close
positive-attitude-pill

Susțin că gândirea pozitivă este esențială în viața de zi cu zi și îți poate aduce rezultate, acolo unde alții văd doar probleme. Optimismul este capacitatea de a vedea latura pozitivă a unei situații (partea plină a paharului) și a privi cu încredere viața. Totuși, optimismul înseamnă și acțiune. În lipsa acesteia, optimismul este precum un parfum cu care te dai fără să te speli. Poate că e cel mai bun parfum, dar tu tot puți.

Chiar dacă este la modă să gândim pozitiv și să ne îngropăm în afirmații de același gen, există o mică problemă: Noi fiind prea ocupați să îngurgităm cărți motivaționale, cine se mai ocupă de adevăratele cauze ale problemei?

Am întâlnit câțiva oameni care s-au ascuns după un nor roz și își repetă cu stoicism rugăciunile pozitive, însă viața lor este praf pentru că ei se rezumă doar la recitat. Când ai datorii la bancă și nu ai un job, într-adevăr ajută să fii optimist și să nu disperi, însă dacă te rezumi doar la asta și repeți niște afirmații stând pe scaun, spune-mi tu cum va apărea vreo soluție sau oportunitate?

Viața te ajută dacă ești în mișcare. Cu sau fără pozitivisme, dacă ieși din casa și confortul tău și intri în interiorul tău, simțindu-te oriunde în lume precum peștele în apă, atunci imposibil să nu ai rezultate. Asta e varianta “hard”…sau ușoară, depinde de tine cum o vezi. Da pastila optimismului nu te ajută decât dacă faci și pașii necesari.

Să nu ascundem mizeria în noi

 

Într-o zi, o prietenă m-a rugat ceva și i-am răspuns că nu pot, căci am X problemă. Răspunsul ei a fost “Da nu vorbi așa! Fii optimistă!” Păi sunt, foarte optimistă. Însă asta nu înseamnă să-mi neg problemele și limitele, ci recunoscându-le, să acționez în direcția aia. Până acum cel puțin, nimic din viața mea nu s-a schimbat dacă am ignorat părți din mine, dificultăți sau neputințe. Așa că am învățat să înot și în mizerii, fără să le parfumez.

Nu te ascunde de tine, căci oriunde ai fugi și oricât ți-ai acoperi micile sau marile gunoaie, la un moment dat tot de tine dai și mizeriile or să pută atât de tare, încât va trebui oricum să faci curățenie și va fi mai greu, mai dureros.

Privește-te mai bine în față și recunoaște când ai o problemă. Lasă maștile jos că oricum nimănui nu-i pasă cât de mult ții tu la modul în care te văd ceilalți. Încă n-ai observat că și ei au aceeași preocupare? Acordă-ți timpul necesar pentru a fi sincer cu tine și a puncta dificultățile care-ți dau de furcă. Primul pas spre rezolvare fix ăsta e. Să recunoști cu responsabilitate că există ceva ce te irită, deci nu folosi gândirea pozitivă ca pe o formă de evadare, ci permite-ți să te (re)cunoști chiar și atunci când nu-ți merge bine.

Optimismul face mai mult rău atunci când…

 • Atunci când treci printr-o perioadă proastă și o acoperi cu zâmbete, negând-o. Poate și emoțiile tale negative vor să fie luate în serios, nu astupate cu pozitiv. Dacă refuzi să le recunoști și apoi să faci o schimbare pornind de la cauza lor, după un timp poate să-ți bată la ușă depresia, căci trăiești în minciună; cea mai gravă formă de minciună: aia de sine

 • Atunci când îți vine să pleci, să spui nu, să renunți la o situație nesănătoasă, dar spui că ești optimist și lucrurile se vor schimba. Poate că da, poate că nu. Însă știi deja când trebuie să pleci dintr-un loc. Lucrurile se schimbă doar dacă este ceva ce ține de tine și faci tu tot posibilul atunci. În caz contrar, pe ceilalți sau unele experiențe, nu le poți schimba, așa că fii optimist și ascultă-ți inima, dar ia-ți și capul cu tine și  alege inteligent.

