close
Dezvoltare personală

Până la urmă…a ieșit ceva bun din asta

Am făcut multe greșeli și nebunii la viața mea, însă de fiecare dată am avut norocul ori să iasă și ceva bun dintr-o situație urâtă, ori să mă redresez, ori să învăț ceva important.

Cred că din orice context putem învăța ceva și din orice situație poate să iasă ceva bun. Însă ducerea la extrem a acestor convingeri este o superficialitate care poate naște neatenții, scuze și iresponsabilități.

La un momentdat, m-am observat cum am trecut foarte superficial peste evaluarea unei situații, spunându-mi “Eh, pân` la urmă a ieșit ceva bun”.

Iar asta mi-a dat de gândit, că prea repede mi-a venit în cap partea pozitivă a unei greșeli de-a mele, exact când mă întrebam ce am făcut prost acolo. Eh, până la urma a ieșit ceva bun, clar! Însă poate asta e și o calitate a vieții care are darul ăsta să mă scoată la liman, nu un motiv de laudă al meu. Și atunci am mai șezut în evaluare și m-am întrebat sincer unde am greșit, cum și ce pot face data viitoare, la ce pot sa fiu mai atentă.

Nu-mi iese de fiecare dată, dar când mai surprind gânduri care să-mi scuze greșelile așa rapid, mă străduiesc să mai arunc o privire. Poate mai sinceră si interesată să văd pe bune ce am de învățat; nu doar ce îmi convine mie (partea pozitivă), ci și unde pot fi mai responsabilă data viitoare.

Clișeul ăsta cu “din orice putem învăța ceva” este unul din cele mai des vehiculate și are și o doză bună de adevăr. Însă consider că e necesar să fim atenți să nu abuzăm de el, ci să observăm sinceri cu ce scop ne apare în minte. Apoi, la fel de uzată e și expresia “Până la urmă a ieșit bine/a ieșit ceva bun din asta”. La fel, cu o doză mare de adevăr. Însă din ce motivație folosesc asta?

Din orice putem învăța ceva

Bineînțeles că din orice putem învăța ceva, însă sunt multe aspecte unde poate nu ne este necesar să luăm vreo lecție, ci să ne luam niște decizii, să respectăm momentul așa cum e, să ne vedem de treaba mai concretă pe care o avem acum, etc.  Și uneori, ce avem de învățat, este exact lecția care ne displace cel mai tare: cum am fi putut evita o situație și unde putem fi mai atenți data viitoare.

Pentru a ne proteja de critici, învinovățiri și din dorința de a nu ne recunoaște greșelile, spunem prea rapid că “Am învățat mult de-aici”. Și punct, atât!

Pentru că sunt unele situații în care dacă recunoaștem că de fapt nu am învățat nimic sau ne puteam lipsi liniștiți de experiența aia…am recunoaște și că decizia inițială a fost greșită.

De ex, dacă dai 1000 euro pe un curs, este mai greu să recunoști că nu a meritat banii ăștia și nu ți-a fost util, pentru că astfel, ai recunoaște că ai decis cumpărarea lui pe fond emoțional, poate că ai fost un pic manipulat sau ai evaluat greșit și practic, ai aruncat banii pe fereastră.

Dar dacă nu vrei să recunoști asta față de tine, vei căuta lecții utile, chiar și acolo unde nu-s. O să scormonești până găsești utilitatea lui, câteva beneficii…și îți anesteziezi prin niște scuze senzația că nu a meritat.

Avantajul la asta e ca nu intri în invinovățiri sau judecăți de tipul “Ce prost îs c-am dat atâția bani”. Dezavantajul e că în interiorul tău tot rămâne senzația că ceva nu e chiar ok, iar data viitoare vei repeta aceeași greșeală, chiar dacă îmbrăcată altfel.

În cazul în care recunoști față de tine că nu a meritat banii și da, au fost aruncați pe fereastră că n-ai învățat mare lucru sau puteai învăța altfel…dacă în loc să te învinuiești (care e tot o cale de-a fugi de realitate și responsabilitate) te gândești sincer ce te-a motivat să-l cumperi, cum ai luat decizia, ce ai sperat, de ce anume ai fugit sau unde te-ai păcălit….AVANTAJUL major este că acum ești mai înțelept, iar data viitoare vei face alegeri mult mai inspirate.

Nu ești prost că ai ales prost, ci conștientizarea alegerii proaste…te face mai înțelept și mai puțin predispus la greșeli de același fel.

În acest caz, acel “Din orice putem învăța ceva”, nu se referă să te forțezi să înveți ceva dintr-un curs pe care ai dat o grămadă de bani, deși nu ți-a adus mare lucru, ci să înveți din greșeli pentru a fi mai puternic (pe interior) și mai puțin manipulabil (de tine sau alții) pe viitor.

