close
no thumb

perfect

O greșeală destul de des întâlnită pe drumul îndeplinirii unui obiectiv, este dorința de a ieși totul perfect. 

În primul rând, să iasă totul perfect este din start o cogniție irațională, care trezește monștrii, căci e imposibil să fie TOTUL perfect. Dacă stai să cauți cu microscopul, vei avea mereu ceva de adăugat, corectat, detaliat, etc. Și spuneam că asta naște monștri, pentru că așteptările tale fiind irealiste, vei fi dezamăgit. De tine și amânarea ta. 

Ia-o încetișor

  • Fixează-ți un obiectiv. Ce vrei să obții? Scrie undeva cât mai exact ce anume îți dorești? Evită negațiile și concentrează-ți atenția pe ce vrei. 
  • Până când vrei să realizezi acel obiectiv? Pune-ți o dată limită. 
  • Ți se pare imposibil de realizat sau te sperie obiectivul prea mare? Atunci împarte-l în pași mici. Care sunt 2, 3 pași ce-i poți face și până când îți iei angajamentul să-i realizezi?
  • Ți se pare obiectivul prea mic și te motivează puțin spre deloc? Fă-l mai mare! De obicei când scopul tău este mare, problemele ce-ți apar în cale vor părea mici. 
  • Încetuc…încetuc. Unde te grăbești așa? Ce ai amânat să faci în ani de zile vrei să realizezi în două zile? Cred într-o atitudine optimistă, însă evită să te minți pe tine sau să te suprasoliciți cu așteptări uriașe. Ce vrei tu să faci trebuie să fie realizabil. De exemplu, să slăbesc 5 kilograme în 4 săptămâni, îmi poate părea mai ușor realizabil, decât să slăbesc 5 kilograme în 3 zile cu sport până leșin. 

 

TREBUIE să fie perfect!

Și dacă e imperfect ce are? Extrema opusă la cei care vor să schimbe Universul în două zile, sunt cei care își iau 20 de zile ca să schimbe un bec, până când sunt convinși că scaunul stă perfect, becul e ținut cu măiestrie în mână și candelabrul este perfect lustruit. Exagerez acum, desigur, însă ai prins ideea. Dacă tu cauți perfecțiunea și te pierzi în ea, riști să amâni acțiunea și apoi să-ți pară rău. 

 

Ce se ascunde în spatele dorinței de perfecțiune?

La mine se ascundea frica de a da greș. E greu de generalizat, căci fiecare om este unic și are alte motive în spate. Așa că tu caută motivul tău. Ce se ascunde în spatele dorinței tale de perfecțiune? Ce se poate întâmpla dacă ceva e imperfect? Câtă încredere ai în tine? Crezi în capacitatea ta de a realiza acel lucru pe care ți-l dorești? 

 

Orice obiectiv ai avea, imaginează-ți că perfecțiunea e un mic monstru care te ține pe loc, dându-ți impresia că ești ocupat (cu corecturi/retușuri). Dă-i o formă, o culoare și un nume acestui monstruleț și vorbește cu el. Întreabă-l:

  • De ce anume mă tem?
  • Ce se poate întâmpla rău dacă-mi îndeplinesc obiectivul?
  • De ce amân? de ce? de ce? de ce? (pune-ți întrebarea de ce până când ajungi la o conștientizare care-ți aduce un AHA)
  • Care e primul pas ce aleg să-l fac ACUM? 

 

Negociază cu monstrul tău, fii prietenul lui și lucrați împreună în așa fel încât lucrurile să iasă cât mai bine posibil pentru acest moment și-n același timp să acționezi fără retușuri și amânare. 

Răspunsurile sunt la tine. Ascultă-te cu atenție, fii observatorul tău și conștientizează ce anume te ține pe loc. Ieși din seriozitate și ia-te în glumă. Viața e un joc interesant, dacă alegi să-l joci cu umor și îți dai voie să fii imperfect. E uman, e mai bine, e eliberator. 

 

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

 

 

 

 

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

1 Comment

Leave a Response