close
no thumb
images

Am tot vorbit despre recunoștință și nu numai în perioada sărbătorilor, ci în multe articole, postări de pe Facebook și mailuri trimise către tine. Acum la sfârșit de an, văd importanța unui „Mulțumesc” vitală, nu doar la bucuriile din față, ci mai ales la nemulțumirile și nefericirile din buzunar.

Trec printr-o perioadă în care mă simt omidă (și la propriu și la figurat) și mă văd nevoită să mă fac bucățele, ca apoi să mă reconstruiesc. De preferință într-o variantă și mai bună. La anul voi fi un fluture colorat.

Am renunțat la diverse lucruri, la câțiva oameni, câteva vise…și ieri mă gândeam cu recunoștință la greșelile mele.

M-am întrebat cum ar fi fost diferită viața mea dacă pe alocuri acționam altfel. Ce s-ar fi întâmplat dacă plecam din viața unora mai repede sau dacă un pas mic era făcut în altă direcție.  Și nu mi-aș mai fi putut imagina viața mea, dacă lucrurile s-ar fi întâmplat altfel.

De obicei tinzi să spui că dacă făceai ceva…altceva, era mai bine. N-ai de unde știi. Poate era mai rău. Dacă te uiți undeva în trecut și legi toate punctele până în prezent, realizezi că totul e perfect exact așa cum este.

Suntem obsedați să controlăm lucrurile din viața noastră, însă tind să cred că nu controlăm noi mare lucru. Unde putem face și schimba ceva, e la reacțiile și emoțiile noastre.

Așa că m-am trezit recunoscătoare. Pentru greșelile mele, pentru renunțări, pentru întunericul din mine care mă ajută de fiecare dată să (re)descopăr lumina. Și dacă aș putea să schimb ceva în trecut, n-aș schimba nimic. E prețios așa cum e.

Ce regrete ai?

Gândește-te ce regrete ai și ce vinovății tragi după tine. Dă-le drumul. Așa, pur și simplu. Dacă ai fi putut face ceva mai bine, ai fi făcut-o. Fii recunoscător pentru cât ai știut și putut și dă drumul poverilor. Îți îngreunează drumul.

Fă curățenie

Nu în casă. În tine. Scrie-ți o scrisoare și varsă pe ea tot ce ai în tine. Nu ține emoții în interior, când le poți scoate în afară. Dă-ți drumul din lanțuri. Meriți să trăiești liber!

După ce îți împodobești casa și bradul, ține minte să aprinzi lumina și în tine. Evită becurile economice. Ai nevoie de lumină și felinare care să-ți lumineze calea fără economie, în orice perioadă a anului.

Ai încredere în viață

Dacă ți-e bine acum și ești fericit, fii recunoscător. Dacă ți-e greu acum și ești nefericit, fii recunoscător. Toate au un sens, chiar dacă nu îl vezi acum. Trebuie doar să ai încredere că pietrele bune sau rele de astăzi, sunt toate norocoase și îți vor transforma ziua de mâine.

Hrănește-te

Nu cu mâncare. Cu recunoștință, iubire și mișcare. Fă o listă cu motivele pentru care ești recunoscător. De la cele mai mici până la cele mai mari. Mulțumește și pentru întuneric. E acolo doar pentru că ai uitat de lumină.

Gândește-te pe cine iubești și cine te iubește. Sună acea persoană, mergi la ea și ia-o în brațe. Sau pur și simplu trimite-i gânduri bune.

Sărbătorește-ți viața prin mișcare. Dansează, aleargă, orice îți pune corpul în mișcare. Alții ar vrea să facă asta și nu pot.

Fii prezent

Ține minte că în prezent nu există probleme. Mintea noastră care zboară în trecut sau/și viitor își amintește și crează probleme. În prezent e liniște. Bucură-te de tine și de ceea ce ai în jur. Concentrează-te pe ceea ce faci, gândești, simți acum. Unde e mintea ta acum?

Îți mulțumesc

Sunt recunoscătoare că mă citești și îmi scrii. Mulțumesc celor care mi-au scris mailuri în această perioadă și celor care m-au sunat să-mi ureze sărbători fericite.

Mulțumesc că ești acolo, undeva și ești parte din mine.

Ține minte că fiecare zi trebuie să fie o sărbătoare. Respiri? Ești viu? Ai un acoperiș deasupra capului și o pâine pe masă? Ai avut oportunitatea de a folosi apa caldă și ai casa luminată? Atunci sărbătorește asta!

Bucură-te de fiecare moment, căci dacă acum ești fericit, trece. Dacă ești supărat, trece și asta. Important este cine devii după fecare moment din viața ta.

Sărbători și zile fericite îți doresc!

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

4 Comments

  1. Draga Raluca, ai aparut in viata mea pe net ca o lumina vie. Te urmaresc cu bucurie si interes. Ma bucur ca existi si-ti doresc sa fii tot tu in continuare. Sarbatori fericite si La Multi Ani!

Leave a Response