Ralicilina zilei – Nu judeca

Ralicilina zilei – Nu judeca

De câteva ori am fost îndemnată să nu judec pe X om, când eu doar observam și evaluam cu cine aveam de-a face. Nu zic că nu se întâmplă să și judec, spun doar că este o diferență între a judeca (a pune etichete) și a evalua un om, pentru a ști dacă vrei să continui orice fel de relație sau colaborare cu el.

Se vehiculează foarte mult ideea de a nu judeca, ci de-a accepta toate și pe toți exact așa cum sunt.

Însă realitatea e că în interiorul nostru, dincolo de vorbele pe care le spunem pentru că am înțeles noi că așa e spiritual, să nu judeci, nu ne și raportăm astfel. Că dacă 10 % din cei care spun asta ar și practica teoria lor, deja am trăi într-o lume mai îngăduitoare, empatică și tolerantă. Ceea ce nu e cazul deocamdată.

Înainte de a vă zice părerea mea și diferența dintre judecată și evaluare, vă rog luați în considerare că poate spiritualitatea este mult mai simplă de-atât și viața nu cere de la noi să fim impecabili, ci doar să nu fim proști, superficiali și răi până la capăt.

Diferența dintre a judeca și a evalua este că judecata are în spate un soi de superioritate și dispreț, chiar și fine, care îți iau vederea clară a unei imagini de ansamblu…pe când evaluarea are în spate observarea unor tipare comportamentale, a unor incongruențe între ce zice și ce face, cine e un om.

Evaluarea te ajută să iei decizii bune, iar în funcție de consecințe…mai poți rafina felul în care evaluezi și alegi.

Când judec pun etichete (pripit poate), când evaluez mă bazez pe diferite experiențe care au fost relevante și au grăit despre ceea ce am evaluat.

De exemplu, pot inclusiv să spun că un om este prost, dar nu înseamnă musai că îl judec. Pot doar să observ că de ex intelectual vorbind are niște limite și poate nu-mi doresc să colaborez cu el la un proiect.

Sau pot să văd că un bărbat e nesimțit și să fie doar o evaluare bazată pe niste contexte cu miză, evaluare care mă ajută să o fac pentru a nu intra în relație cu el.

Mie îmi place să evaluez obiectiv niște situații, chiar dacă mai sunt și subiectivă, deci clar se întâmplă să greșesc. Dar îmi place așa și am încredere în viață că are semnalele ei prin care-mi arată că greșesc și mă redresez din mers.

Eu personal, mai și judec. Mă mai ia valul, mă enervez, mă revolt pe te miri ce… Dar nu vreau să fiu nici maica Tereza nici Dalai Lama și să nu o fac niciodată. Vreau doar să fiu om simplu și pe cât posibil să nu fiu nașpa cu oamenii din jur. Îmi doresc doar ca judecata și superficialitățile mele să nu ia decizia finală, ci să mă port omenește. Atât!

Raluca Muresan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *