close
no thumb

5746926a_imgViaţa e un maraton – de la start la finiş-Mihai Cucereavii

Ţi-am mai spus cât îmi plac drumurile şi că aseamăn viaţa cu o călătorie. Poate că nu totul e perfect şi unele autostrăzi sunt oribile, însă nimic nu trebuie să fie perfect. Văd un drum întinzndu-se în faţa mea şi automat stă scris în mintea mea VIAŢĂ. Cu acea sută de metri pe care o vedem şi restul peisajului se va revela pe parcurs. E de preferat să ştim unde vrem să ajungem, însă oricum nu vom ştii ce ne aşteaptă după curba următoare. 

Ăsta e motivul principal pentru care am ales să alerg un maraton. Să găsesc analogia lui cu viaţa şi să folosesc ce am descoperit. 

Ce vrei să obţii?

La înscrierea la maraton am ştiut că vreau să obţin medalia de la final şi depăşirea limitelor mentale. Credeam că e un lucru imposibil şi tocmai de aceea am vrut să-mi arăt mie că totuşi pot. La fel e şi în viaţă, e important să ştii cât mai clar ce vrei. Unde vrei să ajungi? Nu contează cum vei face asta, dacă se poate, dacă nu ştii exact un scop mare al vieţii tale. Dar ce vrei să obţii pe termen lung şi scurt? Asta îţi va da energie şi putere să începi. 

Acţiune, acţiune, acţiune!

Când vrei să termini un maraton, nu poţi amâna antrenamentele pentru că muşchii nu se antrenează vizualizând ce-ţi doreşti şi gândirea pozitivă nu te va ajuta să-ţi obşnuieşti corpul cu efortul. Trebuie să acţionezi imediat. 

În viaţă e la fel. Sunt utile exerciţiile de vizualizare, afirmaţiile pozitive şi gândirea optimistă, însă cea mai importantă e acţiunea. Imediat ce îţi vine o idee, să începi. Şi apropo de început, de câte ori ai folosit scuza…

Nu am încă toate condiţiile favorabile

În prima seară când vroiam să merg la alergat mă gândisem că nu e momentul încă. Nu am adidaşii potriviţi, e iarnă, frig, ce bluză să port, unde mi-e căciula, etc. Astea sunt scuze. Nu am alergat tot timpul cu adidaşii, hainele sau pe timpul potrivit. Important e să începi. Cu ceea ce ai şi cum poţi în momentul de faţă. 

Niciodată nu vei avea de partea ta toate condiţiile pentru a fi sigur 100% că totul e perfect. Lasă perfecţiunea şi începe. Un pas mărunt, de acolo de unde eşti, doar cu ce ai ca resursă şi aşa cum poţi. Pe parcurs vei îmbunătăţi strategia, condiţiile şi paşii îţi vor deveni mai mari.

Ce vor spune oamenii?

De obicei prea puţin îmi pasă de ce spun oamenii, însă în cazul ăsta m-a lovit întrebarea „Ce vor spune oamenii când văd că alerg iarna cu căciula asta oribilă şi eşarfă legată la gură?” Cel mai greu a fost până am ieşit din casă. Apoi, chiar dacă unii se uitau la mine, eu mă gândeam mândră că m-am înscris la un maraton. Nici nu mai conta atunci dacă voi reuşi să-l termin, era important că am avut curajul să mă înscriu şi antrenez.

În viaţă, oamenii vor spune multe. Ce e bine şi ce nu, de ce poţi da greş şi cum, de ce să te opreşti şi care sunt riscurile dacă continui. Se vor uita la tine frumos sau urât. Însă ei sunt pe margine. Uită-te bine la ei. Tu eşti pe drumul tău, ei vorbesc de pe banca lor, din percepţia lor subiectivă, care e limitată. Ieşi în lume şi explorează ceea ce-ţi doreşti şi lasă pe fiecare om să meargă pe drumul lui.

