close

„Am auzit adesea cuvintele „Cu copilul nu ești prieten, căci ești părintele lui”

Mulți părinți cred că prietenia cu copilul lor le știrbește din autoritate, iar atunci el nu-i va mai asculta.

Eu cred că nu există raportare mai puternică decât prietenia, iar asta în orice gen de relații. Cu atât mai mult dacă ești prieten de încredere a copilului tău, acesta va învăța ce este susținut și poate să aibă curajul de a-ți spune adevărul fără a fi pedepsit.

Consideri că prietenia cu copilul tău este nepotrivită ori atunci când nu înțelegi tu însuți ce înseamnă și implică prietenia…sau când vrei să te folosești de rolul de părinte cu care te-ai identificat, pentru a te impune cu forța.

Dacă a făcut maică-mea un lucru la nivel de expert, acela a fost că înainte de orice…mi-a fost (și-mi este și acum) cea mai bună prietenă. Asta nu înseamnă că nu aveam anumite limite, însă era important că puteam vorbi cu ea despre orice mă frământa, fără să-mi impună dorințele ei pentru mine.

Aveam mai puțin de 13 ani când mi-a spus să nu o mint niciodată, că ea nu îmi impune nimic, pot să fac ce vreau, doar să spun adevărul ca în caz de ceva…să știe unde sunt, ce fac, de unde să rezolvăm problemele ce pot să apară.

Și mică fiind, am crezut-o pe jumătate. Din tonul vocii ei am sesizat că vorbește serios, dar câți părinți nu știți care spun „zi adevărul!” apoi se supără sau pedepsesc copilul? Așa că am pus-o la încercare o vreme, cu sincerități grele, dar pe subiecte mărunte, cât să văd reacția ei.

Și într-adevăr, nu se supăra pe mine, nu mă pedepsea, nu mă simțeam judecată. Doar stăteam la povești, iar în cele din urmă mă lăsa pe mine să aleg ce vreau să fac mai departe.

Maică-mea a vorbit cu mine din timp tot ce știa ea despre viață și tot ce credea că îmi trezește curiozitatea. Nici ea nu m-a mințit niciodată. Mi-a spus de mică despre ciclul la femei, despre relații și sex (deci n-am auzit povești cu barza), despre alegerile pe care le pot face și consecințele lor. Despre bine sau rău și despre încrederea ei în mine că orice aș face…mă descurc.

La ce m-a ajutat prietenia cu mama?

Pe parcursul vieții am simțit mereu că am un stâlp de bază în fundația mea, la care mă pot întoarce cu sinceritate, orice ar fi.

M-a ajutat să nu mă ascund cu nimic, să nu mă tem, să îndrăznesc să am curaj și să experimentez viața…fără frica unui eșec. M-a ajutat să o respect profund și sincer, apoi devenind adult…să-i întorc cu drag poveștile și de data asta, să o învăț eu câte ceva.

Aveam colege de liceu care veneau să vorbească cu mama despre problemele lor când erau îndrăgostite, când rămânea una gravidă, când nu știau ce să facă. Nu puteau vorbi cu părinții lor pentru că nu aveau încredere în ei și știau că dacă-și deschid gura vor ajunge să fie certate, judecate, unele chiar bătute.

Nu poți pretinde sinceritatea

Nu poți folosi însă declarația de sinceritate ca și strategie ca să știi ce face copilul tău și să-l controlezi mai bine. Nu trebuie să repeți unui copil Fii sincer, fii sincer, spune-mi adevărul. Trebuie întâi TU să fii sincer și să-i spui adevărul. De la aspecte mici, până la unele mari. Pornind de la tine și ce simți, experiența ta, până la viață în general.

Unii părinți, dintr-o nevoie de a-și proteja copilul, dar și dintr-o naivitate, îi ascunde adevărul, indiferent că amână o discuție despre sex sau îl ascunde într-o bulă roz unde-i explică lumea perfectă în care trăim, fără să-i arate și partea urâtă.

Însă indiferent ce ascunzi tu, lucrurile astea există. Iar dacă nu vorbești despre ceea ce este cu adevărat, nu înseamnă cu nu mai există, iar copilul tău va afla asta mai târziu când va suferi consecințele unor alegeri.

De aceea susțin că înainte de a fi părinte, trebuie să fii un prieten bun. Căci prietenia implică adevăr, implicare, vulnerabilitate (că nu-i ușor să spui anumite lucruri), susținere, încredere și multe multe altele.

Dar sinceritatea, încrederea și respectul nu se pot pretinde de la un copil. Trebuie să fii tu așa. Tu ești cel care inspiră toate astea.”

Fragment din materialul „Idei de bună creștere a părinților – dedicat copilului de azi, pentru copilul de mâine” , material pe care-l găsești aici

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response