close

sursă foto: HotNews.ro

După evenimentul Colectiv din București, fiecare a avut o reacție sau alta, chiar și aceia care au ales să nu manifeste niciun zumzet.

Mass media a profitat de situație ca să mai împrăștie niște emoții puternice în jur și să dezinformeze oamenii în nenumărate rânduri, unii oameni au avut ocazia din nou să-și exprime cu fervoare religiozitatea bolnavă și să prezinte un dumnezeu schizofrenic, alții să fugă în lacrimi de propria viață dacă tot au văzut că-n lume sunt probleme mai mari și o bună parte dintre noi…s-au revoltat. Pe bună dreptate, mon cher!

Unii și-au răscolit furia și-au și manifestat-o (câteodata prost, câteodată foarte bine), iar alții au dat-o pe New Age și teorii spiritualiste despre calm, empatie, gânduri pozitive și puterea cuvintelor.

Știu oameni care au preferat să stea deoparte ca să-și păstreze chipurile starea de pace și să nu fie afectați prea tare că doar oricum mai mor oameni. Fac parte dintre acești oameni care voiau să stea deoparte, dintr-o superioritate, deci am evitat să scriu despre acest subiect. Dar nu m-a lăsat conștiința.

O clientă cu care lucrez pe Skype mi-a spus că a fost în acel club cu soțul și copilul ei și a scăpat doar cu părul și mâinile arse, iar familia ei e teafără și ea. Astăzi m-a sunat o altă femeie care voia să vorbim. Ei i-a murit băiatul de 16 ani acolo și totuși, am găsit în ea un calm de fond în toată disperarea asta și o dorință de schimbare nu din furie, ci pentru că i-o datorează băiatului, din prietenie zicea ea. Și de-aia nu pot sta deoparte.

Toți suntem responsabil la nivel de colectiv pentru ce s-a întâmplat în București la club.

Da, desigur, patronii n-aveau autorizații, clubul nu avea multe, etc etc etc. Dar în aceeași categorie de vinovați intrăm toți. Și eu și tu și el/ea, noi toți am contribuit la asta de muuult muuult timp.

Dacă te întrebi cum naiba e posibil (că doar n-ai aprins tu buretele), amintește-ți de câte ori te-a durut în cur de ce este corect și uman, iar în schimb ai făcut ce era mai rapid, cu un profit imediat (mulți nici nu ne punem întrebarea, căci funcționăm automat, după propriile interese). Nu mă refer neapărat la bani sau autorizații. Uită-te la manipulările și ipocrizia din relații, dintre colegii tăi, din familia ta. Uită-te la lenea și complacerea cu „Bine-i ș-așa!” Privește-ți momentele în care te victimizai, te învinovățeai sau manipulai pe cineva, pentru că aceste unelte sunt mai facile decât onestitatea sau corectitudinea.

Toți am contribuit la asta, de la mic la mare. Când furi un kg de detergent de la muncă, când cumperi un salam și deși constați că e stricat nu faci nimic că doar ți-e lene să mergi la magazin sau să faci reclamație, când taci și pupi deși vezi că în fața ta n-ai un om, ci un șobolan, când dai șpagă la medici, când ești ipocrit cu cei din jur, când ți-e mai comod să arăți cu degetul spre alții decât să vezi ce poți face tu în grădina-ți. Da, marea majoritate dintre noi am făcut astea și deși par niște gesturi mărunte incapabile să facă prea mult rău, te asigur că pe astea mărunte s-au putut clădi încet încet nesimțirile mari. Sistemul este corupt pentru că și poporul este la fel.

Zen

Vehiculează o vorbă de genul “păstrează-ți calmul că doar așa ești spiritual.” Acel calm este de fapt doar o atitudine pasivă, nu un calm real. Am mai văzut (chiar zilele acestea) oameni care se dădeau zen în timp ce îi priveau cu superioritate pe cei care ieșeau în stradă. Nici vorbă de spiritualitate dragilor. E doar o altă haină pe care purtând-o, au unii impresia că nu-i vede nimeni și sunt mai presus decât fraierii ce stau în frig. La fel sunt și aceia care judecă ieșitul în stradă, în timp ce-și beau zațul cu superioritate.

De multe ori ne lăsăm fraieriți de aparențe pentru că la nivelul acelorași aparențe trăim și noi. O voce suavă cu un ton blând și niște clișee ne iau mințile și credem orice, în timp ce dacă apare un adevăr mai tăios spus pe un ton mai furios, îl ignorăm pe motiv că nu-i spiritual. Vă dați seama ce somn fain băgăm din moment ce nu mai recunoaștem autenticitatea?