O altă parte din oameni, cunoştinţe, prieteni, familie, ori te vor încuraja ori se vor speria. Unii vor spune că e greu, imposibil şi periculos. Alţii te vor face nebun, dar te vor susţine. 

Fraza mea preferată când am spus fericită cuiva că m-am înscris la maraton a fost „Aaaah, păi nu poţi”. „De ce nu pot? Am timp să mă antrenez”, zic eu. „Păi nu ai cum, e foarte greu. Eu aş putea că am făcut şi armata, dar tu nu poţi, hahaha”. „Super! Zic eu încântată. Dacă tu zici că poţi, hai înscrie-te şi măcar ne antrenăm împreună şi e mai uşor, mă mai înveţi una alta”. ” Aaaah, păi nu aşa, îmi zice omul. Nu am eu chef de astea, dar îţi zic sigur că nu se poate. ” 

În concluzie, lasă deoparte oamenii care pot şi nu fac şi tu chiar dacă te temi sau te simţi deocamdată incapabil, acţionează. Asta va face diferenţa între succes şi eşec.

Caută oamenii care au reuşit

Imediat ce am postat pe Facebook că m-am înscris la maraton, au sărit oameni care au mai participat şi ei şi vroiau să mă ajute cu idei, experienţa lor, etc. 

Fii atent la micile sfaturi ale celor care au deja ceea ce tu vrei să obţii. Ascultă dificultăţile care pot apărea şi modul în care ei le-au rezolvat. Ăştia sunt oamenii de care ai nevoie atunci când ai un vis.  Poţi să  îi găseşti oriunde. Suntem în secolul tehnologiei şi asta simplifică mult lucrurile. Caută pe internet, scrie-le mail sau un mesaj pe Facebook. Şi oricum, vei vedea că o dată ce ai pornit la drum, mulţi oameni asemănători cu tine vor apărea din senin şi te vor ajuta. 

Călătorie, nu destinaţie

În articolul cu experienţa la maraton ţi-am spus că am greşit în prima săptămână de antrenamente pentru că m-am forţat să alerg mult mai mult decât puteam duce şi mi-am sucit piciorul. Asta doar m-a ţinut în loc. 

E important să ai scopul tău clar în minte, însă până la el, tot ce contează e ce faci în prezent. Bucură-te de fiecare pas mic sau mare şi pregăteşte-te mental şi fizic pentru ce îţi doreşti. Fă-ţi un plan şi cu fiecare pas mic realizat, felicită-te şi mergi mai departe. 

Motivaţie versus amânare

Orice vis ai avea, în prima săptămână vei avea impresia că poţi zbura şi entuziasmul va fi la cote maxime. Apoi, vor apărea în mintea ta scuzele şi tendinţa de a amâna. De aici începe munca de fapt.  Nu există pastile magice care să-ţi dea avânt să continui, însă perseverenţa e cheia reuşitei. Chiar atunci când nu ai chef şi observi că vrei să amâni, fă ceea ce ai de făcut. 

La mine a funcţionat să mă gândesc cum mă voi simţi dacă amân ceea ce am de făcut şi cum m-aş simţi dacă totuşi fac acel lucru. 

Observă ce funcţionează la tine şi aminteşte-ţi de ce e important scopul ăla. Chiar în momentele în care preferi o bere în fotoliu, ieşi din zona aia şi trage de tine să mai faci un pas spre visul tău

Ziua cea mare

După micile tale acţiuni, va veni ziua în care trebuie să faci ultimii paşi mari spre scopul tău. Acum nu te gândi ce nu ai făcut, ce crezi că e greşit sau ce nu a funcţionat. Concentrează-te pe ce ai făcut bine până acum şi ce mai poţi face.

