close
Dezvoltare personală

Filmele ne motivează, dar nu ne dau răbdare

Există o grămadă de filme bune care ne pot inspira, ne arată ce e important (și) pentru noi sau ne pot motiva. Însă filmele astea nu ne pot da răbdare. Aceasta trebuie cultivată de noi.

De ce spun de răbdare

Într-un film, acțiunea se desfășoară pe repede-nainte.

Ceea ce e firesc pentru că există un timp limitat (1h30-2h) în care să se desfășoare povestea….apoi e normal să fie așa, că altfel ne-am plictisi și noi să vedem un film de acțiune care dureaza 20 ani, până să ajungă eroul nostru acolo unde și-a propus.

Și dacă ne gândim logic, știm chiar și privind filmul că până să ajungă personajul principal să fie învingător…a avut parte de multe obstacole, sacrificii și timp. Mult timp! Știm asta rațional…

…Însă mintea noastră ne poate sabota, folosindu-se de imaginile pe repede-nainte 😊

În anumite tehnici de manipulare subliminală, se folosesc imagini sau cuvinte sau simboluri ascunse în film/discurs/audio. Acestea funcționează pentru că mintea noastră fiind pătrunsă de acțiunea filmului/a discursului sau a unei melodii…își pierde din vigilență/atenție/prezență.

Rapiditatea cadrelor, muzica expusă într-un film, dialogurile, reclamele mascate, unghiurile din care se filmează…toate au un scop, dau savoare filmului și posibilitatea artistică de-a se juca regizorii…și toate astea ne influențează oarecum.

Deși în mod paradoxal suntem prezenți și absorbiți….nu suntem prezenți în imaginea de ansamblu. Mintea va căuta să simplifice ceea ce vede, sensibilitatea ne dă semnale cu ce e important…și în funcție de dorințele sau ambițiile noastre personale suntem influențați sau nu. Avem revelații sau nu.

Cert este că multe filme ne influențează pozitiv și ne inspiră. Doar că motivația noastră nu durează foarte mult.

Răbdarea ți-o cultivi, nu vine la pachet cu filmul.

Chiar dacă suntem conștienți că orice personaj care ne-a inspirat într-un film a trecut prin multe și i-a luat mult timp și efort să ajungă unde și-a propus…mintea noastră a văzut toată acțiunea în două ore, iar asta ne influențează inconștient.

Combinația între mesajul inspirațional primit de sufletul nostru cu mintea care caută să simplifice…anulează sau subestimează efortul, sacrificiile și anii sau zecii de ani care trebuiesc uneori pentru ca un vis să devină realitate.

Astfel, imediat după film, ne simțim inspirați și chiar motivați la muncă. Ne facem o listă cu ce avem de făcut. Sau ne notăm în telefon niște revelații. Aici mintea noastră iar ne dă impresia că deja am făcut ceva.

Deși….realist vorbind, n-am făcut nimic. Doar o listă. Nu e de subestimat, însă asta nu e acțiune, ci pregătire. Mintea vrea să ne fenteze că lista în sine e deja o acțiune. Și nu e!

Partea de strategie ține tot de pregătire. Orice plan, așa cum îi zice și numele…ține de strategie. Și este incredibil de utilă, căci e ca și când îți ascuți toporul înainte să tai lemne, pentru a fi mai eficient.

Însă, repet, nu e acțiune!

Acțiunea e ce pui în aplicare din plan. Ce faci de pe lista aia. Ce decizii îți iei, ce sacrifici, ce efort faci constant, cum faci față frustrării, cum schimbi ceea ce nu merge, unde ești flexibil etc etc etc.

Dacă munca nu e constantă în direcția în care am fost inspirați…starea faină după un film inspirational…se consumă în amânare, lene sau neputință. Și vor mai apărea licăriri de sens și înțelegeri la următorul film bun.

Câteodată mă gândesc că viața mai lucrează și prin filme. Doar că trebuie să lucrăm și noi pentru ea.

Mi-am dat seama că imediat ce am văzut un film foarte bun, trebuie să-mi potolesc entuziasmul unor idei sau fascinația unui mesaj important sau orice altceva…și să privesc situația puțin la rece.

Să-mi păstrez în suflet bucuria de-a fi regăsit o inspirație, o idee sau o motivație la acțiune…însă în același timp să fiu conștientă de multele tertipuri cu care mă va sabota mintea mea.

Să-mi dau seama că orice mi-aș dori de la viața asta, ia timp. Și multe greșeli.

De exemplu, dacă într-un film mă inspiră bunătatea, prietenia și loialitatea…păstrez în mine starea asta de sens primită prin povestea arătată pe ecran. O subliniez în mine ca un fel de “Asta e important, ține minte!”

Apoi mă ancorez în realitatea de moment, amintindu-mi că pentru a ajunge la bunătate, prietenie și loialitate…sunt necesare resurse și timp. E nevoie să înțeleg că voi avea milioane de momente în care voi fi răutăcioasă, total neprietenoasă (poate chiar ranchiunoasă)…și multe momente când poate voi trăda oameni dragi.

Însă dacă-mi subliniez bine în mine importanța unor calități zărite-n film și simțite în multe situații din viața mea, atunci, oricând îmi voi vedea greșelile voi ști că sunt oportunități de învățare, de-a reveni la ce e important și de-a munci mai mult.

Dacă într-un film mă inspiră un om care-și implinește visul (indiferent că e vorba de a ajunge la un om anume, de-a avea succes, de-a scăpa de sărăcie sau de-a practica un sport)…după ce subliniez în mine că regăsesc acele calități ca fiind importante, îmi revin cu picioarele pe pământ amintindu-mi munca pe care o implică, efortul, sacrificiile, flexibilitatea…și milioanele de greșeli și eșecuri de pe drum, care ma pot demotiva și va trebui să-mi găsesc resurse de-a continua totuși…încă un pic.

Mă văd nevoită să revin cu picioarele pe pământ pentru că asta implică și smerenie și respect pentru incertitudine și muncă. Uneori îmi lipsesc cu desăvârșire primele două calități și le supracompensez cu muncă și răbdare.

Când ești cu capul în nori (ai vise înalte) e musai să fii cu picioarele bine înfipte pe pământ (în concret, acțiune, realitate imediată).

Fiind în ambele părți, neuitând nici aspirația ta…dar nici nu te rupi de realitatea imediată, ai toate șansele să ajungi unde visezi. Și în acest caz, nici nu te grăbești, căci orice ai câștiga sau pierde…deja ai primit mult.

Orice te-ar inspira la un film, ai nevoie de răbdare. Să eviți șmecheria minții de-a reduce totul la două ore și-n schimb tu să întinzi desfășurătorul pentru o existență întreagă, ca stil de viață.

Despre ce filme m-au inspirat și mesajele lor care mi-au ajuns la suflet…scriu data viitoare!

 

Te imbrățișez cu dragoste și entuziasm!

Tags : featured

Leave a Response