close
no thumb
Buck_Mountain_Grand_Teton_NP1

Am fost întrebată de o cititoare care sunt semnele evoluției personale și cum să te porți cu omul superior ție. Pentru că am auzit de nenumărate ori în ultimul timp de oameni superiori și cum nu le ajungi nici la degetul mic de la picior, astăzi scriu despre acest mit.

Evoluția personală

După părerea mea, evoluția personală e personală (cum am mai spus și în alte articole). Nu poți obliga pe nimeni să te urmeze, nu poți judeca pe nimeni dacă nu te ajută. Este  alegerea ta și drumul tău. O dată ce ai ajuns la un anumit grad de evoluție, nu vei simți nevoia să convingi pe nimeni de nimic. Dacă cineva are o părere diferită de a ta, o vei respecta, chiar dacă nu ești de acord. Îți vei urma pasiunile și credințele, fără să aștepți ca ceilalți să facă la fel. Vei înceta să-i smucești, să-i cerți sau să-i critici dacă ei au ales un alt drum. Prin evoluția ta personală, mai degrabă te vei uita îngăduitor la cei care nu au puterea ta încă și dacă poți și ți se cere, le vei întinde o mână de ajutor. Dacă nu, nu. Evoluția implică modestie, o inimă deschisă și puterea cu care întorci privirile și laudele celorlalți spre ei înșiși.

Asta este părerea mea. Tu caută semnele tale și observă de unde știi tu când ești pe drumul evoluției tale. Ține minte însă că nu ești prin nimic superior celorlalți și nici ceilalți ție. Și așa ajungem la punctul doi.

Omul superior

Cel care se declară superior (prin orice, nu contează) și cu ochi critici arată cu degetul înspre tine, este omul cel mai slab, care are nevoie de aprobarea celorlalți și nu are încredere în sine. Acel om poate să fie superior în familie, dar se transformă într-un cățeluș în fața unui om pe care-l simte mai puternic decât el. În mintea lui, este o luptă pentru putere și EGO-ul cere laude, supunere și aprobare.

Dacă cineva se consideră superior și-ți arată asta, tu arată-i iubire și compasiune, căci este vulnerabil și dialogul lui interior, seara, în liniște, nu sună prea bine.

Te critică pe tine constant pentru că el deși spune că este puternic și are o încredere în el cât China, se simte mai mic decât un purice și dacă ar pierde tot ce are acum (statut, familie, frumusețe, aprecieri), s-ar simți un nimeni.

Caracteristicile omului „superior”

  • Te stoarce de energie cu criticile lui. Când faci ceva, nu e bine. Când vrei ceva, spune că nu poți. Oricum ai da-o, el e cel mai tare.

 

  • Își afișează cu aroganță realizările, spunând că tu nu ești în stare de nimic.

 

  • Se folosește de fricile tale pentru a vinde, pentru a te convinge.

 

  • Este de cele mai multe ori (dar nu obligatoriu) gelos și te intimidează cu postura lui, tonul vocii, etc.

 

  • Îți spune clar și răspicat că el e mult mai bun decât tine, este evoluat, interesant și puternic (dacă ar fi, chiar ar mai fi nevoie de vorbe și intimidări?)

 

Dacă ești intimidat de o asemenea persoană, indiferent că ești bărbat sau femeie, pune-ți câteva întrebări logice:

1. Dacă omul ăsta ar fi așa puternic cum susține că este, ar mai avea nevoie să-mi spună asta?

2. Gelozia lui nu cumva arată nesiguranță de sine?

3. Oare de ce această persoană se simte puternică doar atunci când îi face pe ceilalți să se simtă slabi?

4. Ce ascunde oare după masca aroganței? Ce emoții și răni se ascund acolo?

Superior înseamnă slab

Ține minte înainte de a te lăsa intimidat, că superior nu înseamnă mai frumos, mai deștept, mai talentat decât tine. O persoană care ține să-ți demonstreze superioritatea este un om slab, care își alimentează importanța doar dacă te simți tu mic și vulnerabil.

În cazul în care ai de-a face cu asemenea personaj, ai mai multe variante. Prima ar fi să pleci de acolo. Dacă nu vrei asta, atunci tratează-l cu iubire și compasiune (nicidecum frică), căci el e mult mai rănit decât se vede la suprafață. Sângerează în interior și făcând pe superiorul are impresia că-și oblojește rănile.

Și întâi de toate, lucrează cu tine însuți și vezi de ce te simți tu intimidat. De ce ai atras acest gen de om în viața ta și cât de mult crezi tu în tine. În momentul în care îți vei crește încrederea în tine, vei simți că nimeni nu este superior nimănui și vei putea privi lucrurile dintr-o perspectivă plină de iubire. Atunci, vei putea să emani adevărata putere și să nu-i permiți să te trateze altfel decât te tratezi tu.

Nu există superior

Nu există superior, căci în fața durerii, a pierderilor și a morții toți suntem egali. Sună a clișeu, însă am avut ca și clienți atât oameni care se considerau slabi și neputincioși, cât și care se credeau superiori celorlalți. Și ambele categorii sufereau la fel. Poate singura diferență era că unii „superiori” cădeau mult mai ușor în depresie o dată ce-și pierdeau anumite roluri (meseria, familia, etc) și le cădeau măștile.

În concluzie, dacă simți nevoia să fii superior celorlalți, gândește-te ce vrei să demonstrezi cu asta și ce se ascunde în spatele nevoii? Întreabă-te „de ce?” până când obții un răspuns care să-ți clarifice de ce ai nevoie de superioritate.

Iar dacă trăiești cu un om care-ți spune că ți-e superior (sau te lovești des de ei), întâi întreabă-te de ce atragi acești oameni în viața ta? Tu cum te consideri? Te iubești, te respecți suficient? Apoi, mângâie-l cu blândețe și privește-l cu iubire. Mai mult nu poate deocamdată, iar dacă el nu are încă puterea de a privi cu inima și de a-și vindeca rănile, cultivă-ți tu puterea de a-l vedea dincolo de măști.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

 

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response