close
Dezvoltare personală

Mici/Mari plăceri (ne)vinovate (1)

Fiecare are plăcerile lui, mărunte sau mari, care-i dau o stare de bine și-l conectează la acel prezent din care nu vrea să fugă. Eu când dau de plăcerile mele (ne)vinovate…mă simt nu doar bine, ci și abundentă. Poate ar fi bine să ne amintim mai des de ele și să ne facem timp pentru mărunțișurile care ne fac sufletul să se simtă mare.

M-am gândit să le înșir aici…să le am la vedere și eu.

Și poate vă amintiți de ale voastre, care nu-i musai să fie ca și ale mele, deși pe alocuri se pot întâlni asemănări.

Nu le scriu în ordinea importanței, ci le trec în funcție de cum îmi vin în minte.

 1. Primăvara

Îmi place când înfloresc copacii și aparent peste noapte, totul e colorat și aud păsările ciripind. Îmi dă o senzație de renaștere, de continuitate, de viu. Și mi-e bine.

 1. Apa minerală

Îmi place să simt bulele alea cum îmi alunecă pe gât în jos.

 1. Muzica

Să aud la radio o melodie care-mi sună bine, să o caut după versuri și după ce-o găsesc o pun pe repeat zile întregi.

Tot din categoria asta, e fain când regăsesc  o melodie veche de care îmi spune cineva din senin. Momentul reascultării e divin. Tot pe repeat

 1. Scărpinat

E plăcerea mea cea mai mare. Dacă ar fi o meserie să stai la scărpinat zile și nopți, asta aș face. Aș sta. Dar cum nu există, sunt recunoscătoare de fiecare dată când prietenii mei își pilesc unghiile pe spatele meu. Iar motto-ul meu aici e “Nu contează cât de tare! Și dacă vezi că dă sângele, mai continuă un piiiic”

 1. Mulțime

Am o stare faină când mă strecor prin mulțime. Și uneori, mă gândesc “Oare ce viață au oamenii pe lângă care trec?” De câte ori n-om fi trecut unii pe lângă alții, apoi ne-am cunoscut într-un anume context, fără să știm că ne-am mai văzut, întâmplător poate, la trecerea de pietoni, stația de bus, etc

 1. Câte lucruri poți face în pat…
 • Să stau acasă în pat și să mă uit la filme, în timp ce știu că toată lumea este la muncă.
 • Să mănânc în pat
 • Să scriu și/sau să citesc în pat
 • Să dorm de amiaz. Niciun somn nu-mi pare mai savuros decât ăla din timpul zilei. Îmi place senzația de dinainte de-a adormi, când alunec ușor spre somn, visele de amiaz, trezirea, tot! Delicios! (Acuma m-aș pune în pat)
 • Să dorm cu cineva drag. Când dorm cu cineva în același pat, îmi dă un sentiment de siguranță și confort. Nu mi-e musai să mă ia în brațe pe timpul nopții (câteodată nici nu dorm bine așa), dar îmi place să pun o mână pe el, cât să-l simt acolo. Uneori, somnul ăsta e semi-conștient. În aceeași categorie de dormit cu cineva drag, e și dacă ne aflăm în aceeași cameră (nu neapărat același pat). E fain să știi că-i acolo 🙂
 • Să simt o greutate pe mine în timp ce stau în pat. De-asta nici nu pot dormi cu pături ușurele sau cearceafuri. Prefer plapuma grea de pe vremea străbunicii, sau 2, 3 pături mai groase care să dea o greutate. : ))
 • Sex. E ultimul pe listă la categoria Pat, pentru că voiam inițial să-i acord o parte separată, dar îl las aici. Conexiunea cu celălalt, plăcerea, penetrarea nu doar a corpului, ci a ființei mele întregi…întâlnirea cu masculinitatea. În momentele astea sunt aproape convinsă că respir prin porii bărbatului.
 1. Filme și seriale

Să mă uit la un film sau un serial atât de bun, încât să simt nevoia să-mi notez replici din el.

 1. Hârtia igienică

Am o obsesie cu asta. Îmi place să am multă hârtie igienică în casă. Îmi dă o stare de abundență, iar lipsa ei mă stresează tare.

 1. Cappucino

Să savurez un cappucino, timp în care îmi plănuiesc ziua, săptămâna sau anul în curs. Sau toate

 1. Îmbrățișarea

Tot timpul am simțit că o îmbrățișare face cât o mie de cuvinte și în cadrul ei nu mai putem ascunde cine suntem. Îmi place să simt omul în brațele mele, îmi plac îmbrățișările amicale, de susținere, de drag

…așa cum îmi place să mă lipesc de-un om drag și să mă cuibăresc la pieptul lui.