Viaţa este oportunitate, foloseşte-o. Viaţa este frumuseţe, admir-o. Viaţa este un vis, realizează-l. Viaţa este o provocare, înfrunt-o. Viaţa este un joc, joacă-l. Viaţa este o promisiune, realizeaz-o. Viaţa este tristeţe, depăşeşte-o. Viaţa este un cântec, cântă-l. Viaţa este o luptă, accept-o. Viaţa este o tragedie, înfrunt-o. Viaţa este o aventură, îndrăzneşte. Viaţa este noroc, fă-ţi-l. Viaţa este viaţă, luptă-te pentru ea„-Maica Tereza

Viaţa este un maraton. O cursă lungă în care ai de ales dacă te interesează timpul şi te grăbeşti spre finiş sau te bucuri de drum şi mai mergi şi la pas. E o cursă pe care o începi entuziasmat. E un vis pentru care te-ai pregătit, iar acum că eşti pe drumul lui, te simţi liber şi fericit. Nu pentru că ai ştii cum se termină, ci pentru că ai avut curajul să începi.

Vei da de greu- mai devreme sau mai târziu

În cazul meu au fost crampe musculare, dureri de stomac şi câteva greşeli care m-au obosit prea repede.  Orice greutăţi ai avea tu, aminteşte-ţi că majoritatea limitelor sunt imaginare. Tu îţi poţi controla mintea. E greu să rămâi optimist atunci când dai de greu, însă acceptă-ţi stările şi treci prin ele. E decizia ta. Continui? Sau renunţi?

Durerea e temporară. Renunţarea e veşnică”– Lance Armstrong

Majoritatea limitelor sunt în mintea ta

oscar-pistorius

Nu eşti singur

Câteodată vei avea impresia că e prea greu şi ceilalţi concurenţi sunt cu mult în faţa ta. Te simţi singur, obosit şi te gândeşti că vei eşua. Chiar dacă drumul pare gol, uită-te în jur. Nu eşti singur. La momentul potrivit vor apărea oameni care să te încurajeze, să te ajute şi să-ţi dea putere să continui. În cazul meu au fost spectatorii care aplaudau şi cei care mi-au întins o sticlă cu apă. La orice vis e valabil asta. 

Învaţă de la natură

În timpul cursei pentru visul tău, când te simţi fără resurse şi nu mai ai idee cum să continui, uită-te la copaci, la iarbă, la păsările care zboară. Ce crezi că poţi învăţa de acolo să ce poţi folosi pentru scopul tău? Eu de la copaci am învăţat flexibilitatea şi puterea. Acum ştiu că oricât de grea ar fi iarna, primăvara apare negreşit dacă continui să mergi. Tu ce vezi în jur?

E foarte greu

Nu am să te mint. E extrem de greu. Orice vis ai avea, nu va fi un drum lin. De aceea e important să ai un scop mai mare decât tine şi dorinţa de a-ţi vedea visul cu ochii să te mistuie. Altfel, renunţi uşor. 

Aminteşte-ţi de ce vrei să obţii asta şi ce vei face cu darul de la final

De ce e important să-ţi împlineşti acel vis? Cum vei ajuta şi alţi oameni prin realizarea lui? Găseşte-ţi surse de motorină care să-ţi dea energie chiar atunci când vrei să renunţi.

Eu m-am gândit la fetele care mă aşteptau la finiş, la scopul meu de a compara un maraton cu viaţa şi ce voi putea să dau mai departe prin această experienţă. Dacă tot credeam că drumul ăla e viaţa mea şi finiş-ul un vis realizat, cum mă simţeam dacă renunţam?

Concentrează-te pe fiecare pas

Te simţi uneori prea departe de visul tău şi ai impresia că nu mai ajungi acolo. Adu-ţi aminte să te bucuri de drum, nu să aştepţi destinaţia. Concentrează-te pe fiecare pas, nu pe ansamblu. Cu fiecare minut eşti mai aproape de ceea ce-ţi doreşti. Se poate! Poţi! Mai ai puţin!

