Jumătate de pahar cu apă

Jumătate de pahar cu apă

Oricât de dificile ar fi contextele prin care trecem și orice stări am avea majoritatea dintre noi, pe parcursul unei zile trecem de foarte multe ori prin mici/mari momente în care suntem mulțumiți.

Problema e că ori ne scapă aceste momente (apoi mai și vocalizăm că “Toată ziua asta a fost proastă”), ori le minimalizăm ca și când n-ar fi existat, doar pentru că avem o problemă, un stres pe cap sau o situație care a apărut din senin și noi am vrea să nu fie.

Avem impresia că fără să rezolvăm ceva, nu putem să fim mulțumiți cu ce avem. Însă e exact opusul. Până nu suntem mulțumiți cu ce avem și nu fructificăm ce primim/ce facem…nu rezolvăm nimic, că orice am soluționa, ne vom găsi alte motive să ne enervăm și stresăm.

Dacă nu putem să fim recunoscători pentru o secundă, un moment de mulțumire…transmitem semnalul că nu e important pentru noi s-avem momente faine.

Și acest mesaj îl transmitem și la nivelul minții, iar ea va ști cum să evite fiecare ocazie în care ne-am putea bucura de ceva, dar și la nivelul vieții care cu tristețe remarcă că toată atenția este pe ceea ce nu ne convine, fără să facem ceva cu ceea ce primim. Pentru că nici măcar nu suntem conștienți de ce primim și ce avem. Nici în cazul relațiilor noastre, nici în relația cu noi înșine, nici în contextul vieții.  

Așa cum subestimăm pașii mărunți că ni se pare c-ar trebui să descoperim un secret ascuns care să ne salveze viața, la fel minimalizăm și momentele importante pentru noi, că dăm o importanță exagerată la ceea ce nu ne place.

Doar pentru că nu avem toată viața în ordine, nu înseamnă că nu ne putem opri să ne mulțumim m[car cinci minute cu ce avem, ce e bun, ce ne hrănește…ca apoi energizați să facem față altfel provocărilor vieții noastre.

Recunoștința înseamnă a recunoaște că ceva e important pentru mine.

Știind ce e important, pot să-mi îndrept atenția spre acel ceva. Și acolo unde-mi îndrept atenția, voi fi și energizată.

Mai e esențial să fiu atentă la ce contează pentru mine și pentru că în momentele grele, pot să-mi aduc aminte ce am în viața mea, ce mă susține și ce pot face, astfel că oricât de greu mi-ar fi contextul în care mă aflu, nu uit că e doar un aspect al vieții mele, nu viața mea întreagă.

Până să-mi vină mai ușor această raportare, am fost nevoită să cad de multe ori în capcana nemulțumirii și-a impresiei că trebuie să rezolv totul înainte de-a mă putea relaxa și bucura de viață.  Iar munca interioară mi-a fost în direcția sublinierii momentelor importante pentru mine, la care mă opream să le observ și să-mi spun “Uite, asta contează!”

Cu fiecare moment de “Asta contează!” și cu fiecare îngăduință față de mine însămi că nu-mi iese tot timpul să nu fiu prăpăstioasă…am ajuns la mult mai multe contexte în care oricât de greu mi-ar fi, tot nu mai pot uita ce contează și ce am ȘI  bun în viața mea. Căci atitudinea asta mi-am cimentat-o în mine.

Am mai spus-o și o repet: Nu aștepta o anume stare ca să faci ceva pentru viața ta. Fă ce poți să faci, cu orice stare ai avea.

Dacă depinzi de stările care trec prin tine, le acorzi o importanță care nu o au și n-o merită, minimalizând momentele de tihnă unde nu erau emoții sau evenimente mari, ci doar o așezare interioară care aducea a sens.

Sensul ăla îl ocolim noi de fiecare dată când alegem să vedem doar partea goală a paharului.

Trebuie să recunoaștem și că paharul e pe jumătate gol, dar să vedem și că putem să bem jumătate de pahar cu apă.

Iar dacă suntem sinceri cu noi, jumătatea aia de pahar de apă s-ar putea să ne potolească setea și să ne dea putere să muncim pentru o sticlă de apă. Sau o fântână.

Dar pentru asta trebuie să ne oprim puțin și să fim mulțumiți de câteva picături, fără impresia că s-ar cuveni mai mult, în timp ce ne desidratăm din cauza agitației.

Câteva picături sunt suficiente pentru început. Bucură-te de ele!

Astăzi eu sunt foarte mulțumită pentru că m-am întors la scris mai frecvent și am pentru acest blog niște idei noi. Și am un proiect nou la care lucrez de peste 8 luni, care vizează fix capcanele astea în care intrăm și nu ne lasă să ne bucurăm de viață. Îmi doresc ca prin ce voi face acolo să privim cu o încredere și seninătate mai mare, mulțumiți de viață și recunoscători pentru ea. De publicația mea vei mai auzi pentru că e importantă pentru mine și ca muncă, dar și ca valori (probabil unii dintre voi ați aflat deja). Detalii despre și înscrieri dacă dorești și simți găsești aici: https://ralucamuresan.substack.com/p/un-cer-deasupra

Raluca Muresan

2 thoughts on “Jumătate de pahar cu apă

  1. Iar eu sunt foarte mulțumita ca ai început sa scrii din nou mai mult și ca ai lucrat la acel proiect!!!! Imi place foarte mult sa te citesc! Te îmbrățișez ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *