close
no thumb

dreamstime_xl_18477567Ceea ce numim relații, de cele mai multe ori sunt doar trocuri. Despre asta am scris aici: http://entuziasm.ro/iubirerelatii/relatie-sau-troc/. Eu îți dau ceva, cer de la tine altceva, încheiem contracte pline de promisiuni și pretindem de la ceilalți să mimeze după și cu noi, mulțumiți că avem șansa de a petrece timp cantitativ împreună și a ne mula măștile pe fețe.

Unii oameni mimează în relații (la început și pe parcurs; în relații amoroase sau de oricare alt gen) vrând să pară ceea ce nu sunt sau să ascundă ceea ce cred că sunt. Și câte unul se agită jucând niște roluri, crezând că ceilalți nu-l observă sau vor vedea ce vrea el să transmită. Însă atunci când ochii sunt chiori, porii recepționează ceea ce se simte, dincolo de văz și auz. Deși de cele mai multe ori, falsul strigă și are culori țipătoare.

De ce mimă?

De ce să mimezi ceea ce nu ești? Pentru că ai proiectat niște filme pe cel din fața ta și-ți imaginezi cam cum i-ar plăcea să te comporți tu. Sau pentru că te simți slab pe alocuri și decât să-ți recunoști slăbiciunile, limitele, ceea ce nu poți duce sau înțelege, mai bine îți lipești o mască pe față și dansezi aparent vesel, după cântecul din mintea ta, pentru a impresiona audieța. De cele mai multe ori, ăsta este un spectacol pentru care nimeni nu vrea să plătească și puțini rezistă la DEMO mai mult de câteva minute.

Mai poți mima într-o relație, atunci când te temi să nu pierzi ceea ce ai și cauți confirmări că ești în continuare plăcut, apreciat și va continua să fie așa. Însă atunci când te temi să nu pierzi, frica ta te pierde pe tine, căci reacționând după impulsul ei, ratezi adevărul din fața ta și onorezi pretențiile pentru care ai face multe, cu orice preț. Însă prețul e chiar libertatea, prietenia și starea ta de bine.

Când vrei să pari ce nu ești

Atunci când te forțezi să faci lucrurile să meargă, strici și ce a mers până în acel moment. Și când te prefaci că ești un tigru, deși cu adevărat ești un cal de curse, îți ignori calitățile importante, pe care le ai cu adevărat. Calitățile unui tigru n-ai cum să le mimezi, căci n-ai fost în pielea lui. Poți cel mult să te informezi, să copiezi câteva mișcări și să te îmbraci precum el. Dar nu ești tigru și mimând ceea ce nu ești doar din frica de a nu fi prea puțin pentru ceilalți fiind un cal, te limitezi de două ori. O dată pentru că nu lași esența ta reală să iasă afară, apoi pentru că folosești lucruri artificiale care să atragă atenția. Și pierzi exact cursa pentru care ești pregătit și ai putea să o alergi.

Lasă cine crezi că ești și mai bine observă-te cum reacționezi/ce faci în cercul de prieteni, la serviciu, în relație. Ce mimezi? De ce o faci?

Competiție imaginară

Dacă se întâmplă să te simți inferior celorlalți este pentru că ai crezut că ești într-o competiție. Tu ai caracteristicile și calitățile tale. Ceilalți le au pe ale lor. În anumite lucruri, ești mai bun decât oricine. Și desigur că se întâmplă ca unii să fie mai buni decât tine în anumite domenii, însă asta nu te pune într-o poziție de inferioritate. Tu singur te pui. În momentul când ieși în scenă cu mima și vrei să demonstrezi ceva, de pe un nivel de aroganță (masca nesiguranței) 1. Ești dizgrațios de cele multe ori și 2. Ai intrat în terenul unei competiții imaginare unde joci singur și pierzi.

 Sub măști

Când ești în mimă, te poți observa singur și fără să te detașezi de tine prin X tehnici. Dacă în loc de relaxare simți crispare, luptă, greu, atunci ești într-un joc controlat de mintea ta. Alegi sufletul atunci când observându-te, alegi să faci altceva decât să falsezi persoana ta și viața din tine.

Nu mă întreba ce să faci atunci când te observi că ești fals. Știi deja ce să faci. Orice alegere, oricât de minoră, însă care reprezintă adevărul și e asumată va fi eliberatoare, iar atunci vei putea experimenta calmul, relaxarea, autenticitatea.

În relații, poți să mimezi o vreme dacă nu ai privitori „avizați”, însă în cele din urmă, mizeria ascunsă va începe să pută. Nu, nu neapărat pentru ceilalți, ci în tine. Și mai sunt acei oameni onești, pe care-i poți numi prieteni, care te văd cu adevărat și-ți observă limitele.  Acei oameni îți pun degetul sub măști, pe răni deschise. Și doare dacă nu-ți asumi mima și continui să rămâi în jocul tău imaginar, însă te eliberează de povara unui fals, atunci când îți recunoști slăbiciunea (față de tine și/sau ei) și (re)acționezi diferit. Binecuvântați să fie acești prieteni!

Locul unde te afli

Chiar dacă îți dorești să ai mai multe cunoștințe (nu neapărat utile de altfel), să fii mai spiritual, inteligent emoțional, etc, îți poți dezvolta aceste abilități, însă nu omite ceea ce poți acum și locul unde te afli în momentul de față. Din acest loc poți oferi autentic și tot de-aici crești. Atunci când observi că ai o limită într-un domeniu sau altul, observă-te, fii sincer cu tine și alege adevărul.

Cu cât mimezi mai mult în relații, cu atât pierzi mai mult și mai repede, chiar lucrurile importante de care te bucurai. Nu îi îndepărtezi doar pe cei de lângă tine, ci mai ales pe tine. Nu te trăda pe tine însuți doar de dragul de a primi ceva (atenție, apreciere, afecțiune, etc), căci astfel pierzi din vedere cât de multe ți se oferă deja și câte poți face exact din locul unde te afli.

Cea mai grea parte nu este să alegi să dai foc la măști și să te arăți exact așa cum ești, făcând alegerile corecte, ci să recunoști față de tine însuți că ești un impostor și ai luat viața de proastă, jucând teatru.

În fond, mai important decât ceea ce cauți, e ceea ce eviți.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

3 Comments

  1. Mastile ne fac oameni. Fara masti am fi niste salbatici care se iau la tranta la prima neintelegere. Ele cizeleaza relatiile si imbraca personalitatea, la fel cum carnea imbraca oasele. Fara carne, oasele ar fi doar un schelet care clantane si se ciocneste la tot pasul. Dar, ca orice alt lucru, mastile necesita cumpatare: prea multe masti – ne pierdem identitatea, prea putine – devenim taranoi insuportabili.

    1. Depinde ce inseamna pentru tine mastile. La ce m-am referit eu, cu siguranta nu e valabil ce ai spus si nu cizeleaza relatiile ori sa imbrace personalitatea. Tocmai ca le toaca marunt pe ambele. Tu ce intelegi prin „masti” mai exact?

      1. Adica sa ne mai si prefacem un pic, sa mimam cum spui tu, sa mai spunem si da atunci cand de fapt vrem sa spunem nu, sa mai lasam de la noi si sa facem pe plac si celuilalt chiar daca nu e in interesul nostru direct, pentru ca altfel 100% sinceritate inseamna sa fim foarte colturosi si egoisti, iar asta va produce frictiune si va zgaria relatia. Pe de alta parte, daca viata noastra e toata doar o mima pentru a ne satisface partenerii, atunci intradevar traim in minciuna.

Leave a Response