Când ai ajuns la finiş

Vei simţi că lumea e a ta. Vei râde şi vei plânge în acelaşi timp. Te vei uita în urmă şi drumul ăla care ţi se părea greu, acum vei realiza că a fost frumos şi a meritat. Inspiră bucuria asta pentru că durează de la câteva minute până la 2,3 zile. Atât. Aici vei realiza că partea cea mai importantă a fost drumul până la visul tău şi CINE AI DEVENIT PE PARCURS

Maratonul pentru mine nu a însemnat doar cursa propriu zisă , ci a început cu prima zi de antrenamente. 

Şi în viaţă, scopul tău nu înseamnă ziua în care faci ultimii paşi, ci însumarea acţiunilor tale de când ţi-a venit ideea şi până când ai realizat-o. Apoi vei căuta altă provocare sau acel vis te va duce către un altul. De aceea e atât de important să te concentrezi pe prezent şi să te bucuri de fiecare pas. 

Te limitezi?

Când am spus unui prieten că particip la maraton, mi-a spus „Să ieşi pe locul 1”. Am început să râd şi i-am spus că nu am cum cu doar 5 luni de pregătiri să termin pe locul 1. Eu vreau doar să termin. Nu contează timpul sau locul. Şi a zis: „Măi, tu te limitezi singură.” Eu încă susţineam: „Nuuu, chiar nu am cum. Participă unii care asta fac de o viaţă, eu abia m-am ridicat de pe scaun şi m-am trezit că alerg. Nu am cum, crede-mă.” Iar răspunsul lui genial a fost ăsta „Nu contează dacă nu reuşeşti, tu propune-ţi să fii cea mai bună şi nu te limita.” 

Aveam dreptate şi eu, dar avea mare dreptate şi el. Ceea ce îţi propui să fii, să faci şi să ai, aia obţii. Nimic în plus sau în minus. Probabil că e imposibil. Sau poate că nu. Asta nu poţi ştii decât dacă încerci. Dar dacă te entrenezi pentru locul 1 în cursa vieţii tale,  cu siguranţă vei da din tine tot ce poţi şi ai mai bun, iar până la urmă vei reuşi. Dacă vrei doar un ultim loc, asta vei avea.

Îţi doresc o cursă cât mai frumoasă în viaţă şi indiferent prin ce treci, nu uita că e visul tău, limitele pot fi depăşite şi ceea ce faci astăzi contează. Viaţa nu e nici uşoară, nici grea. Nu e nici urâtă, nici frumoasă. Pur şi simplu este. Şi depinde de tine prin ce ochi o priveşti şi cum faci să merite să fie trăită.

Te îmbrăţişez cu dragoste şi entuziasm

 

 

 

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

7 Comments

  1. Merita..din plin aplicat..urmarit…lucrat si actionat! Este un drum…pe care am doar doua alternative..1.Reusesc! 2.Reusesc! See you toate preturile de platit..reusesc sa imi ating visul meu, care este frumos si mare, fiindca din el…va castiga multa lume! Multumesc pt.email si material! Multumesc ca Stiu cine Sunt..si ce valoare divina am!

  2. toate informatiile astea sunt atat de valoroase si conteaza atat de mult pt mine. Nu ca nu le stiam , ci parca le-am uitat…si…e atat de bine cand e acolo cineva care fara sa stie te sustine , te incurajeaza si iti aminteste constant sa nu te abati de la visul tau.. Iti spune ca scopul tau si drumul tau e bun si ca merita sa dai tot pt a reusi.Tot timpul am afirmat ca drumul meu a fost si este presarat see you INGERI si unul dintre ei esti tu! multumesc draga mea , din suflet, inima mea vibreaza de bucurie cand citesc articolele tale. Simt puterea si adevarul din ele.Sarbatori pline de iubire , lumina si multa , multa vointa de actiune!

  3. Felicitari Raluca! Ma regasesc in fiecare cuvant scris de tine si pot spune ca am citit totul see you ochii impaienjeniti de lacrimi. Frumoasa comparatia viselor see you viata si see you maratonul! Multumesc!

Leave a Response