 

 • Când ești într-o depresie și de teama de a nu fi judecat sau neînțeles, joci teatru binișor și ești clownul celor din jur, spunându-ți că ești optimist și situația se va îmbunătăți. Ei se distrează și cred că ești în regulă,  iar tu mori încet pe dinăuntru. Situația nu se îmbunătățește decât dacă faci ceva. Am trecut prin tabăra asta și știu cât de ușor și greu este să mimezi fericirea când te gândești doar cum să mori mai repede, însă crede-mă…după o perioadă nu mai poți mima și te copleșește, te mănâncă cu totul. Așa că recunoaște-ți problema și cere ajutorul. Poți fi optimist că vei găsi o cale de ieșire, însă nu te limita la a spera, ci fă ceva. Dacă nu ai puterea singur, lasă zâmbetele deoparte pentru mai târziu și cere ajutorul celor apropiați, du-te la un psiholog sau psihiatru. Doar nu sta înfundat în afirmații pozitive.

 • Când simți că ceva este în neregulă și nu faci nimic, căci ești optimist că va fi ok. Ascultă-ți intuiția, chiar și atunci când pare fără sens ce crezi. Dacă nu te simți în largul tău să mergi în acea excursie, nu te duce. Dacă simți că nu ar trebui să intri în acea relație, mai stai măcar puțin pe fundu` tău.

 • Când ești optimist în privința sănătății tale, deși te simți ca dracu. Gândurile și emoțiile tale influențează clar starea de sănătate, la fel cum o influențează și mâncarea din farfurie. Poți să-ți îmbunătățești sănătatea dacă îți schimbi modul de gândire și te concentrezi pe ceea ce e important, însă nu ignora nici doctorii și caută-i pe cei mai buni și deschiși. Ca să schimbi ceva, mai întâi trebuie să știi ce. Așa că nu mai amâna viața. Du-te la dentist. Măseaua aia care doare nu se mulțumește cu un medicament, ci vrea să fie tratată. Nu te prinde curentul, ci ai o infecție. Du-te și fă-ți analizele alea, radiografiile, testul Papanicolau (pentru femei) și fii optimist gândindu-te că depinde de tine să gândești și să mănânci sănătos. Tot de tine depinde să-ți privești organismul cu seriozitate. Nu ascunde cu parfum afecțiunile tale, ce te doare, ce simte corpul tău, căci plătești cu viața ta. Nu ai bani? Viața nu are timp și chef să te aștepte pe tine să faci din sănătate o prioritate.

 

 • Când ești optimist pe canapea. Asta cred că am lămurit-o. Optimismul în șezut este un dezastru; face ravagii. Fără acțiune, oricât ai gândi de pozitiv, ești în același loc.  Și nu contează ce vizualizezi astăzi și vrei să faci mâine, ci ce faci astăzi și cum va influența asta ziua de mâine. În fiecare minut te îndrepți spre ceva și te îndepărtezi de altceva. Întrebarea este dacă atenția ta este orientată spre ceea ce vrei. Lasă optimismul! Poți să ai și îndoieli, dar să acționezi cu curiozitate.

 

În concluzie, optimismul este util, atâta timp cât se regăsește în acțiunile tale și ești sincer cu tine însuți. Dacă ai o problemă, soluția nu este să o acoperi, ci să o privești în față și rezolvi.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Un comentariu

 1. Ralu, poate doar noi vedem viata unora praf, pe cand ei, pe langa faptul ca se rezuma doar la recitat, se considera fericiti si nu si-o vad deloc asa.
  La punctul cu excursia si cu relatia: cateodata ajuta si sa nu faci nimic, sa lasi timpul sa decida sau sa vindece niste rani, sau sa te bagi, ca sa nu ai regrete mai tarziu si, de ce nu, sa inveti ceva din respectiva experienta.
  Multumesc pentru articol, te imbratisez cu drag,
  Adriana – Ioana

Leave a Response