Importanța unui plan

Cât de important e să ai un plan stabilit al obiectivelor tale?

Acum că este an nou, mulți mă întreabă cât de important este să aibă un plan, un dreamchart (panou cu visele lor), obiective stabilite clar, etc.

Părerea mea e așa:

  1. Nu pune presiune pe noul an. Ia câte o zi pe rând și fii mulțumit de ce faci în câte o oră. Când pui presiune pe tine să îndeplinești un milion de lucruri în noul an, energia și motivația se duc după prima săptămână. Dozează-ți energia, conștientizând că nu noul an e important, ci tu.
  2. E fain să ai niște obiective și un plan. Dar nu e condiție obligatorie pentru o viață fericită. Nici măcar pentru îndeplinirea scopurilor tale nu e musai să ai planul bătut în cuie. Trebuie să vezi cum e pentru tine cel mai potrivit, ce te ajută cel mai tare și cum e eficient PENTRU TINE.

Nu există rețete generale și unii oameni au nevoie de un plan și să-și amintească constant ce contează pentru ei, alții au nevoie de un flow/o energie, căci au oricum în ei întipărit ce e important. Și unii sunt jumi-juma.

Important e să vezi ce îți aduce eficiență, sens, o viață mai bună.

Nu cum se face, ci TU cum preferi să faci.

Pe mine personal mă ajută, indiferent de perioada anului, să am o listă cu obiective (mici, medii și mari) și un mini plan de strategie. Dar de câțiva ani, urmăresc ca aceste obiective să vizeze ce e mai important pentru mine: liniște interioară, mai mult timp liber, prietenie, creativitate.

Lista mi-o fac dezorganizat mai mult, doar notez niște idei și dorințe, niște obiective și resurse. Apoi merg mai mult pe un flow, chiar dacă am stabilite task-uri (programări zilnice, to do list și altele).

Multe din ideile mele au venit pentru că m-am bucurat de câte un moment pe rând și n-am subestimat ce puteam face.

Multe din lucrurile care m-au bucurat și mi-au dat sens nu erau pe lista mea de obiective. Nici nu aș fi știut cere multe din lucrurile care mă hrănesc azi în viața mea.

Da am ajuns la ele pentru că am fost prezentă la ce făceam, am amânat mai puțin și nu am mai trăit după chef și stări, ci după ce am spus că e important pentru mine.

În concluzie, e fain să știi ce vrei, ce e important pentru tine, în ce crezi, ce te animă.

Apoi să vezi care scopuri îți aduc acel ceva important pentru tine. Și un plan te poate ajuta. Doar să rămâi flexibil și conectat la semnalele vieții. De cele mai multe ori, când nu iese ceva așa cum vrei tu sau atât de repede pe cât vrei tu…e chiar spre binele tău.

Iar ca și strategie, cred că e util să ne conștientizăm și resursele cu care pornim la drum. Ce avem deja, dar și ce ne lipsește. Pentru a ști pe ce ne bazăm.

Importanța unui plan e dată de cel care îl duce la îndeplinire


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *