Povești de viață…într-o valiză

Povești de viață…într-o valiză

Azi îți scriu în mare despre spectacolul ce a avut loc în 9 Iulie la Cluj. Care a fost experiența mea, cum m-am pregătit, cum a ieșit show-ul și ce feedback-uri am primit.

Cum mi-a venit ideea

Umorul este important pentru mine de când mă știu. Mai făceam eu mișto că am venit pe lume râzând și cu o glumă la îndemână, dar mi-a spulberat maică-mea mitul și m-a lămurit c-am plâns și eu, ca toată lumea. Totuși, sunt convinsă că am venit pe lume cu umorul în sânge. Pentru că auto-ironia mea este o calitate nativă și nu m-am chinuit nicio secundă să mă dezvolt pe partea asta. Doar am remarcat că pot să fac ceva cu ea.

Și o vreme am folosit umorul ca să mă fac plăcută de ceilalți, apoi ca să o fac pe maică-mea să râdă, iar în cele din urmă l-am luat ca scut prin lume și îl strângeam la piept pentru mine. Îmi dădea confort, detașare și o oarecare putere să am în mânecă asul ăsta. Dar nu m-am gândit la alții, pe cât mă gândeam la mine și la ușurința cu care puteam să trec prin anumite experiențe…dacă le priveam din perspectivă comică. Și crede-mă, întotdeauna e ceva comic în experiența umană.

Pentru că în workshopurile mele umorul se strecura foarte ușor, a devenit un soi de marcă înregistrată a mea. În plus, aici mă simțeam eu însămi.

Clienții, prietenii, oamenii apropiați mie m-au încurajat să-mi urmez sufletul pe filiera asta și să aduc o îmbunătățire în comedia românească. Știam de vreo 2 ani că vreau să fac un stand up comedy, doar că nu aveam plănuit nimic.

În Martie anul acesta, mă plimbam pe stradă cu muzica în urechi…și mi-au venit primele idei din ceea ce avea să fie un spectacol. Scheletul spectacolului a fost făcut de atunci în mintea mea. Știam subiectul principal, titlul show-ului, cum începe și cum se termină.

Apoi am anunțat data evenimentului și am început să am emoții.

Poster Event Rali

Laitmotivul promovării acestui show a fost PATRU. Patru relații de-a mele, cu patru bărbați importanți pentru mine, care mi-au oferit patru lecții de viață, care m-au adus aici. Patru îmbinări puse-n scenă, patru noutăți, patru personalități de-ale mele. Într-o singură valiză.

Iar motto-ul este o replică dintr-un serial de comedie, care în film a fost ironică, însă eu am folosit-o cât se poate de serios:

“Vei râde, vei plânge, îți va schimba viața”  

căci e un stand up comedy SERIOS! 

Am vrut de la început ca scopul principal să nu fie umorul, ci punerea în scenă a unor tipare des întâlnite în relațiile de cuplu. Știam că umorul se strecoară oricum, dar voiam să am grijă să nu cad în capcana de a scoate glume pe bandă rulantă doar de dragul de a râde, ci de dragul de a evidenția și învăța ceva. Așa că am îmbinat comicul cu seriosul.

Pregătiri

În spectacolul ăsta e sufletul meu și nu exagerez când spun asta. În perioada de pregătire, am pus fiecare idee la locul ei, cu bucurie și recunoștință, ideile tot continuau să-mi vină (de fiecare dată când mă plimbam), iar promovarea mi-a fost atât de bună încât mă întrebau unii de unde am luat lecții sau ce am citit, că prinde la public. N-am luat lecții și n-am citit ceva anume despre promovări sau marketing, însă mi-a venit foarte natural să scriu și să vorbesc despre valiza mea. Nici eu nu știu de unde și cum, însă cert este că mă simțeam aproape folosită…de propria-mi pasiune.

În trei săptămâni am depănat amintiri legate de relațiile mele și am săpat în mine, am făcut curățenie, am râs și am avut niște revelații care m-au cam dat pe spate, deci am și plâns cu un drum.

Le spuneam prietenilor mei amuzată că “Am zis eu că Vei râde, vei plânge, îți va schimba viața…însă nu credeam că mie-mi sună asta”.

Tot în perioada de pregătiri mi-am dat seama că nu-mi plac camerele de filmat.

Mă intimidează groaznic și nu mă simt eu acolo, în fața obiectivului. Tocmai de-aia m-am străduit să mă filmez cât de des pot, cu orice prostie, doar ca să mă obișnuiesc cu ideea.

Am fost invitată la o emisiune la TVR să vorbesc despre eveniment și deși am fost coerentă, am avut niște emoții în fața camerei, că abia așteptam să se termine ca să mă duc la baie. Aici mai am de lucrat, însă nici nu pun presiune pe mine să-mi iasă din primele încercări.