Să fii furios poate să fie foarte util, atunci când furia ta este din motivația corectă și este îndreptată spre soluții (nu revolta care te fură, nu ura care te mână prost, ci furia aia constructivă, conștientă). Apoi (o chestiune pe care recent am înțeles-o și eu), unii oamenii/unele sisteme…nu cunosc decât limbajul puterii. Degeaba te duci tu calm și îi citești citate de dragoste unuia care te-ar călca în picioare. Ești pe lângă naiv…și prost. Aici, pe lângă cercetarea interioară a ta, vorbesc deciziile tale care trebuie să fie radicale, dure.

Responsabilitate și decizie

Am ajuns aici din cauza noastră și fiecare este responsabil, la nivel individual și colectiv de această situație. Dacă ești responsabil, înseamnă că acuma nu-ți pierzi vremea nici să-ți plângi de milă, nici să te învinovățești că ești la fel de mizerabil ca și mulți alți corupți. Toți suntem. Întrebarea este însă ce alegem să facem acum?

Ce este în exterior, reflectă interiorul. Da, așa este. Doar că asta nu înseamnă să meșterim doar în interior. Ci mai degrabă conștienți fiind de mizeria noastră, să facem curățenie alegând corect în fiecare moment, apoi să ieșim și-n afară.

Dacă în casa ta este mizerie nu poți să speri că făcând curățenie în dezordinea interioară, casa se va curăța singură. La fel este și-n viață. Interiorul și exteriorul sunt conectate, deci trebuie intervenit în ambele părți.

Revolta inconștientă nu este benefică pentru că n-are niciun scop clar și este doar o altă formă de slăbiciune, fără urmă de luciditate care duce la probleme și mai mari. Însă furia conștientă, îndreptată acolo unde trebuie, cu o minte lucidă poate duce la lucruri mari.

Început

Pentru un început bun, ar fi ideal să ne concentrăm fiecare pe noi înșine și ce putem face în interiorul nostru, în casele noastre, în grupurile din care facem parte. Nu poți să ceri unui sistem să fie corect, fără să-ți urmărești și extirpi și tu propria incorectitudine și mizerie. Aici majoritatea vor sări că ei îs corecți, buni la suflet, altruiști și maici tereze. De aceea putem fi atât de ușor mințiți, că trăim în minciună deja. Mai cercetați un pic și uitați-vă la motivul pentru care faceți unele acțiuni, motivul pentru care scoateți ceva pe gură. Observați-vă superioritățile, ipocrizia, ușurința cu care pretindeți ceva de la ceilalți și viață. Și-n loc să vă judecați aspru când vedeți că nu sunteți sfinți, lăsați biciul deoparte și mai bine alegeți corect și asumați-vă limitele și slăbiciunile umane.

Alege tu corect în fiecare moment și fă tot ce poți și ține de tine exact acolo unde te afli. De cele mai multe ori, superioritatea din noi visează să facă lucruri mărețe în contexte mari și importante și se vede pe vreun tron decorat frumos. Dar nu tron ne trebuie nouă. Poți să speli și o budă, dar să aduci un plus de valoare. Amintește-ți că am ajuns în situația asta pornind de la alegeri aparent mărunte. Și reversul este valabil. Deciziile alea mici care-ți par banale sunt fundația către ceva mai mare la nivel de colectiv.

“Nu-ti place ceva în țara ta?

Fă ceva util și cât mai eficient în a ameliora ceea ce nu-ți place.
Nu-ti place inconștiența, perversitatea, cinismul, manipularea, minciuna din jurul tău?
Fii tu însuți luciditate, integritate, compasiune, onestitate și sprijină pe cei care crezi că le încarnează.
Dacă nu-ți iese asta este pentru că nu ai competența să aduci un plus țării tale și comunității în care trăiești, prin ceea ce ești.

Nu-i nicio problemă că nu ești în stare de nimic sau aproape nimic, întrucât nici eu nu fac mare brânză, dar măcar termină cu gargara justițiară sau doar disprețuitoare și suportă consecințele propriei incompetențe.

Orice lucru bun la nivelul unei comunități și mai apoi la nivelul unei țări apare din luciditate capabilă să facă diferența între competență și incompetență, între perversitate și demnitate, între teatru și autenticitate.

Mai trebuie cooperare, respect, comunicare autentică, răbdare și încredere. Fără dezvoltarea acestor calități umane la orice nivel social, absolut orice demers este lipsit de speranță.

