce mama naibii vrea să-ți spună corpul tău prin semnalele ce le transmite. 

O viață prosperă și abundentă

Dacă îți dorești prosperitate și abundență, include asta pe toate planurile, adică pune și sănătatea pe lista ta. Dacă ajungi în pat cu perfuzii, mi-e greu să cred că vei da randament și-ți vei îndeplini scopurile mai bine și mai repede. 

Dacă mintea și corpul tău funcționează la cote maxime și realizările tale vor fi pe măsură.

Energia vine din înțelegerea ta și a nevoilor tale, dintr-o minte și un corp sănătos. 

În concluzie, nu te grăbi să schimbi lista ta de valori și să pui sănătatea pe locul 1. Nu se află acolo și tu știi asta. E greu să schimbi ceva peste noapte. Însă include starea de bine și sănătatea în viața ta și probează vreme de o lună cum este să te asculți, să iei pauze, să înveți să te relaxezi chiar în mijlocul furtunii. Verifică importanța somnului dormind suficient și fii prezent, incluzând și corpul tău în ecuație. Când îți cere apă, mâncare, aer, mișcare, dă-i ce-ți cere sau îți va da el. O lecție. 

Observă cum te simți după o lună în care ai avut grijă de tine și apoi decide singur.

Gândește-te dacă merită să te distrugi de dragul unui scop și cu ce te va ajuta asta pe tine și pe ceilalți. Și ce ai putea face diferit pentru tine, visurile tale și ceilalți dacă ai avea grijă de sănătatea ta. Mentală, fizică și spirituală. 

Ține minte, cuvântul cheie este echilibru. 

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

 

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response