Ralicilina zilei – Detectivi de capcane a minții

Ralicilina zilei – Detectivi de capcane a minții

Când presupunem ceva, ne place să credem că avem dreptate, nu să ne punem la îndoială propriile gânduri sau să ne imaginăm că s-ar putea să nu știm tot contextul/că nu avem în vedere toată imaginea de ansamblu. Iar atunci, vom căuta (forțat sau nu) acele lucruri care să ne confirme ceea ce presupunem.

Mintea face legături și pune aspecte interpretate prin cele cinci simțuri în categorii, ca să ne simplifice viața. Nu trebuie să-mi repet zilnic că dacă văd un urs nu trebuie să-l iau în brațe pentru că deja acest context e băgat la categoria “Pericole”. Legătura asta e utilă!

Însă nu toate legăturile pe care le face mintea și categoriile pe care le afișează sunt corecte, ci depind de context, de motivațiile noastre cele mai profunde, de convingeri pe care le întreținem, de prejudecăți etc.

Iar atunci, dacă chiar vrem adevărul, putem fi puțin mai atenți la categorisirea automată și la legăturile impulsive care ne vin în minte.

Să nu vrem să avem dreptate din start, ci să fim dispuși să fim detectivi de capcane a propriilor minți, ca să fim mai cuplați la realitate.

Să ne întrebăm dacă avem vreo dovadă că ceea ce bănuim e 100% real, dacă avem și argumente contradictorii și/sau dacă se aplică în mai multe situații (sau unde anume se aplică?)

Majoritatea gândurilor automate care ne conving că sunt reale doar pentru că ne-au vizitat mintea, ne produc stări neplăcute sau asocieri cu alte evenimente din trecut ori presupuneri cu privire la viitor. Și chiar atunci pierdem din vedere date relevante din acest moment.

Așadar, e eficient să fim conștienți de forma lor, stilul exagerat sau impunător cu care vor să ne convingă…și mai ales, de decuplarea de la realitatea imediată.

Pune-ți la îndoială presupunerile și exersează un minut pe zi să iei realitatea așa cum e. Poate nu întotdeauna e vorba despre tine, nu o lua personal. Și poate că nu ai dreptate.

Dar pentru asta, trebuie să-ți dorești adevărul și pacea cu tine mai mult decât gălăgia cu care te convinge că e nedrept, înfricoșător sau că știi mai bine decât viața cum trebuie să stea lucrurile.

Te îmbrățișez!

Raluca Muresan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *