close
no thumb
Friends-forever-lovable-couple

La workshopuri primesc des întrebarea dacă poți rămâne prieten/ă cu fostul/fosta. Ieri și un coleg de-al meu a lansat întrebarea asta pe Facebook, iar părerile sunt împărțite. Despre asta voi scrie azi, iar într-un articol viitor îți spun cum văd și trăiesc eu prietenia.

Deși după aparențe, majoritatea par să fie de acord că poți păstra o relație de prietenie cu fostul partener, dacă te uiți cu atenție în esență, realizezi că puțini cred/fac asta și cei care totuși o fac, impun condiții, care anulează din start o prietenie autentică.

Există o singură condiție

De fapt, în toată ecuația asta există o singură condiție ca doi parteneri să rămână prieteni chiar și la finalul unei relații: să fi fost prieteni și în timpul relației, iar asta să se fi întâmplat în adâncurile lor, nu doar de suprafață.

Dacă la fundația unei relații există o doză mare și bună de prietenie, atunci când unul dintre parteneri decide să plece din relație, de fapt rămâne acolo, doar că sub o altă formă. N-ai cum să pierzi acele esențe care ți-au colorat ființa, deci depărtări nu există decât aparent, atâta timp cât fundația a fost/este solidă.

Întrebarea mai bună ar fi nu dacă poți rămâne prieten/ă cu fosta/fostul, ci În timpul relației tale, ești cu adevărat prieten cu partenerul tău?

Mulți oameni cred că prietenia este importantă, însă puțini o trăiesc cu adevărat, fiind mult mai ocupați de câștiguri imediate (conștient sau inconștient), de confirmări ale valorii lor și o relație de tip troc (despre asta am scris aici: http://entuziasm.ro/iubirerelatii/relatie-sau-troc/)

Prietenia

În primul rând, ar fi de preferat să cercetăm întrebarea Ce este prietenia la modul real și autentic?

Căci prietenii de suprafață avem cu toții și probabil că multe, indiferent dacă persoanele ne-au fost parteneri de cuplu ori ba. Însă în situații concrete și grele, unde-ți sunt prietenii? În situații concrete și fericite, unde și ce este prietenia? De ce ești într-o relație și ce oferi? De ce faci asta și nu altceva? Când ai de pierdut ceva, ce alegi?

Tu, cu tine

Înainte de a pretinde prietenia celorlalți, înțelegerea aspectelor tale interioare te va ghida spre o prietenie cu tine însuți unde ești și actor și observator, iar din această relație poți lua decizii oneste față de tine, căci realizezi că sunt și perioade când ești tiran, iar bunătatea este un rol ce-l joci, însă nu o identitate. Asta e partea grea, căci înainte de prietenia asta, va fi haos, curățenie interioară, decizii dificile pe care va fi necesar să le iei. Iar aici nu te poți minți, căci fuga ta după fericirea iluzorie și dependențele tale vorbesc despre relația cu tine. Iar tu știi asta, mai ales atunci când ai demonstra exact contrariul.

Cu viața

Apoi mai e prietenia cu viața, care caută doar să te aducă pe cărarea unde o experimentezi cu adevărat și o savurezi, fără să fugi de tine sau să dai etichete fiecărei întâmplări. Aici e starea de bine și de plin pe care o cauți.

Atunci când ești prieten cu tine și cu viața, poți să-ți îndrepți privirea și spre ceilalți știind că natura ta umană nu este musai de icoană, însă ține de tine să faci alegeri din prietenie. Atunci nu vei avea așteptări de la ceilalți și-i vei accepta așa cum sunt, cu limite și puncte forte, văzând în ei cu adevărat și știind că dincolo de ce se vede, se ascunde un suflet care nu cere altceva decât conexiune umană autentică.

Prietenia în relații de cuplu

În puține relații am văzut o prietenie autentică, deși cei doi ar fi putut să jure că-și sunt parteneri de suflet și confidenți. Însă în situații dificile, se trădau pe sine și reciproc, neasumându-și greșelile sau mizeriile ce veneau din ei, spre ei. Așa că adesea primează competiția dintre parteneri, contractele cu promisiuni și credința că unul îl stăpînește pe celălalt. În aceste condiții este evident că nu poți rămâne prieten/ă cu fostul/fosta, căci atunci când alege să plece din patul tău, crezi că a încălcat o clauză din contract și acum nu-l mai deții, iar tu vezi foarte bine că poate trăi și fără tine. La gândul ăsta te doare mintea.

Prietenia dintr-o relație e liberă și nesufocată de pretenții ori condiții. E sincer interesată de binele și creșterea interioară a celuilalt. În acea relație, e prea puțin importantă eticheta (statusul marital) și mult mai importantă experiența în sine cu tot ce adaugă ea la ființa ta. Susține, hrănește, cultivă, pune degetul pe răni deschide și te învață să-ți depășești propriile limite. Dacă există această prietenie care rezistă presiunilor mentale și încercărilor vieții, cu siguranță va exista și atunci când statusul relației se schimbă, căci repet: eticheta era cea mai puțin importantă în acest caz. Însă amândoi au sculptat în sufletul celuilalt și au crescut armonios. Iar asta n-ai cum pierde. Rămâne în tine!

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

2 Comments

Leave a Response