close

___Point_Of_View_I_by_Vive_Le_RockMajoritatea problemelor din viața ta cărora nu le găsești o rezolvare, sunt o viziune limitată a ceea ce crezi tu că înseamnă un lucru, eveniment, experiență sau om.

Mintea ta e fascinantă. E asemănătoare cu un labirint unde găsești mai multe cutii. Unele mici, altele mai mari. Toate informațiile pe care le primești din exterior, sunt organizate frumos și ordonat în funcție de eticheta pe care ai lipit-o pe cutie. Așa că, dacă tu consideri că oamenii sunt neînțelegători și cruzi, mintea ta va selecta din jurul tău, doar acele experiențe care să îți confirme și să mai adauge la cutiuța ta cu eticheta “Oameni neînțelegători și cruzi”. Orice eveniment care ar contrazice asta, va fi eliminat din start. Nici nu îl vei vedea.

Și e normal așa. Repet. Mintea e foarte organizată și îi place ordinea ( doar nouă ni se pare că e dezordine ) Orice element care nu ar corespunde cu  eticheta,  e ignorat sau considerat inutil în acea zonă. 

Imaginează-ți că ai un sertar la baie unde ți-ai pus gelul de duș, șamponul, etc. Ăla e sertarul cu eticheta “Pentru baie”. Ar fi culmea să pui acolo și o carte de bucate , un telefon mai vechi și eventual și o rudă de salam. 

La fel e și în viața ta ( la care iar ai lipit o etichetă. “Cum crezi că arată și e viața?”). Structurezi elegant informații în funcție de ce gândești referitor la un lucru sau altul. Problema însă apare când cauți în cutia cu probleme , soluțiile. E ca și în exemplul de mai sus. Nu vei găsi într-o baie, carne congelată sau torturi, așa că nici la eticheta cu probleme n-ai de ce să te uiți, decât dacă mai dorești să aduni câteva . Ce poți face în schimb e să cauți întrebări potrivite și soluții. ( Cum pot să rezolv asta? Cine mă poate ajuta? Ce pot face singur? Ce depinde de mine și ce nu? Ce resurse am pentru a rezolva asta? – sunt o parte din întrebările utile)

Ce pierzi dacă ai scris lucrul nepotrivit pe cutie și mai ales, de unde știi că e nepotrivit?

Dacă îți face bine, îți face viața mai bună, mai frumoasă, atunci e eticheta potrivită. Dacă ești nefericit, dezorientat și viața îți dă lămâi, ai eticheta nepotrivită și pierzi din vedere o grămadă de alte perspective care ți-ar putea fi de folos. Mai pierzi ocazia de a cunoaște oamenii cu adevărat, de a vedea oportunitățile din jurul tău, etc.

Ai pățit vreodată să te înțelegi bine cu cineva, iar o cunoștință să îți spună că persoana aia e egoistă, răutăcioasă sau alte judecăți? Și totuși, ție ți se părea un om de treabă , care te ajuta și cu care te înțelegeai. Ce diferă în cele două situații? Și tu, dar și cunoștința ta aveați dreptate. Însă etichetele diferă, iar cealaltă persoană se manifestă în funcție de ochiul privit.

În fiecare domeniu al vieții tale, ai altă cutie și altă etichetă. La iubire de exemplu, poate să scrie “Iubirea înseamnă suferință” sau “Atrag în viața mea doar oameni potriviți care mă iubesc.” La bani poate să scrie “E greu să faci un ban cinstit” sau “Câștig ușor dacă îmi place ce lucrez și știu ce vreau.” Nu există doar un răspuns corect sau o etichetă adevărată. Toate sunt adevărate pentru că după cum vezi, se manifestă în viața ta. Însă ceea ce contează, e dacă te ajută cu ceva( să ai o viață împlinită, liniștită)…sau nu.

Data viitoare îți voi spune cum poți schimba ce scrie pe etichetă și cum să adaugi cutii noi în labirintul tău. Însă până atunci, spune-mi ce ai scris pe cutiile tale? Cum se manifestă în viața ta ceea ce ai etichetat? Consideri că te ajută ?

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Un comentariu

  1. Singurele obstacole in calea implinirii noastre sunt determinate de convingerile launtrice, de acele etichetari anoste pe care le facem.

Leave a Response