close
Dezvoltare personală

Dacă vrei o schimbare, măcar încurajează schimbarea

În multe locuri se vorbește despre schimbare sau lipsa ei și despre leacul universal care vindecă orice: recunoștința.

Însă când este vorba să trăim practic acea recunoștință pe care am tot enumerat-o înlăcrimați pe puncte în caiete…picăm examenul cu brio și nici nu ne dăm seama.

Când e vorba să încurajăm o schimbare, a noastra sau a altora…majoritatea ne înfiorăm și așteptăm să muncească alții. Și nu doar că nu încurajăm nimic, da mai punem și piedică. Dacă tot face altu, hai să-i îngreunăm drumul, că nouă ne e lene.

Din punctul meu de vedere, schimbarea și recunoștința merg mână-n mână

dar nu demonstrativ și nu ca scopuri ideale în sine, ci sunt consecințe firești a unei raportări interioare față de lumea în care trăim, iar asta ne dă un soi de mulțumire interioară, inspirații și chiar soluții, apoi a unui șir lung de decizii și efort cumulat, care duc inevitabil la o schimbare.

Însă hai să recunoaștem, majoritatea dintre noi vrem doar starea bună, nu și munca, unde vedem clar că mulți îți pun piedică, te înjură, te obosesc și încurcă până-ți vine să-ți bagi picioarele și să rămâi s-aștepți alți “eroi”.

Dacă e ceva ce mă enervează tare, astea sunt:

  •  lipsa de interes și implicare pentru ceea ce faci ca om (job, spălat vase, comunicare cu altul, orice-ar fi)
  • pretenția gratuităților pe tot felul de motive (e criză, mi-ești prieten, etc)
  • pretenția furioasă ca alții să facă ceva (sistemul, oamenii de afaceri, prietenii, părinții, oricine, dar nu noi înșine că noi chipurile nu suntem datori cu o schimbare, alții tre s-o facă).

Nervul ăsta de obicei mi-l potolesc muncind fix în direcția unde mi-ar place să încurajez o creștere. Responsabilitate, implicare, recompensă, schimbări mici. Cât pot și io că nu am impresia că fac o treabă bună 100% da mă străduiesc ca ăla 0,1% cât pot face și ține de mine să fac cu drag, implicare și atenție.

Iar câteodată, din păcate, uit că responsabilitățile mici care vizează propria persoană și viață sunt mai bune pentru confortul meu sufletesc decât dacă aș salva planeta. Și poate ar avea și-un impact mai mare. Dar asta e altă poveste.

Am noroc cu carantina asta și mi-e aproape rușine să vă zic că mi-e atât de bine cum nu mi-a mai fost demult. Îmi priește tare și aveam nevoie de odihnă, de pauze, de seriale pe Netflix, de povești cu sens și de timpul petrecut împreună cu familia mea extinsă.

Mă străduiesc să fac un efort să scriu mai des acum că am timp și să mă ocup de niște proiecte amânate, însă mi-am permis întâi să lâncezesc și să mă odihnesc cum cred că n-am mai făcut-o de vreo 18 ani că nu mi-am dat voie sau nu a fost niciodată momentul potrivit să stau.

Motivul care m-a pus la laptop acum a fost că de câteva zile tot văd nemulțumirea oamenilor cu privire la tot felul de lucruri:

  • Stat, medici (sistem în general), mass-media, apropiați, etc.

Și simt ba o furie generalizată puțin cam falsă (poate pentru că e prea prea exagerată și-mi pare ceva fake acolo; ea o fi reală, nu știu) prin care unii încearcă să exprime cât de nasol e sistemul în România….

  • ba văd pretenții de tot soiul, unele justificate, însă nu se realizează că sunt degeaba.
  • Și pe de altă parte, în altă lume parcă, văd oameni care chiar fac ceva (nu, nu fac parte dintre ei, eu mai mult dorm, v-am zis), oameni care adună donații pentru spitale, oameni care ajută, care salvează vieți sau îs bulversați că n-o pot face, oameni care oferă mult și care generează schimbări. Așa cum pot ei, cu ce au la îndemână.

Lumea asta îmi dă un soi de siguranță și admirație.

Atâta că ăștia îs cei mai provocați, lor le punem piedicile cele mai mari, pe ei îi atacăm și-i zăpăcim.

