Maturitatea nu vine cu anii

Maturitatea nu vine cu anii

Este o vorbă populară care zice că „Dacă n-ai bătrân, să-ți cumperi” în sensul că bătrânețea vine cu o înțelepciune aparte datorită unei experiențe mai mari de viață.

Însă bătrânețea nu vine neapărat cu experiențe relevante, iar o experiență mai mare de viață și o vârstă înaintată nu vine musai cu maturitate și înțelepciune.

Pentru a avea maturitate e necesar să ne raportăm cât putem de corect la fenomenele noastre interioare și exterioare, să luăm decizii tot mai inspirate și să ne demonstrăm (nouă în primul rând) maturitatea și deciziile bune printr-o stare de bine și echilibru + o oarecare așezare în viața noastră.

Maturitatea și înțelepciunea sunt consecințe a ce facem, cum evaluăm, ce alegem și cine suntem

Iar pentru a avea o înțelepciune dată de o anumită vârstă, nu sunt suficiente experiențele, ci și relevanța lor și ce am învățat noi de acolo.

Ori noi oameni la capitolul interpretări suntem atât de performanți încât e util întâi să trecem de ele ca să putem evalua lecția corectă și evident, să și aplicăm ceva în viața noastră.

Altfel, experiențele de viață cu care se laudă vârsta matură sunt eșecuri din care putem învăța, succese din care putem lua niște lecții și greșeli pe care le putem evita.

Însă nicidecum nu putem vorbi atât de ușor de maturitate și înțelepciune doar pentru că avem (sau omul din fața noastră are) 50 sau 80 de ani.

Experiențele vieții noastre contează foarte mult, dar viața oricum se mai și întâmplă.

Experiențele relevante sunt acelea care ne provoacă și care ne servesc aspirațiile și valorile.

Să învățăm de acolo e magie pură, dar întâi de toate trebuie să ne asigurăm că nu evaluăm superficial sau după păreri din cărți, ci chiar acordăm atenție la ceea ce trăim.

Iar dacă viața noastră nu arată atât de bine pe cât ne-am dori, se prea poate să nu acordăm atenție la ceea ce avem, ce este, ce putem face, cum evaluăm viața și cum o respectăm.

Ceea ce nu e nicio problemă, căci oricând avem șansa să fim puțin mai atenți.

Maturitatea nu vine cu vârsta, maturitatea vine cu un suflet conștient de sine, ceilalți și viață.

Iar înțelepciunea e cea obținută din cum ne folosim resursele interioare și exterioare, precum și din lecțiile corect evaluate privind experiențele vieții noastre.

Raluca Muresan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *