close
im_so_in_love_with_you-5276

 

Îndrăgostirea este un proces chimic efectuat de creier, ca urmare a imaginilor pe care le creezi în minte. Senzația de fluturi în stomac îți oferă bucurie pe termen scurt și te toacă pe termen lung pentru că a lua cocaină sau a te îndrăgosti este exact același lucru. În creier au loc aproximativ aceleași procese.

Și totuși, stai să te întrebi de ce lumea este atât de fascinată de emoția asta? Poate identificarea cu emoțiile și povestea, filmele romantice văzute care inoculează ideea că așa se întâmplă, căutarea unei senzații de tipul „Sunt viu, plin”. Pe scurt, fuga de sine. Dacă observi cu atenție, cei care râvnesc după starea asta, caută să evadeze din propria viață și să-i găsească un sens.

Cum te îndrăgostești

Te îndrăgostești de cineva atunci când te implici în filmul rulat în mintea ta. Mai exact, te întâlnești cu o persoană la un suc/ceai/bere/ceva. Și o privești, apoi îți spui în minte niște lucuri. „Hmmm, are fruntea lată! Clar e un om inteligent!” și de atunci, nici nu mai contează ce scoate pe gură că ție ți se pare aur curat. “Ce frumos zâmbește acelui copil, clar ar fi un tată bun/o mama bună”, “După cum vorbește este clar că vrea o relație serioasă”, “Ne potrivim perfect! Este sufletul meu pereche” Și după ce ai o conversație în capul tău, fără să fii atent/ă la cel/cea din fața ta, ești gata infestat cu puțina oxitocină, dopamină, serotonină, hormoni eliminați în creier ca urmare a filmului tău mental, film care de cele mai multe ori nu are nicio legătură cu realitatea.

Îndrăgostirea nu are nicio legătură cu iubirea

Unii oameni confundă îndrăgostirea cu iubirea și sunt orbi pentru o perioadă lungă. Orice ar zice sau ar face partenerul, nu ești prezent și nici nu-l vezi cu adevărat. Tu acționezi și reacționezi după filmul creat la început, nefiind prezent în relație.

Când omul de lângă tine lipsește, simți un gol și ți-e dor să fie lipit de tine, așa că te hrănești cu amintiri și o imaginație bogată, îți faci iluzii cu privire la un viitor care încă nu a venit și te amăgești în continuare până în punctul în care îi poți spune celuilalt „M-ai DEZamăgit”
Așadar, a fi îndrăgostit nu este altceva decât un act inconștient în care te pierzi pe tine, fugi de tine pentru a te salva imaginea celuilalt, așa cum ai proiectat-o tu.

După ce ți se împlinesc două, trei așteptări, ceri mai mult cu credința că așa e firesc și apare frica de a nu pierde (cealaltă persoană și ce-ți oferă). De cele mai multe ori, într-un final relația se destramă și atunci realizezi (sau nu) că n-ai fost prezent și nu te-ai bucurat de ceea ce era și ți se oferea.

Ceea ce unii oameni numesc iubire, nu este decât o îndrăgosteală bazată pe gânduri iraționale și pe presupuneri referitoare la celălalt plus un sac de nevoi ce așteaptă să fie împlinite. N-ai timp să iubești atunci când ești ocupat să primești aprobare, confirmare și cauți să smulgi de la partener ceea ce crezi că-ți va satisface nevoile

Fix în fața ta

La întâlnirile dintre doi oameni, fiecare este precum o hartă care îți arată măcar în mare traseul, îți vorbește clar despre ce-și dorește și cine este el. Desigur că unii pot să mintă, însă după cum bine era o replică într-un film „În orice fals, se ascunde ceva autentic”. Tot ce vrei să știi se află în fața ta, însă cine stă să asculte, să vadă, să-l simtă pe celălalt? Uită-te la întâlnirea de la început a doi oameni și vei vedea cum fiecare vrea să „dea bine” și caută aprobări din partea celuilalt, gândesc prin prisma convingerilor și a prejudecților, însă rareori sunt prezenți acolo.

Ca să-ți dau și un exemplu aici, eu obișnuiesc să spun și să fiu clară cu ceea ce-mi doresc, ce cred, cine sunt, atât cât mă cunosc într-un anumit moment. Așa că afirmam răspicat că nu-mi plac florile tăiate. Dacă sunt în ghiveci e ok, însă nu mă fascinează cu nimic un buchet de flori și prefer sincer în locul lor roșiile, morcovii, legumele în general. Mi se părea chiar romantic să primesc o legumă, în loc de o floare. Deci i-am arătat direct o parte din hartă, da? Ce crezi? Majoritatea bărbaților mi-au oferit buchete de flori. Trandafiri, narcise, cale și altele. Ei considerau că așa-s femeile să pară interesante, însă oricărei femei îi place să primească flori. Trăiau în filmul lor și nu auzeau, nu vedeau nimic altceva.