Nu-i bai că nu-i ajutăm, putem dormi restul că om fi mulți obosiți, na! Dar măcar dacă nu le-am pune bețe în roate ar fi minunat. E greu să te abții însă, căci e în natura noastră să ne placă pe scaun comentatori, în timp ce alții-s în arenă.

De aici vin cu următoarea sugestie

Dacă tot vrei o schimbare, măcar încurajeaz-o!

Așa cum poți tu. Cu o donație, cu un share pe facebook, cu o atenție mai mare în casa ta și la tine, cum poți și stii tu! Sau dormi și lasă-i în pace pe cei care se străduiesc nu doar să rămână pozitivi, ci să muncească.

Și încurajarea asta presupune să te gândești și să vorbești mai mult de oamenii care chiar fac ceva, decât să te enervezi pe cei care nu fac nimic deși ar trebui după opinia noastră.

Până ne enervăm că statul nu ne dă nu știu ce, ignorăm fix oamenii aia care încearcă să facă ceva bun și să ne dea. Dar călcăm pe ei, din neatenție.

Încurajează prin recunoștință reală

Asta înseamnă că te raportezi în interiorul tău cu mulțumire și că acționezi pe același fond.

Dacă admiri un om care se zbate, du-te și lasă-i mâncare la ușă. Sau donează-i 10 lei sau orice altceva poți face.

Desigur că sunt oameni și instituții care nu fac nimic, dar mută-ți un piiiic privirea de la astea și încurajează-i cu adevărat pe cei care chiar fac ceva. Dă-le și lor atenția ta! Și energia!

Până stăm să înjurăm ce nu e în regulă, ne epuizăm resurse de energie și fapte în direcția aia și nici nu mai vedem că totuși…undeva, cumva, lucrurile se mișcă. Sunt niște schimbări. Poate mici, dar sunt.

Dacă nu ai chef să donezi, să ajuți, să dai un share, să-ți consumi niciun fel de energie pe nimeni, bun sau rău…foarte bine! Stai pe Netflix! Dar bucură-te de serialele alea și plătește-ți abonamentul cu recunoștință că ai avut filme mișto luna asta!

Spun asta pentru că am văzut la o postare un comentariu a unui om care zicea că Netflix-ul ar putea să ofere acces gratuit în perioada asta. NU! Ar putea…dar NU! Nu e ok nici cererea, nici atitudinea, nici nimic! Dacă tot te simți bine pe Netflix, nu ți se pare normal să plătești bucuros abonamentul ăla? Nici nu costă o căruță de bani și poți să-l împarți cu 3, 4 prieteni și ieși ȘI MAI IEFTIN! Dar nu gratuit! Încurajează platforma care-ți oferă ceva să mai aibă posibilitatea să mai ofere! Filme în cazul ăsta.

Dacă ai un prieten care te ajută cu ceva, recompensează-l!

Prea avem gândirea asta că dacă mi-e prieten trebuie să-mi dea și să-mi facă totul gratuit sau cu reducere.

Păi ce pretenții să mai avem noi de la orice instituție, sistem, străini….dacă noi nici cu oamenii cei mai apropiați nu suntem corecți?

Nu mai bine recompensezi un prieten care îți face de mâncare de ex decât să dai bacșiș unuia să nu-ți scuipe-n mâncare?

Nu ni se cuvine să ne ajute absolut nimeni. Ar fi drăguț, de preferat, unii poate chiar merităm, dar nu ni se cuvine așa….by default! Așa că în loc să spunem cu spume la gură cum nu le pasă unora de noi, hai să încurajăm atenția și păsarea asta prin propriul exemplu, începând cu oamenii de-aproape. Căci haideți să fim sinceri, la majoritatea, nu ne pasă exact de cei cărora le pasă, că suntem prea ocupați să ne enervăm pe cei care îs nașpa cu noi

Nu mai sta cu ochii mari în direcțiile de unde nu primești nimic, atâta vreme cât tu nu oferi nimic exact în zonele unde ar trebui să fi recunoscător. Pe bune, din fapte, nu cuvinte.

Dacă un prieten îți aduce mâncare, îți face curățenie sau îți dă/oferă ceva util, dă ceva înapoi.

1 leu sau 100, un serviciu sau ce poți tu oferi, dar fii atent și conștientizează că e de foarte mare ajutor ce primești și tu asta vrei să încurajezi în lume.

