close
no thumb

Am primit zeci de mailuri cu același subiect. De ce nu mă angajează nimeni? De ce e greu să-ți găsești un loc de muncă în România? De ce? De ce? 

Dacă tot am lucrat în recrutare cât am fost în Anglia, m-am gândit să scriu cele mai frecvente greșeli în ceea ce privește atitudinea și nu numai. 

De cele mai multe ori, când întreb  „Unde vrei să lucrezi , la ce locuri de muncă ai aplicat?” răspunsul e „Orice, fac orice! Am aplicat la toate ! Vreau doar un job . „

imagesinterAm înțeles că nu toată lumea vrea să fie antreprenor și chiar dacă ai un vis al tău, s-ar putea să vrei să furi un pic de experiență dintr-un job care te poate învăța exact ce ai tu nevoie să știi pentru planurile tale. Sau pur si simplu, ca să ajungi acolo unde îți dorești, câteodată trebuie să treci și pe la raionul cu ceea ce nu vrei neapărat. 

Oricare ar fi motivele tale, cert este că te arde și ai nevoie de un loc de muncă, însă undeva, ceva, nu merge, pentru că nu sună telefonul și dacă totuși ajungi la un interviu, te lovești de o față prietenoasă care la final zice „Vă vom suna noi.”

 Cele mai frecvente greșeli când îți cauți un servici

 1. Nu știi ce vrei – Formula cu fac orice, oriunde, oricum, doar să am un salar , nu mai dă rezultate ( dacă o fi dat vreodată) pentru că arată că nu știi ce vrei și la ce ești bun. Adică , faci chiar orice? Și atunci de unde să știe angajatorul pe ce post să te angajeze? La spălat vase, șters praful, anunțuri pe net, telefoane date clienților și eventual….manager? Tu le faci pe toate. 

Aici mai e riscul să dai peste un angajator care chiar avea nevoie de cineva care să facă orice, însă fișa postului nu prea corespunde cu atribuțiile tale și după prima lună când ți-ai cheltuit salariul, parcă nu te satisface nici atitudinea șefului, nici munca ta. Pentru că orice-ul tău, nu corespundea cu al lui.

Știi întâlnirile alea când miroși că femeia/bărbatul de la masă e disperat/ă de singurătate și vrea cu orice preț o relație? Un nas la fel de fin au și angajatorii când spui că faci orice, doar să te angajeze. Și reacția va fi asemănătoare. De la întâlnire fugi spunând că „te sun eu”, de la interviu…te sună ei. 

Soluția e să cauți ceva specific.Să știi ce vrei, de ce, și cum ai fi tu bun în acel domeniu. Caută acele anunțuri care cer ceea ce cauți tu și adaptează-ți cv-ul ( nu e relevant că ai inotat cu delfinii dacă aplici la un post de bucătar, crede-mă). 

2. Atitudinea de miel gata să fie tăiat – Atât când aplici la joburi , cât și la interviu, ai o atitudine de spânzurătoare. Și asta se miroase…de la distanță. Am auzit replica „Nu sunt bun la nimic, nu cunosc limbi străine, n-am carnet de șofer și nici  o facultate”. Dacă spun „Învață un pic de engleză și ia-ți permisul”, aud  „Apai nu așa…că nu am chef.Și nu-mi place să conduc”. Atunci ți-e bine și fără job, sunt convinsă. 

Soluția e să te gândești la punctele tale tari. La ce ești tu bun? Dacă ai fi tu patron, de ce te-ai angaja?( caută până găsești) Ce poți tu aduce nou într-o firmă? Unde consideri că mai ai de învățat? ÎNVAȚĂ. Se poate. 

Iar la interviu, păstreză o atitudine încrezătoare și deschisă. Arată că ești dispus să înveți ce nu știi și e necesar pentru postul la care ai aplicat.

3. Te vinzi prost– Știi când ți se spune la interviu „Vorbește despre tine”. sau „Cum te-ai descrie?” Aici din nou nu e cazul să povestești cum ai inotat cu delfinii și iubești și pinguinii. De fapt în spatele întrebării ăsteia se ascunde un proces de vânzare, în care tu trebuie să-ți prezinți imaginea și să convingi că ești potrivit pentru acel post. 

Imaginează-ți că trebuie să vinzi un produs, cel mai minunat detergent ce curăță orice pată . Ai încredere în produsul tău și vorbești despre el cu pasiune și entuziasm, iar la final cumpărătorul zice „uau! taci din gură și dă-mi odată detergentul !” La fel trebuie să fie și cu tine. Să pleci de la interviu, știind că nici nu apuci să ieși din firmă și deja patronul va striga după tine. 

Nu ai nevoie de experiență de zeci de ani și cunoștințe de limba cehă. Ci doar o atitudine încrezătoare și deschisă.