Am avut 4 opțiuni de sală pentru spectacol (aha, tot patru)

dar nu eram mulțumită de niciuna, căci în oricare din locații trebuia să fac un compromis. Cu o săptămână înainte de eveniment am găsit locul potrivit (Cinema Dacia, Cluj-Napoca), unde la prima vedere a sălii și a scenei, am știut că acolo trebuie să aibă loc. Fără niciun compromis!

Ideea de teatru mut mi-a venit tot pe stradă, tot plimbându-mă cu muzica în urechi.

Iar cu 2 zile înainte de eveniment, au ieșit din mine patru poezii pe care le-am scris aproape fără să respir. Înțelegi acum de ce mă simțeam folosită? În sensul bun, desigur.

Cu o zi înainte de spectacol, m-am retras singură la locul muncii că nu aveam stare de emoții…și mi-am repetat partea de teatru mut și poeziile, mi-am pregătit muzica și am tot îmbrăcat ținutele cu care urma să fiu și pe scenă.

Nu am avut niciun text pregătit, ci știam doar ideile principale ce vreau să le livrez.

Voiam să fie autentic și să curgă ușor, așa cum vine.

Am adormit greu și cu emoții, iar la trezire eram entuziasmată ca și un copil în ziua de Crăciun.

Spectacolul

received_1040595635977919La sală am fost agitată și voiam să mă asigur că totul merge așa cum trebuie. M-am bucurat să-mi văd clienți vechi, dar și noi, prieteni dragi, oameni care mă citesc și urmăresc de o vreme. Iar prietenii și colaboratorii mei din Fabrica De Luciditate, mă încurajau din primul rând, cu zâmbetele pe față.

Am luat microfonul în mână și am urcat pe scenă, în primele două propoziții mi-am simțit emoțiile, apoi m-am relaxat și m-am simțit acasă. Totul a curs lin, nu-mi dau seama când și cum a trecut timpul, însă m-am simțit că-mi fac treaba și dau din mine ce am mai bun la momentul ăla.

Stand up comedy SERIOS

received_1068979663170795Pentru că subiectele sunt serioase, îmbin comicul cu lecțiile de viață și poezia, iar spectacolul este complex.

Stand up comedy îmbinat cu teatru, poezie, muzică și psihologie.

Asta e noutatea și îmbunătățirea pe care o aduc comediei românești. Să râdem, în timp ce și înțelegem ceva. Să ne amuzăm, apoi să primim niște lecții utile. Să și plângem, că se mai curăță ceva în noi. Și să avem conștientizări dincolo de orice glumă sau chestie serioasă.

Pe scurt: A ieșit mai bine decât mi-am imaginat.

Câteva feedbackuri primite după spectacol:

received_1196117680440242“Ceva fantastic! M-a impresionat foarte tare jocul tău pe scenă și cât de ușor te joci cu stările. Ăsta nu-i spectacol, e operă de artă!” – C.

“Te-ai detașat atât de bine de public în scenetele alea, că mă uitam la tine ca și când ai fi singură, la tine acasă. Mi-a mai plăcut naturalețea și originalitatea ta. N-am mai văzut așa ceva la niciun show.” – V.

“Am fost la multe spectacole de stand up comedy, majoritatea străine, dar niciunul nu a fost ca ăsta! Ai ridicat sus ștacheta.” – A.

“Ai zis tu că o să și plângem…da mă gândeam că e așa la mișto. Dar Nu! Chiar am plâns de m-am prăpădit când te-ai schimbat de haine. Apoi am râs, apoi iar am plâns, apoi iar râs. E ceva incredibil!” – M.

received_1037938122927776“Joc teatru în Canada de vreo 12 ani. Pentru un actor este foarte greu să aibă timpi de liniște în care să tacă și să joace așa…tăcut și să păstreze atenția publicului îmbibată cu suspans. Tu ai reușit. E incredibil ce-ai făcut cu timpii ăia și cât de repede poți trece de la o stare la alta. Cea mai mare calitate a ta este că joci un teatru atât de bun, încât nici nu dai impresia asta, nu ai profunzimea gravă din teatru, ci o profunzime autentică și naturală. Asta-i calitatea actorilor mari.”

“Nu puteam să scap de adevăr și l-am tot evitat pe durata evenimentului. Râdeam bine și dupaia ziceam “Las că nu-i chiar așa”, apoi venea partea serioasă care mă punea pe gânduri. O evitam și aia. A urmat poezia care a făcut un AHA mare în mine, da m-am mai ascuns un pic și am zis că ce știi tu, n-ai experiența mea de bărbat de 38 ani. Dupaia a venit partea de teatru unde am plâns ca un copil prost. N-am mai putut nega importanța a ceea ce zici și faci acolo. Nu lași nicicum omul să scape de adevăr.” – V.

received_1103244729745009“Am râs cu poftă. Și cu aceeași poftă am și plâns. Aseară când am ajuns acasă am luat niște decizii importante și nu la nivel de “dacă o fi”, ci am acționat repede, cu integritate. Deci pot zice că da, mi-a schimbat viața” – C.