Orice îți place, îți dă sens, îți aduce un plus de echilibru, claritate, o stare bună….gândește-te cum poți contribui tu să crească omul ăla, afacerea aia sau orice ar fi.

Înaintea vremurilor de Covid m-am dus la un film (Între chin și amin) despre torturile din închisorile comuniste, care mi-a plăcut extrem de mult pentru că știam de experimentul Pitești, am studiat subiectul multă vreme, iar filmul e foarte bine făcut și redă foarte fain niște aspecte.

La final, publicul putea pune întrebări regizorului, care era în sală, la premierea filmului. Din 5 întrebări, 2 au fost revolte legate de sistem, comunism etc (adică așa ne risipim energia spre furie și ce nu merge, da nu am da o laudă pentru cineva care a făcut o treabă bună)….o întrebare a fost ok, iar încă două întrebări au fost „De ce nu difuzați filmul și n cutare loc și-n cutare cinema?” Asta după ce regizorul a spus clar cât de greu i-a fost să adune bani pentru film și că totul costă și e complicat. Oamenii totuși insistau să fie redat în mai multe locuri. Fără să se gândească unii că dacă le-au plăcut așa mult filmul și cum e redat…ar putea să încurajeze regizorul, actorii, etc….printr-o donație, un share pe facebook sau măcar o vorbă bună (nu nervi cu privire la trecutul și prezentul politic)

Deci, te rog tare…dacă-ți place ceva, dacă-ți aduce liniște, bucurie, sens, ajutor! Încurajează acel ceva așa cum poți și ia o pauză de un minut măcar de la lucrurile care nu merg și oamenii nașpa. Astea tot există și vor exista, dar le dăm prea multă atenție și energie în timp ce călcăm în picioare ce e uman și demn, crezându-ne cam prea buni.

Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume.

Dar nu musai în stil mare. Nu trebuie să ai impact asupra a milioane de oameni și să creezi 15 asociații.

Încurajează un prieten, acordă atenție și oamenilor care-ți oferă foarte mult, mai zi și o vorbă bună, ancorează-te și-n echilibru, ajută atunci când poți și cere ajutorul când ai nevoie, gândește-te și la oamenii care au avut un impact pozitiv, nu doar la cei care ți-au făcut rău, conștientizează-ți strâns la piept și momentele valoroase, nu doar traumele.

Dacă vrei o schimbare, atunci măcar încurajează schimbarea!

Și că tot veni vorba de oameni faini care fac ceva, un prieten nu a stat să se gândească ce poate face țara pentru noi, ci s-a gândit ce poate face el pentru țară, așa că a venit cu ideea să adune bani în colaborare cu Crucea Roșie pentru a cumpăra echipamente medicale și tot ce este nevoie pentru perioada asta.

Asta după ce și-a dat hotelul gratuit cadrelor medicale și altora care nu aveau unde să se întoarcă de frică să nu infecteze familia. Are multe idei bune, se zbate fain, doarme puțin, riscă și muncește foarte mult pentru a fi bine, ca apoi să ne putem întoarce la muncă.

Pe el îți recomand să-l citești pe Facebook, iar dacă poți să ajuți cu o informație, măști sau orice e nevoie, te rog să-i scrii. Îl găsești pe Facebook aici: https://www.facebook.com/stefanvalentinmandachi

Dacă vrei și simți să încurajezi inițiativa lui sau vrei doar să vezi despre ce e vorba, aici ai un link: https://www.1cm.ro/

Câteodată, un centimentru de ajutor este enorm!

Ăsta e doar un exemplu de om fain. Mai avem mulți în zonă. Poate ai chiar lângă tine unul. Te rog deschide ochii și vezi-i.

Vezi-te și pe tine și fă ce poți face ca să fii atât de ocupat cu schimbarea ta și mulțumit de tine/efortul tău/viața ta, încât nu va mai fi nevoie să pierzi excesiv de mult timp cu ocara spre alții, furie și pretenții.

Iar dacă ceva/cineva te ajută, îți oferă un confort mai mare, o claritate, ceva…orice…încurajează-l și dă-i atenție!

Fă ce poți, acolo unde ești cu ceea ce ai. Începe din apropierea ta!

Te îmbrățișez cu dragoste!

Tags : featured

Leave a Response