Un singur bărbat din viața mea m-a auzit cu adevărat și la a doua întâlnire a venit cu o legătură de roșii. 🙂

Deși e tentant să te simți măgulit când cineva declară și-l vezi că e îndrăgostit de tine, e de preferat să nu încurajezi și hrănești această emoție, acest comportament. Uită-te atent și observă că acel om nici măcar nu te vede pe tine. Are anesteziate simțurile și e îndrăgostit profund de o poveste. Își imaginează diferite scenarii și proiectează pe tine tot ce-și dorește și ce crede că ești. Însă nu te vede cu adevărat nici măcar cu colțul ochiului.

(Auto)Observare și atenție

Dacă observi poveștile pe care ți le spui în minte la întâlnirile cu cineva și alegi să nu le crezi 100%, ci doar să fii atent la ce se întâmplă în tine și în fața ta, deja ești pe drumul bun. Atunci ai timp și spațiu să observi omul de lângă tine, nu o poveste creată de minte.

Când te arăți așa cum ești și ești conștient de motivațiile din spatele intențiilor și a comportamentelor, fără să joci un rol care crezi că i-ar plăcea celuilalt, ești autentic și sincer cu tine însuți. Din acest cadru îl poți privi și pe cel din fața ta așa cum ți se arată, fără să lipești etichete. Odată ce ești sincer cu tine însuți și-ți recunoști atât lumina, cât și mizeriile, privirea ți-e mai limpede și poți vedea cu aceeași sinceritate ce se întîmplă cu/în celălalt.   Atunci, poți să câștigi o relație pe termen lung (cu tine și cu celălalt) sau poți să pierzi dacă valorile și drumurile voastre nu corespund. Însă atunci când pierzi, este pentru că așa trebuia să se și întâmple și realizezi că de fapt n-ai pierdut nimic, căci te-ai onorat pe tine.

Când ești prezent, un bun observator și atenția ți-e îndreptată cu sinceritate și curiozitate spre cel de lângă tine, fără să te implici emoțional în dialogul din mintea ta, îndrăgostirea va fi doar o poveste prăfuită de care vei râde, însă asta lasă loc la altceva. Ceva mai bun care este bine să descoperi tu singur cum se simte.

În fond, ai de ales dacă vrei să trăiești într-o relație cu o persoană reală sau cu un film mental.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

7 Comments

 1. Îmi pare o observație rece asupra unui sentiment cald. Iubirea e relativa, sentimentul e liber. De ce sa nu iubești în timpul îndrăgostelii? Simt o deziluzie! Cred ca trebuie sa trăim liber sentimentele atâta timp cât ele exista! După ele …. back in business! Căutăm altele!

  1. Observatia este facuta la rece, insa indragosteala nu este un sentiment, ci o emotie care are la baza o proiectie mentala. Daca intr-adevar cautam si traim sentimente (care sunt durabile), atunci vom intelege cu atat mai bine indragostelile si de unde vin ele si vom intelege ca exista ceva mult mai profund si autentic de atat.
   Cand te indragostesti fugi din propria viata in speranta ca celalalt te va salva (de nefericire, singuratate, etc). Asta este un tipar si poti vedea asta oriunde te uiti in jur cu atentie, ca urmeaza acelasi traseu si nu aduce neaparat o stare de bine, ci o euforie de inceput.
   Ca sa fie o deziluzie, inainte de asta trebuie sa fi fost o iluzie mare in care te-ai scaldat. Deci nu simti bine de data asta. Insa intre indragostire si iubire, aleg iubire. Nu, nu se leaga si voi explica probabil mai bine intr-un alt articol de ce

 2. Pentru a castiga admiratia celorlalti exista o regula care se preda in orice scoala superioara: gandeste-te ce vrea sa auda/citeasca celalalt, spune-i ce vrea sa auda si l-ai castigat. Manipulare se numeste. În dragoste, unul din cei doi manipuleaza, de multe ori inconstient. Cel cu personalitate mai puternica castiga mereu prima partida; problema este ca stie cand castiga si lasa garda jos, jubiland. Atunci devine vulnerabil si oricat de puternic este, cade in mrejele propiilor dorinte; ajunge, într-un final posedat de filmul inimii. Dar…vrei sau nu, alchimia creierului tau nu este diferita de cea a celor care-ti vor cumpara cartea si cuvintele. Sunt sigur ca si tu vrei sa visezi cu ochii deschisi in fata unui barbat, la ceea ce nu ai avut vreodata!

 3. Esti tanara pentru aceasta profunzime, dar, desigur, maturitatea emotionala nu tine de varsta Felicitari pentru articol Este succint dar sintetizeaza perfect dinamica si esenta relationala Emana luciditate, discernamant, constienta! Sa-ti dea Domnul o relatie implinitoare pe masura Spiritului tau !

 4. Vor exista mereu oameni care te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi increderea si doar sa ai mai multa grija in cine ai incredere si a doua oara…So.. Cu cât mai repede vei avea încredere în tine, cu atât mai repede vei şti cum să trăieşti…sa iubesti.. Cu ceva cap ajungem ca iubirea simtita sa fie acea suma a calitatii umane cu care ne inconjuram..
  Voi incheia astfel ( preferatul meu) :
  „Si acum iata secretul meu, unul foarte simplu : doar cu inima poti vedea corect; ceea ce este important este invizibil pentru ochi.”
  ( Antoine De Saint-Exupery, „Micul Print” )

Leave a Response