“Ăsta nu-i spectacol de stand up comedy, ci de stand up therapy! Super autentic!”- R.

“În sfârșit un umor fin, de calitate, care are un scop clar și o direcție direct spre suflet. Felicitări!” – P.

“Comedianții de obicei zic glume multe și se umflă în pene de la aplauzele și râsul publicului, la tine s-a simțit intenția cu care erai pe scenă. Trecerea de la comic la serios mi s-a părut atât de subtilă că nu apucam să-mi dau seama când râd și când mă smiorcăi.” A.

received_1037938126261109“Cred că fiecare s-a putut regăsi în una din poveștile tale din valiză. Pe mine m-ai ajutat enorm. Am râs eu acolo mult și bine, dar ajunsă acasă am trecut la acțiune și am de gând să schimb ceva la felul meu de-a fi.”  – N.

“Valiza aia a ta e magică! Deși am râs cu lacrimi, e prima dată când într-un stand up nu e asta partea mea favorită, ci tot ce a trezit în mine per ansamblu și lecțiile împărtășite de tine, pe care le-ai întărit așa bine prin jocul actoricesc. Ai niște talente cu care sper că ai de gând să ieși în lume. Să nu te oprești aici!” – C.

“Să-ți expui așa experiențele…și să-ți pui în mod autentic sufletul pe tavă în fața publicului, e ceva foarte rar. Sunt copleșit de toată experiența. E cel mai bine investit timp din viața mea. Mai vreau!”. – V

received_1068979636504131“Am venit pregătită să mă amuz, după care să plec acasă. Însă zău c-am râs, am plâns și mi-a schimbat viața. Zilele trecute soțul meu era bulversat, azi mi-a zis niște adevăruri și a fost prima dată când ne-am deschis așa sincer unul față de altul. Am ajuns la concluzia că nu ne cunoaștem, da cunoaștem sigur c-am făcut toate greșelile pe care le-ai zis tu cu umor. Toate din cauza unui spectacol unde am venit pregătită să râd și am plecat cu sufletul plin și cu înțelegeri reale.” – M.

“Am venit din Italia să te văd și nu-mi pare rău. Mi s-a părut un spectacol atât de profund că nici n-am cuvinte să descriu. Încă mai râd când îmi amintesc niște glume de-a tale. Și îmi revin și din plâns că am avut niște revelații de nu-mi vine să cred. It`s the wind of change” – L

received_1103244763078339“Nu-mi plac comediile că majoritatea îs doar vulgare. M-a convins prietenul meu să vin și acum mă bucur. Asta nu e comedie, e terapie curată! Prin râs, povețe și teatru. Mulțumesc!” – C

“Ești foarte naturală și am empatizat cu tine de la început. M-am simțit ca într-un carusel, unde nu știam ce se întâmplă, dar simțeam reacțiile în mine. De la revoltă…până la înțelegere și pace. Când am ajuns acasă am știut că am o singură cale de parcurs, integritatea.” – D.

“Când te-am văzut pe scenă nu te-am mai perceput ca și pe Raluca Mureșan, ci am văzut direct rolurile pe care le jucai. … Când a trebuit să iau o decizie, mi-am amintit că era cartonul ăla cu SINCERITATE chiar în fața mea și a trebuit să fiu sinceră.” – M.

“Vreau de la tine un spectacol la Teatru National! Fă să crească chestia asta!” V.

20160709_160850

Am simțit în starea mea de după spectacol că am făcut tot ce-am putut și eram senină, bucuroasă și recunoscătoare, conștientă fiind și de îmbunătățirile care se cer.

Însă feedbackurile pozitive m-au copleșit, căci e mult mai mult decât mă așteptam eu să obțin prin acest eveniment. Știam că ating niște corzi sensibile cu subiectele abordate, știam cât la sută a fost umor și cât seriozitate, știam de impactul pe care-l va avea partea de teatru și poezie, însă nu-mi imaginam că valiza mea va bubui de feedbackuri atât de bune și de rezultate în viața unor participanți.

Încă am un sentiment profund de recunoștință pentru tot ce s-a întâmplat acolo și pentru ce îmi mai spun oamenii că au realizat și au schimbat în viața lor.

Următoarea oprire cu valiza

În 17 Septembrie avem patru povești și pentru București. Povești de viață…într-o valiză.

Chiar dacă mulți au venit din capitală să mă vadă, pot să participe și data viitoare, căci oricum voi schimba multe la show. În plus, neavând un text pregătit, voi vorbi alte lucruri. Și vom râde, plânge…ne va schimba viața.

Vă dau de veste când public anunțul oficial.

Mulțumesc!

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

2 thoughts on “Povești de viață…într-o valiză

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *