close
Spatiu mental-emotional

Tu ce vrei? Informații sau transformare?

Nu ne interesează atât transformarea reală, cât informațiile pe care „le deținem”.

Și înainte de a mă contrazice, gândește-te câte cărți ai citit și de ce, la câte cursuri ai fost și de ce, cu câți oameni pe care-i credeai superiori te-ai întâlnit și de ce. Ce admirai la ei? Și mai ales…ce ai făcut cu toate informațiile primite? Unde și cum ai fugit de tine și de ceea ce puteai face la momentul ăla, în speranța că descoperi o rețetă magică?

Nu cunoștințele sunt problema și nu spun că e rău să te informezi, să ceri ajutorul și să înveți lucruri noi. Însă întrebarea este de ce o faci? În răspunsul la aceasta, stă motivația ta reală (dacă ești sincer cu tine).

De ce?

În alegerea cursurilor și a diferitelor forme din care pot să ia informații, oamenii se împart în două categorii  (două numesc eu acum, că or fi mai multe. Plus o categorie separată care se va înfiltra pe la finalul articolului, deci fii pe fază):

  • Cei care sunt confuzi și nu văd/nu înțeleg lucruri elementare despre ei înșiși. Aici e pericolul de a se lăsa ușor influențați și de a cădea în confuzii mai mari în timp, dacă nu-și aleg cu grijă oamenii de la care să învețe.

 

  • Și cei care vor putere -asupra lor și a vieții, să poată ignora niște fenomene – (chiar dacă nu recunosc asta). Acești merg la cursuri care sună bine și promit multe, vor să evite primele trepte și ce au ei de făcut pentru a sări direct la ultimul etaj. Adună multe informații și poți să-i observi cum se umflă-n pene cu fiecare cunoștință acumulată.

Informare – în formă/în formare

Informarea îți dă falsa senzație de putere pentru că te poți agăța de ideile pe care le citeşti/ştii şi sună bine.

Îți place să dai share pe Facebook și să te identifici cu acele informații. Are legătură mare cu exteriorul şi tot pentru exterior te informezi (să pari, să depășești repede o situație fără să trebuiască să o respecți și înțelegi întâi, să fii superior, etc).

Te identifici uşor cu un concept pe care nu l-ai trăit cu adevărat, dar eşti informat despre el. ÎN FORMAT/ IN FORMĂ.

Am întâlnit mulți traineri care vorbeau din cărți. Și asta este util, nu zic nu. Fac și ei ce pot și e mai bine, decât deloc. Însă dincolo de orice convingeri și informații cu care suntem de acord, nu e mai bine să ne expunem propria experiență? Să spunem exact atât cât am trait pe pielea noastră (nu în imaginația noastră).

Să ne recunoaștem și limitele (exprimării, abordării, a înțelegerii, etc) și așa să apărem în fața oamenilor. Ușurel dezbrăcați (adică vulnerabili cu experiența noastră), însă autentici.

Transformare = Transcenderea Formei/A formatului

Transformarea în schimb, cere atenție la viață, vulnerabilitate, conştientizarea că nu eşti un zeu şi schimbările mici se produc în interior. Îți dă senzația de pierdere a controlului şi de confuzie, căci în exterior e dezordine, în timp ce în interior lucrurile se aşează. De obicei, senzația asta apare când tot ce știai se dărâmă, căci viața îți arată că pe treapta pe care ești…ai nevoie de o altă abordare decât până acum.

Când vrei cu adevărat să te transformi, nu vrei transformarea (paradoxal, nu?), ci înțelegerea sinceră a unor aspecte interioare. În cazul acesta, nu vrei putere asupra exteriorului, ci asupra unor lucruri care se întâmplă în tine.

La acest nivel, nu contează ce nu știi, ci ceea ce știi deja și ce poți face cu ceea ce ai deja la îndemână. Însă nu pentru a reveni la vreo formă de putere sau control a vieții tale, ci pentru că așa e firesc și de bun-simț.

Abia când aspiri spre transformarea reală…nu pui presiune pe tine, respecți fenomenele tale interioare fără să te grăbești să scapi de ele (tristețe, confuzii, gânduri răzlețe) și ai răbdare.

Despre presiune versus efort, am scris aici: http://entuziasm.ro/dezvoltare-personala/presiune-interioara-versus-efort/

Viața nu se petrece în grabă, după dorințe de informații, ci se întâmplă în spațiul unde tu îți vezi de treaba ta.

Și dacă ai renunța la convingeri și la ceea ce ești tu sigur că știi deja despre anumite lucruri și despre viață, ținându-te cu dinții de concepte care nici măcar nu te ajută și mai sunt și rigide (fără o imagine de ansamblu), ai lăsa spațiu vieții să-ți arate. Adevărul poate.

Și în loc de dorința de putere care te mână către informații diverse…ai aspira spre curiozitate să vezi ce este aici, în X situație și respect față de ce se întâmplă în fața…și în viața ta.

Transformarea implică TRANScenderea FORMatului, a formei/a formării.

Vezi dincolo de cunoștințe, de experiența de moment, de forme din exterior. Și te uiți cu sinceritate și dedicare în tine însuți. Fără presiune, răzvrătire sau dorință de control. Doar cu curiozitate și respect pentru tot ce vezi în amenajarea ta interioară.

Desigur că poți folosi informațiile pe care le știi, te poți duce la cursuri și să vorbești cu oameni care văd nițel mai clar decât tine anumite lucruri. Însă aici diferența o face MOTIVUL pentru care cauți acele informații și ce faci cu ele. Nu mai e vorba de dorința de a avea putere (prin cunoștințele tale), ci de dorința reală de a găsi niște piese de puzzle, în timp ce tu-ți faci treaba ta atâta cât poți, de a citi sau întâlni oameni care au aspirații ca și tine.

Iar de aici, nu te mai poți identifica fără consecințe cu o imagine (în care să-ți spui cât de tare ești), căci în tine se naşte un soi de…responsabilitate.

Și știi că trebuie să dai ceva mai departe. Nu din ceea ce cunoști. Ci din ceea ce ești.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Tags : featured
Raluca Muresan

The author Raluca Muresan

Leave a Response