close

Dacă îți cumperi un joc de puzzle cu 2000 de piese, însă nu ai imaginea finală, nu știi ce reprezintă și de unde să începi…cât timp crezi că-ți va lua să-l asamblezi?

Trebuie să ai întâi imaginea lui finală, să-ți formezi în minte o idee referitoare la început, la piesele care urmează și la cum îți vei forma strategia de a le găsi mai ușor.

La fel se întâmplă și în viața ta. Dacă tu nu ai viziunea finală a proiectelor, scopurilor și relațiilor tale…vei bâjbâi în întuneric.Pentru că nu știi cum arată și cum se simte ce vrei cu adevărat.

Dacă nu te simți motivat să treci la acțiune înseamnă că nu ai construit imaginea de ansamblu sau nu ți se pare suficient de atractivă.

Gândește-te la toate visele tale pe care ai reușit să le realizezi. Cum ai făcut atunci? Ai fost hotărât, motivat? Te-ai imaginat pe tine având lucrul ăla?Ce gânduri aveai, ce simțeai? Învață de la tine. Știi deja cum să o faci. Ai reușit de atâtea ori…

Fii dispus să înveți mereu. Aici mă refer să înveți din experiențele tale, de la oamenii din viața ta, din cărți, filme, viață. Succesul nu este un drum lin și o dată ce ai ajuns la el ți-ai terminat treaba. Nu. Succesul este acumularea zilnică de informații, cunoștințe, aptitudini,exersare, echilibru mental-fizic-spiritual Chiar dacă ai ajuns în punctul în care ești mulțumit de ce ai realizat, dacă te oprești, vei cădea în gol. Nu spun să nu-ți iei și pauze de relaxare, însă continuă să avansezi, să cauți, să înveți orice ți-ar fi util pentru viața ta.

Adesea noi oamenii suntem prea aroganți și avem impresia că deja le știm pe toate, nu mai avem nimic de învățat ,nici de la oameni, nici experiențe, nici din cărți sau cursuri. Noi știm. TOT. Ei bine…nu ai cum să știi chiar tot. Poate vei afla multe informații asemănătoare, însă dacă se repetă în viața ta au un scop. Poate mai ai ceva să realizezi și încă nu poți vedea clar pentru că aroganța îți stă  în cale.

Cum să te motivezi să înveți? Întâi gândește-te ce vrei. Poate trebuie să citești o carte plictisitoare pentru un examen, poate trebuie să înveți să te educi financiar sau poate vrei să înveți să iubești. Gândește-te clar ce vrei. Scrie pe o foaie/caiet.

Apoi întrebă-te de ce vrei asta? De exemplu, dacă dorința ta e vreau să învăț pt examenul de medicină( dar nu ai chef), întrebă-te, DE CE VREI ASTA? care este scopul din spatele obiectivului? poate fi pentru că vreau să fiu un doctor excelent, să salvez vieți, să fiu un exemplu pentru cei din jur, etc. Ăsta este motivul real pentru care vei lua cartea aia și vei sorbi informațiile din ea. Nu pentru că trebuie. Ci pentru că tu ai ales că scopul tău de a salva vieți și a fi un medic excelent e important,iar cartea aia,chiar si plictisitoare, e un pas ce trebuie făcut pentru a ajunge unde vrei tu. Gândește-te la imaginea finală. Cum ai arăta tu îmbrăcat în halat alb, de doctor, ce pacienți ai avea, cum ar vorbi lumea cu tine, câți bani ai câștiga, cum te-ai simți? Asta e imaginea ta de puzzle. Acum nu-ți rămâne decât să pui piesă cu piesă până când ajungi la desenul final ce tu singur l-ai stabilit dinainte.

Stabilește-ți o strategie. Scrie-ți un plan cu ce faci acum, astăzi, mâine, săptămâna asta pentru scopul tău și ține-te de el. Scrie-ți pași clari și concreți și pe măsură ce-i îndeplinești felicită-te și recompensează-te cu un film bun sau un ceai în oraș. (Îți spun să scrii pentru că dacă ai un program scris îl vei respecta mai ușor).La finalul săptămânii vezi câte sarcini ai îndeplinit din cele scrise. Dacă majoritatea, felicitări. ai mai făcut un pas important spre scopul tău măreț.

Nu uita, “dacă e important pentru tine, vei găsi o cale, dacă nu, vei găsi o scuză.” Așa e cu toate lucrurile din viața ta.

Fii deschis la noi informații,noi oportunități și noi vise.Deschide-te spre nou și explorează tot ce poți să faci. Poți mai mult. Mult mai mult. E necesar doar să știi de ce vrei să faci un lucru și să te pui în mișcare.

Întreabă-te in toate situațiile vieții tale ce ai de învățat de aici? Întreabă-te ce ai învățat azi? ce te-au învățat oamenii din jurul tău, cum poți să înveți mai bine și să fi mai deschis? Nu ezita să-ți pui întrebări. Nu te lua prea în serios și nu te crede orice ți-ai zice. Mintea ta nu va muți niciodată, însă e alegerea ta cu ce gânduri,cuvinte și informații o umpli. Nu e o groapă cu gunoi. Așa că străduiește-te să pui lucruri de valoare.

Eu îți doresc succes și o zi…și chiar o viață,plină de lecții prețioase și utile pentru dezvoltarea ta.  din care să înveți.

Cu dragoste și entuziasm

3 comentarii

  1. Viata noastra este un puzzle alcatuit din iubire, relatii de cuplu , dragoste si bani. Cand te ocupi de sufletul tau obtii echilibrul interior iar apoi restul vine de la sine. Nu e nevoie sa alergi dupa ceva pentru ca le poti obtine daca lucrezi cu tine si cu personalitatea ta. Daca tu te schimbi tot universul se schimba pentru tine. Nimeni nu poate sa te impiedice sa te dezvolti si sa te maturizezi pentru ca Dumnezeu este mereu langa tine. Mereu vei gasi o cale prin care sa te maturizezi mai repede si mai bien decat doresc altii.

Leave a Response