 1. Scrisul

Am învățat să scriu la cinci ani. Bunicii mei au depus un efort în educația mea școlară, așa că bunica mă învăța litere (lucra ca și dactilografă), iar bunicul mă punea să socotesc (el era cu matematicile). Treaba cu socotitul nu mi-a ieșit niciodată, însă de scris…de la cinci ani încoace nu cred că a trecut o zi fără să notez, scriu, compun, aberez ceva. Mă relaxează, îmi aduce și revelații dacă-mi duc introspecțiile-n scris, pe alocuri mă și vindecă. Îmi plac literele și formele lor. Paradoxal, scriu foarte urât de mână.

 1. Unghiile

Am o plăcere compulsivă în a-mi roade unghiile. Îmi place pur și simplu senzația de exfoliere a unghiei. Nu e un obicei sănătos totuși, așa că m-am lăsat de meseria asta. DEȘI din ani în paști, îmi mai permit să-mi stric manichiura pentru plăcerea asta.

În restul timpului, când nu-s cu unghiile-n gură, culmea, îmi place să le dau cu lac. Aproape la fel de compulsiv, în fiecare zi altă culoare.

 1. Anlimăluțe
 • Să toarcă o pisică lângă mine, mmmmm, mi se pare meditația și vindecarea cea mai eficientă de orice stres am avut în ziua aia. Așa cum și somnul cu un animal mi se pare revigorant. Dacă animalul e pisică și stă pe mine, cu atât mai savuros.
 • Să mângâi un câine și să-l privesc în ochi (asta-i plăcere nouă, că până nu demult mi-era frică de ei)
 • Să mă uit la o vacă pe câmp. De asemenea, mi se pare relaxant. Și revelator. Plus că vacile mi se par niște animale foarte foarte frumoase
 1. Intimități
 • Îmi place să mă scobesc în nas. Desigur că plăcerea asta e de evitat în locuri publice : )) da trebuie să recunoașteți că e ceva aparte, greu de explicat.
 • Să stau pe wc zeci de minute, în timp ce fac și integrame sau scriu (și asta e nou descoperită, că până nu demult…aveam o carte “Înțelepciune la minut” și fix un minut stăteam și eu)
 1. Povești

Oriunde se creează contextul de povești, cu minim încă un om, mă simt împlinită.

Cu prietenii mei ne întindem la și mai multe povești (când nu avem treabă), însă acolo, sentimentul de confort se combină cu starea de Acasă. Și mi-e cald și bine.

Nu știu dacă e doar sentimentul de apartenență…cred că e mai degrabă și savoarea care ți-o dă o discuție cu sens și adevărul. De aceea simt adesea, chiar în mijlocul unei conversații cu un client/clientă…că am cea mai faină meserie din lume.

 1. Scena și microfonul

Asta o declar o plăcere vinovată. De când am pus mâna pe un microfon, când eram mică…mi-a plăcut într-un mod aproape narcisist, cum sună vocea mea și cum simt microfonul ăla în mână.

Iar pe scenă, mă simt acasă tot de mică, de când eram Albă Ca Zăpada într-un spectacol de la grădiniță, iar străbunicul meu zâmbea senin și mă încuraja din primul rând. Imaginea asta o am de fiecare dată când mă urc pe o scenă.

 1. Ploaia

Am o stare de pace de fiecare dată când plouă. Iar dacă mă plimb prin ploaie, mi se pare că nu există bucurie mai mare decât asta.

 1. Salata de boeuf

Îmi place să gătesc, dar am o bucurie aparte în special când fac salata de boeuf. Și când o mănânc, evident.

 1. Înotul (bălăceala)

Dacă ajung într-un bazin cu apă, nu mă mai scoate nimeni de acolo până când nu mi se încrețește și ficatul. Nu înot excepțional, doar ce mă țin la suprafață, dar apa și bălăceala îmi dă o stare de bine incredibilă. Mi-e și rușine când mă văd din exterior cum rânjesc ca o retardată.