Daca nu ai creat astfel de legături în viața ta, probabil nici în relațiile cele mai apropiate, nu este nicio dramă întrucât problematica este dificilă, complexă și profundă. Să depășești instinctele de superioritate și mai ales competiția bolnavă care o generează nu este ușor. Dar trebuie sa înțelegi că altă soluție NU EXISTĂ și mai ales că gargara, pretențiile, acuzațiile făcute de pe o poziție care-ți exclude responsabilitatea, doar agravează problema de care te plângi că nu o rezolvă alții.

Oriunde ai fi poti face ceva important pentru cei din jurul tău dacă te interesează cu adevărat oamenii între care trăiești. Dar asta presupune sa-ți retragi puțin atenția de la visele de glorie sau ”dramă” personală și să o oferi celor din jurul tau pentru a fi acolo unde poți și doar atât cât esti capabil, prezența umană care creează și dezvoltă cu fiecare alegere legături bazate pe integritate și încredere, fără de care nimic bun nu este posibil în aceasta lume.

Destui vor încerca să profite de aspirația ta către umanitate și să ti-o deturneze către piste false, luându-te de prost dar este treaba ta să fii atent, să recunoști șobolanii și să iei decizii înțelepte. Iar împreună cu cei care împart aceleași sincere aspirații luciditatea este mai accesibilă, mai stabilă și tot mai puternică.”- Cristi Popan (http://www.fiiconstient.ro/)

Colaborare

Tu îți faci treaba ta, însă în loc să te lași intimidat când vezi ce monștrii ai în interior, asumă-ți responsabilitatea, alege conștient umanitatea din tine și uită-te ce poți face și-n afară, privește și spre ceilalți oameni. Colaborează, unește-te cu integritatea oriunde o vezi (de obicei nu îmbracă haine strălucitoare de bunătate, deci nu sare-n ochi cu vorbe de duh, ci o vezi în acțiuni concrete în situații importante) și participă la schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. De la nivel individual…la nivel colectiv.

Oricât ne-ar place nouă să credem că e suficient să facem curat în interior pentru ca exteriorul să se schimbe, adevărul este că avem nevoie și de ceilalți oameni și doar împreună putem să schimbăm ceva. Dacă oamenii ar fi tot timpul uniți și ar căuta cu sinceritate adevărul, prietenie și corectitudinea…noi am conduce țara, nu vreun sistem.

Ce poți să faci? Întreabă-te care este cea mai integră decizie pe care o poți lua în fiecare moment, ce schimbare poți aduce în tine și-n lume, cum poți să ajuți acolo unde este nevoie, cum contribui tu în fiecare moment la umanitatea sau mizeria în care trăim și ce poți schimba. Sincer, nu de fațadă. Ieși în stradă la proteste, fiind conștient și de protestul interior și de cel exterior, având o motivație clară și corectă. Fă tot ce poți, așa cum poți și cu resursele pe care le ai, însă cercetează-te și pe dinăuntru și vezi motivele pentru care faci ceea ce faci. Și ține minte că înainte de orice construcție este nevoie de demolare (înăuntru și-n afară)

Luciditate

Emoțiile îți iau orice minim bun simț și contact cu viața (am scris despre acest subiect aici și aici ) așa că evită să te lași prins în jocurile mental-emoționale care-ți sunt livrate de mass media și unii din jurul tău și păstrează-ți discernământul. Vezi ce poți învăța din situație, ce poți face cu resursele pe care le ai (ca să schimbi ceva în tine și în exterior), asumându-ți și neputința sau limitele și cere-ți dreptul la libertate. Altfel, suntem din nou doar un popor de bocitoare care în câteva luni uită, se întorc la viețile lor ipocrite și fac aceleași greșeli.

Evenimentul ăsta poate să fie privit ca și un sacrificiu colectiv, pentru ca noi, de la mic la mare să ne trezim din superiorități, ipocrizii, competiții inutile și pretenții. Nu întâmplător imnul țării noastre este „Trezește-te române!” Acum poate este un moment bun. Să ne trezim! Individual și Colectiv!

4 comentarii

  1. Foarte frumos!
    Multumim pentru punctul pe i, foarte bine pus!
    Doamne ajuta sa ne trezim si sa invatam, cu adevarat, ceva din tot ce ne iese in cale pentru ca, da, suntem responsabili atat pentru ce ni se intampla, cat si pentru Tot ceea ce se intampla in jurul nostru.
    Va recomand cu drag cartea Zero limite care ofera o perspectiva noua (pentru mine) despre ce inseamna responsabilitatea, ca si o solutie (pe cat de simpla, pe atat de eficienta) pentru ceea ce putem face fiecare, la nivel individual, cu impact asupra colectivului.
    O zi minunata, traita constient!

Leave a Response