close

city-destruction

Când aud pe cineva spunând “de dragul lui/al ei/a relației am făcut un compromis” sesizez ori iritarea ori tristețea din spatele frazei.

În cele mai multe cazuri, compromisul înseamnă că renunți la o parte din ce eşti, faci şi ai…pentru că ți-e frică să nu pierzi (vreun rol – de iubit de ex, o imagine – de om îngăduitor sau oricum te-ai fi vândut la început că eşti…ori vreun beneficiu de la celălalt – atenție, afecțiune) cu pretenția ca şi celălalt să facă compromisuri (renunțări) acolo unde ție nu-ți convine ceva.

Dacă  zici că tu renunți fără nicio pretenție sau așteptare, amintește-ți de fraze precum “Am făcut atâtea pentru tine…”, “Din cauza ta…”

Pentru binele relației

Desigur ca pe față şi pt ochii lumii vei spune că o faci pentru binele relației, că dacă n-am face compromisuri am fi egoişti, etc. Şi te poți minți cât vrei, iar altora le poți spune ce vrei, dar în tine simți ruptura cauzată de propria-ți trădare. Şi cu asta trebuie să dormi.

“Aşa e frumos/aşa trebuie”, “avem o obligație/un angajament”, “pentru binele relației”  arată tipul de relații toxice în care ne tocăm mărunt sufletul, luându-i dreptul la libertate şi stare de bine.

Pentru binele unei relații nu este nevoie de nicio obligație.

Pretențiile, chestiunile formale şi în general aparențele care dau bine în societate (poze multe împreună, participarea la nunți doar ca să fiți văzuți împreună, cuvinte mari și gesturi demonstrative în public) sunt mâncare pentru paraziții care-şi doresc o poză reuşită în fața altora. Însă ştii că imaginea ta socială nu-ți dă nici căldură, nici sens, iar toate porcăriile astea sunt otravă pt ființa care ești şi a celui de lângă tine. Bineînțeles că vina aici este atât a celui care pretinde promisiuni, obligații și implicit trădări, cât și a celui care se supune și astfel se compromite.

Pentru binele unei relații, singura ta obligație este să fii corect cu tine şi cei implicați, neobligându-te la nimic. Să fii sincer cu tine şi cu ceilalți, asumându-ți adevărul şi reala ta față, cu orice risc.

În momentul în care apare compromisul şi trădezi astfel o parte importantă din tine, se rupe şi ceva în relație. Ce ai trădat la tine se resimte şi-n celălalt, iar nodul încrederii în Om a fost înlocuit de control al unui rol – al tău şi al lui.

A face un compromis înseamnă a ceda.

Cedezi sub impulsul de moment şi dai puterea ta reală pe una artificială. Îți trădezi şi sufletul tău şi al celuilalt, iar relația mucegăieşte în timp dacă nu te sesizezi şi nu te întorci la ce e real din tine.

Exemple de trădări

  • În momentul când partenerul îți spune că nu-i convine să ieși în club fără el, ție îți place să faci asta (și o făceai înainte să ai o relație neserioasă), iar acum de frică să nu-I pierzi atenția sau compania…renunți la ieșitul în club.
  • Când partenerul îți oferă atenție exagerată și simți că ceva este în neregulă (când cineva vrea să-ți cumpere atenția, afecțiunea, compania simți că rupe bucăți din tine cu fiecare favour), dar totuși accepți situația pentru că îți convine și nu vrei să pierzi beneficiile de moment care vin la pachet cu trădarea (a ta și a celui de lângă tine).
  • Când negi importanța unui alt om din viața ta (fie el fost(ă), actual(ă), coleg(ă), amant(ă), etc și renunți la legătura cu el pentru a nu pierde ceva în relația actuală (În cazul ăsta eu zic că e dublă trădare; și a sufletului tău care era hrănit de o altă experiență…și a celuilalt care îți oferea asta)
  • Când negi importanța a orice îți dă sens și renunți la acel lucru, activitate, parte…doar “pentru a fi bine”

Există trădări mici și mari, însă cert este că în momentul în care vinzi o parte importantă din tine pentru a obține sau a păstra ceva, resimți asta ca o ruptură interioară (o stare subtilă de tristețe, oboseală, confuzie, rău fizic. Iar dacă nu sesizezi ce-i înăuntru, îți arată viața în afară prin următoarele experiențe (dureroase) că undeva (te)-ai trădat.

handstiedcommitment-2015-Jun01

Exact în momentul când faci un compromis…relația e compromisă.

În general, când faci un compromis, viața îți semnalizează greșeala printr-un gust amar de renunțare la sine. Adică te vinzi pentru o poveste. Iar povestea pe care o credeai drăguță, se transformă într-un film horror pe măsură ce continui pe drumul ăsta, căci pretențiile vor fi tot mai mari și niciodată nu vei renunța destul pentru binele relației. Mereu va fi de muncă pentru a fi pe placul partenerului, deși surpriză! Pe măsură ce trădezi atât de mult, îți pierzi strălucirea interioară și partenerul ori este tot mai dezinteresat, ori te disprețuiește pe ascuns.

Opusul compromisului e COLABORAREA.

A colabora înseamnă a face împreună în aşa fel încât să vă respectați libertatea de a fi…a găsi puncte comune şi soluții, fără să trădați nimic din ceea ce sunteți la modul autentic. În această situație nu apare gustul amar, ci o stare de împăcare, creându-se un alt nivel de armonie în relație.

Dacă nu-ți convine ceea ce are, face și este omul de lângă tine…poți alege să pleci ca să cauți ce vrei tu, lăsându-l și pe el să trăiască ce vrea el. Însă în momentul în care ai pus presiune pe el…relația devine o bomba cu ceas. E doar o chestiune de timp până să explodeze.

Compromisul este doar o COM placere în PROMISiune. Un calcul pe care-l urmezi pentru că speri să ai și tu ceva de câștigat. Însă de cele mai multe ori simți că cineva trebuie să piardă pentru ca tu să ai o bucățică din ce vrei. Și așa e. Doar că amândoi ați pierdut de mult.

Colaborarea este respectul cu care îți tratezi partenerul, căutând soluții fără ca cineva să aibă de pierdut, fără să faci calcule de profit imediat…ci doar iei decizii corecte, care devin firești când te raportezi cu prietenie și respect la celălalt.

Dacă te compromiți și îți vinzi sufletul pentru control şi aparențe te trezeşti peste o vreme c-ai fost actor în propria viață, fără măcar să conştientizezi jocul…şi nici spectatori care să te aplaude la final nu ai. Eşti doar tu cu tine. Şi de asta nu poți scăpa.

Să rămâi fidel sufletului tău e decizia care te hrăneşte, orice ai câştiga sau pierde. 

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

P.S. Pentru alte lămuriri și un articol mai bine scris despre acest subiect, te invit să citești ce zice colegul meu Vlad aici: http://www.muresanvlad.ro/conflict-si-compromis-in-relatii/

Leave a Response