 1.  Mirosuri
 • Îmi place mirosul de iarbă verde. Zicea un autor că “Amintirile miros a iarbă cosită”. Nu știu a ce miros amintirile, dar îmi place la nebunie cum miroase iarba cosită.
 • Mirosul de ploaie. Mi se pare greu și proaspăt în același timp
 • Vanilia. Un miros dulce care-mi aduce confort psihic. La propriu.  Țin minte că în Anglia, pe vremea când eram prea ocupată cu depresia ca să mai observ și altceva, mi-a plăcut un parfum vanilat, dintr-un magazin. Nu aveam bani să-l cumpăr, dar în fiecare zi mergeam în respectivul magazin și-mi parfumam încheietura mâinii, pe care o miroseam până nu se mai simțea nimic. Apoi mi-am adunat bani și l-am cumpărat. Mirosul ăla era singurul care mă făcea să mă simt în siguranță. Și în prezent, mirosul dulceag de vanilie mă însoțește.
 • Mirosul de piele bronzată. La asta nu am vreo explicație de ce-mi place.

 

Închei aici să nu transform un articol într-un roman, dar voi reveni cu partea a doua. Și te invit dacă vrei, să scrii la comentarii care sunt plăcerile tale mici sau mari.

Tags : featured

3 comentarii

 1. Placeri (ne) vinovate :
  – cafeaua cu oameni dragi, cu necunoscuti si singur. Coffee it’s aleays a good idea.
  – Cinele imbelsugate si mancarea pe fuga. Nu conteaza ce si cum, mancare sa fie si o poveste frumoasa despre cum a fost gandita si gatita. Povestita.
  – conversatiile telefonice, in care poti sa fii in intimitatea ta, dar in acelasi timp sa-ti folosesti energia in a explica ce simti doar prin cuvinte rostite.
  – zilele agitate si cele relaxante- e paradoxal, dar fiecare aduce o altfel de energie.
  – cartile- nimic nu e mai relaxant decat cititul “ in the morning” si la culcare
  – gatitul – in special pentru oamenii dragi. Sunt feluri de mancare pe care am anuns sa le urasc doar pentru ca le fac prea des pentru altii. Dar asta e minunat ❤️
  – povestile la un pahar de vin – prieteni, adevaruri, intimitati, suflete deschise, lacrimi, rasete, glume, conexiune- toate si multe altele la un pahar de vin
  – locurile aglomerate, traficul infernal- iti permite sa asculti muzica, sa te uiti la cladiri, oameni si situatii. Ador traficul. Te aduce in prezent, apoi te lasa sa visezi, apoi te aduce in prezent.
  – oamenii care zambesc pe strada. Iubesc sa-i vad; Nu stiu de ce sambesc, poate au castigat bani, poate au facut sex, poate au mancat ceva bun, au auzit o gluma, si-au adus aminte de ceva/cineva drag, poate au omorat pe cineva… nu voi afla niciodata. Dar le zambesc si eu inapoi. E de vis .
  – sa cunosc prietenii prietenilor mei. Cum ma pregatesc si ma agit inainte de intalnire, cum stau si absorb energia lor, cum vad oamenii ca se simt bine, cum stralucesc si se sustin, cum sunt ironici si se tachineaza
  – umorul- sub forma scrisa, spusa sau chiar povestita. Nu as putea sa traiesc prea mult fara umor. Pana si inmormantarile mi se par funny.
  – mesajele de apreciere. Cu motiv, fara motiv. primite sau trimise sunt fara pret.
  -Imbratisarile, desi urasc alte moduri de contact, cum ar fi stransul de mana, o zi fara imbratisari e o zi pierduta.
  – sa fac curatenie in casa si in minte in acelasi timp.
  – Sa stau pe banca in centrul orasului si sa ma uit la omeni. OMG!
  – Muzica- sa traiesti povestea ( de cele mai multe ori stupida) si videoclipul cu oamenii aia. Sursa de inspiratie si motivatie.
  – Cinele cu prietenii si social media- sa ascult povesti si sa vad ce fac altii in vita lor de zi cu zi. Am o viata, de care-s tare mandru si recunoscator, dar daca-i asculti pe altii traiesti si alte vieti, odata cu ei.
  – Mainile unui om- habar nu am de ce, dar cand vad degete faine ( habar nu am ce inseamna faine) ma topessc ❤️💙
  Mai sunt atatea! Multumesc Raluca, mi-ai luminat ziua cu srticolul asta. si m-ai inspirat… uite, inca o mica placere… articolele tale 🦋

 2. Pielea bronzata miroase a mare si a albastru.

  Zapada abia ninsa dimineata si albul rece.

  Dansul in ploaie.

  Mirosul din magazinele de articole sportive.

 3. -Mirosul dupa ce s-a tuns iarba
  -Mersul pe jos
  – Ciripitul pasarilor
  -Cafeaua si mancarea care mi se pare ca unesc oamenii 🙂
  -Plimbatul cu bicicleta
  -Discutiile cu cei dragi si activitatile avute impreuna
  -Muzica

Leave a Response