close
no thumb

Frecvent sunt întrebată cum poți medita ca să ai rezultate. Eu am o problemă cu întrebările astea pentru că:
1. se caută o tehnică și se calcă în picioare experiența proprie
2. există un atașament de rezultate.
O vreme am meditat ca la carte și m-am chinuit cu poziții indicate ca fiind cele mai bune, tehnici de respirație și liniște în liniște, până mi-am dat seama că viața din mine și din afară este singura meditație cu adevărat importantă.
Atunci am început meditația în acțiune, liniștea în haos, atenția în prezent ca observator și actor în același timp.
Meditez așadar în continuare; atunci când spăl vase, fac curățenie, lucrez cu oamenii, scriu, mă plimb, fac sex, etc.
Fiecare moment și acțiune poate fi o formă de meditație, dacă dai deoparte conceptele cu atâtea teorii explicate și te lași să trăiești.
Nu există tehnici dragilor. Dincolo de reguli și închistări, te așteaptă viața, care e în permanentă mișcare.

Ce este meditația

Meditația nu este altceva decât atenție la ceea ce este în tine și în afară, observarea și acceptarea momentului prezent cu ce vine spre tine. Dacă ai impresia că a medita este ceva ce doar oamenii evoluați spiritual pot face și ai nevoie de niște pași, află că ai fost tras pe sfoară.  Ceea ce se predă pe la cursuri este o formă de spiritualitate, însă nu unica; și nu neapărat autentică. N-am nimic nici cu seminariile respective, nici cu cărțile care te învață cum să…doar că mi se pare că practicând orbește ceea ce scrie pe o foaie, ratezi șansa de a fii cu adevărat treaz la viața ta. Hei! Nu fugi de tine în tehnici! Aia este evadare, nu meditație.

Orice om care observă ce se întâmplă în interiorul lui și în afară, are bun simț și capacitatea de a accepta ce vine spre el, fără tendința de a evada dintr-o realitate care nu întotdeauna îi convine, apoi acționează, poate ajunge la meditație. Meditația stă mai mult în acțiunea și observarea ei, decât în evitarea responsabilității de a da ochii cu tine. Atât de simplu e, însă bineînțeles că majoritatea oamenilor caută variante mai complicate, căci adevărul ce stă în fața lor este cel mai ușor, dar și cere atenție din partea lor. Și atunci, preferăm tehnici care să ne mai ajute un pic să fugim de noi înșine.

jump-joy-grass-sky

Meditația nu este neapărat atunci când scapi de gânduri, ci atunci când le observi și nu te pierzi în ele.

Spiritualitatea falsă a adus pe scenă diferite soiuri de așa zise meditații, iar unele te cam încurcă. Unii au făcut-o intenționat, alții poate doar din ignoranță și pentru că la ei au funcționat acele tehnici. Însă am întâlnit multe cazuri, când sub umbrela spiritualității, se află o manipulare grosieră. Unii vor ca tu să crezi că ei dețin niște răspunsuri unice la întrebrile tale  și ai nevoie de cursuri de luni sau ani ca să te regăsești pe tine și soluțiile tale. Din păcate, n-ai unde te găsi că oriunde ai fugi tu tot cu tine ești; atât că dormi. Doar că pentru o perioadă scurtă, ai impresia că primești o doză de viață și tocmai în acele tehnici predate de alții evadezi iar din realitatea ta.

Am observat mulți oameni care se ascund în meditatii, în loc să trăiască. E la modă asta sau pur și simplu unii caută o portiță de scapare dintr-o realitate pe care nu o acceptă. Oricât de bine te-ai simți și scopul tău oricât ar fi de pozitiv, până la urmă și atașamentele pozitive…te pot priva de libertate. De aceea susțin că traitul cu atenția trează îți poate da cele mai mișto surse de meditație.

În anumite tehnici de meditație, poți atinge într-adevăr anumite stări. Și n-am nimic cu meditația clasică sau alte forme, însă am cu căutarea trăirilor în formă cizelată, cu scopul de a te refugia sau a căuta salvarea în fel și fel de metode, în loc să le trăiești brut, din experiența ta. La ce folos că atingi stări înalte în poziția lotus, dacă nu ești în stare să-ți gestionezi propriile emoții în viața de zi cu zi? Sunt oameni care meditează și chiar îi ajuta asta, însă dacă îi observi atent, îți dai seama că nu fug în meditație, ci doar își dau un timp în care să mediteze. Sesizezi diferența?

Trăiește viu!

Evită să te înrobești căutând maeștrii care-ți promit să te ajute urgent și cu pastile minune. Fuga de tine și evadarea în alții te costă mai mult decât orice durere ai putea-o avea în momentul în care îți privești viața cu sinceritate.

Trăiește și experimentează tot ce vine spre tine, conștientizându-ți rolurile și fiind în același timp și un fin observator, apoi vei avea propria ta metodă de a rămâne treaz și a experimenta stări diverse. În loc să te adormi în meditații cu speranța că așa poți scăpa (măcar pentru câteva minute) de gândurile, emoțiile și viața ta, trezește-te  și intră în jocul ei. De data asta fă-o mai atent, mai conștient, cu acceptare și acțiune.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response