Soluția. Înaintea interviului, stai cu spatele drept și zâmbește ( măcar imaginează-ți, dacă mai sunt oameni in jur și nu vrei să pari scăpat de la…sanatoriu) , apoi vorbește cu cel care-ți ia interviu, cu aceeași atitudine încrezătoare și optimistă ( aici trebuie să-ți cunoști punctele tari ) 

4. Sunt prea tânăr și fără experiență versus sunt trecut de 40 de ani – Ambele categorii au aceeași bubă. Atitudinea ( vezi și punctul 3) 

Oricât ai fi de tânăr, du-te la patron și explică-i de ce vrei să ai jobul ăla, de ce crezi că ai fi bun și că ești dispus să înveți. 

Și dacă ești trecut de 40 de ani, chiar dacă îți pare greu, mergi cu încredere la interviu și spune de ce îți dorești locul ăla de muncă și cât de bun ai putea fi la el, dată fiind experiența ta ( de viață sau de muncă) – aici iar contează relevanța. Nu uita, lasă delfinii pentru când ajungi acasă. 

Dacă ar fi să aleg cea mai importantă caracteristică a unui om ce poate fi angajat cu succes PE ORICE POST, acea este atitudinea. Asta înseamnă pasiune pentru acel domeniu, încredere în sine și dorința de a învăța lucruri noi. 

Primul meu loc de muncă a fost în traduceri și nu m-ar fi angajat nimeni dacă nu băteam zâmbind la fiecare ușă. Mi s-au trântit multe în nas, e adevărat, însă nu-mi păsa, pentru că eu asta îmi doream să fac atunci. Eram o copilă de 18 ani care tot ce știa e că franceza îi dă fiori și e destul de bună la asta.( și la franceză și la fiori). Ei bine, patronul de atunci, mi-a spus că nu eram atât de bună pe cât credeam, însă m-a trimis la cursuri pentru că era păcat să risipească atâta pasiune, care putea fi benefică pentru firma lui. ( unii mi-au spus că e noroc pur, eu știu că e nas vânăt de la ușile trântite și perseverență)

În concluzie, înainte de a căuta un loc de muncă ( știu că e urgent și arde, dar crede-mă, e foarte important) gândește-te la ceva ce chiar ți-ar place să faci. Chiar dacă nu ai încă destulă experiență, orientează-te spre ceva ce te-ar pasiona, pentru că asta se va simți și la interviu. Apoi, evaluează-ți punctele forte în raport cu acel post și nu uita să ai o atitudine încrezătoare. 

Și ca un pont bonus Fă-ți CV-ul cu atenție și dedicație. Mi-a trimis cineva să mă uit peste un CV, însă nu am găsit peste ce să mă uit. Erau 3 rânduri. Nume, prenume, adresă de mail și fără experiență. De ce te-ar angaja cineva pentru că ai un nume frumos? La polul opus se situează CV-urile luuuungi de 4 pagini. Majoritatea angajatorilor consideră că nu știi sintetiza , așa că-l aruncă la gunoi. 

Ai încredere în tine ( găsești și pe acest site și pe multe altele metode să-ți crești încrederea) , urmărește-ți cu atenție abilitățile și caută ceva ce-ți dorești cu adevărat. 

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm 

 

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

7 Comments

  1. Lumi, cand ai timp si liniste, pune-ti intrebarea de unde stii cand iti place ceva?cum ajungi la concluzia ca iti place?ce simti atunci si ce alte indicii ai? Si ghideaza-te dupa raspunsuri. Cat despre nevoia de bani pentru a trai, pune-ti un scop mai mare, altfel banii iti vor ajunge fix doar ca sa traiesti ( o paine, un kg de cartofi si rate platite, atat).

 1. Raluca am plecat din ţară acum 14 ani din mai multe motive, inutil de înşirat aici. Totuşi, am să spun doar unul aici. Atunci când am plecat luam UN SINGUR salar şi făceam trei joburi… dacă mă gândesc mai bine erau patru. La interviu mi s-a spus doar de unul.
  S-a mai schimbat ceva? Mi-ar place să ştiu că the…

  1. Monica, nu s-a schimbat mare lucru si eu tot sustin in continuare( poate in naivitatea mea ) ca cea mai buna solutie e sa lucrezi pt visele tale, nu ale altuia. Multumesc de comentariu si mult succes in tot ceea ce faceti !

  2. Uf! Da. Tu zici de "lucrat PENTRU vise".
   Am făcut şi asta şi-a mers aiurea. Iar am gândit, iar am făcut "modificări la schimbări"… La vise refuz să renunţ, la muncă nici atât…
   A mai rămas PENTRU. Pe ăsta l-am terminat! Praf l-am făcut! L-am înlocuit cu… CU. Mi-am zis că de acum încolo lucrez CU visele mele. 🙂
   PS. Am aplicat asta şi la cei cu care colaborez. Le spun direct că eu lucrez CU oameni. Le convine? Bine! Strâmbă din nas? Ei şi? Parcă la ultimul numărătoare erau cam 7 miliarde DE OAMENI…
   PPS. Sunt stângace din născare, deci sunt întradevăr "pe dos". 🙂

Leave a Response