Până la urmă a ieșit ceva bun din asta

Oricâte greșeli facem, viața ne dă tone de șanse și lucruri pozitive la pachet, chiar și pe lângă consecințe mai neplăcute. Nu știu de ce e așa, cred că ne iubește viața asta…

Deci cred că aproape orice am face, ceva bun tot poate să iasă din situația aia. E mișto dacă suntem pe fază să vedem și părțile pozitive și să primim niște daruri de la viață, în loc să ne victimizăm că am greșit și câte lucruri rele s-au întâmplat.

Însă chiar dacă din orice situație, tot iese ceva bun….asta nu înseamnă că ne concentrăm doar pe partea pozitivă, delegându-ne de atenție și responsabilitate, fără să vedem cum am ajuns într-o situație dificilă (CHIAR DACĂ din situația aia dificilă am avut apoi și șanse, părți bune, oportunități, schimbări de vieți și chestii faine).

Pentru că dacă a ieșit ceva bun dintr-o situație nașpa nu înseamnă că ne putem lega doar de partea pozitivă care ne convine, ignorând CUM am ajuns în contexte dificile și ce putem face data viitoare pentru a fi mai atenți.

Daca iese ceva bun dintr-un context neplăcut nu înseamnă musai că am avut nevoie de contextul ăla ca să învăț și să iasă ceva bun. Înseamnă că viața e faină, blândă și a reconfigurat traseul pentru mine ca să-mi mai dea alte șanse. La care ar fi drăguț să fim puțin mai atenți.

În ce situații e folosită vorba asta? Când pierdem ceva (sume de bani, prieteni, oportunități, sănătate), apoi recuperăm niște resurse sau când se încheie etape dificile din viața noastră și vedem „lumina de la capătul tunelului”, etc

De exemplu, când divorțezi și spui că a fost o căsnicie groaznică, dar e ieșit ceva bun din asta, căci datorită acestui eșec ai evoluat/ai devenit independent, etc. Așa e, a ieșit ceva foarte bun din asta, însă poți să fii mai atent la ce anume te-a condus la decizia greșită din start. Cum ai evaluat partenerul, cum și de ce ai ales să te căsătorești, ce ai simțit atunci, la ce n-ai fost atent, la ce trebuie să fii mai atent și cu ce să fii mai responsabil data viitoare. Astfel, ai în vedere ambele părți: și partea pozitivă (ce a ieșit bun) dar și decizia trecută greșită (cum/ce ai ales prost) pentru a fi mai înțelept și inspirat în decizii.

Sau un alt exemplu: amâni să faci ceva, apoi ori se rezolvă de la sine niște lucruri, ori le rezolvi repede și apoi îți spui că a ieșit bine până la urmă, e ok că ai amânat, că altfel nu învățai X lucru sau că abia acum a fost momentul potrivit.

Adevărul e că habar n-avem dacă atunci nu era momentul potrivit sau că nu puteam învăța niște lucruri de viață și altfel. Nu avem de unde știi, pentru că în trecut am luat alte decizii. Însă chiar dacă totuși situația a ieșit bine, putem totuși să fim mai atenți la tendința de a amâna.

Sunt o grămadă de exemple cu care nu mă voi întinde acum să vă plictisesc, însă fiecare se poate observa puțin pe sine și să vedem unde folosim exagerat convingerile astea, doar pentru că ne convin.

Chiar dacă e neplăcut în primă fază, dacă ne recunoaștem sincer greșelile, putem să fim tot mai curajoși, lucizi și să luăm decizii tot mai bune.

În concluzie, din orice putem învăța ceva, dar nu e necesar și nici prioritar să găsim întotdeauna o lecție chiar în orice. Și din multe situații neplăcute pot să iasă lucruri bune, însă asta se întâmplă nu pentru că trebuia să ajungem în situația aia neplăcută, ci pentru că viața e de treabă.

Și atunci…treaba noastră este să fim recunoscători pentru părțile pozitive, fiind în același timp și conștienți că suntem datori să fim mai atenți și responsabili pentru felul în care luăm decizii și ajungem în contexte nefavorabile.

Și poate e util să ne gândim că….uneori avem și noroc.

Nu întotdeauna noi scoatem ce e bun dintr-o situație că suntem noi mari și tari, ci viața ne reconfigurează traseul…pentru o altă șansă. Asta ar trebui să ne dea o încredere și-un confort mai mare, dar și o responsabilitate relaxată pentru decizii mai inspirate.

Tags : featured

Leave a Response