close
Dezvoltare personală

Să scoatem pe masă….scenariile negative

Scenarita e boală grea, îmi zicea o clientă astăzi. Și așa e. Însă ni se pare atât de grea când scenariile sunt negative. Deși manifestările ei se arătau cu mult înainte, în momente bune, când ne-am și format obișnuința de a lucra cu scenarii. Și nițel (mai multă) obsesie de control 😛

Astăzi vă dau din taste cu părerea-mi despre ce cred eu despre scenariile din capul nostru și ce soluție am găsit eu când imaginația mi-o ia pe câmpii. Mă străduiesc să fiu mai scurtă și concisă, însă nu garantez că o să-mi iasă.

Eu cred că scenariile pozitive sunt chiar mai periculoase decât cele negative, căci atunci când ne tihnește ce proiectăm pe o situație este și mai greu să ne dăm seama că nu e în regulă ceva; ni se pare firesc și drăguț să ne imaginăm tot felul de lucruri. Și realizăm asta abia când ne lovim de realitate, care ne distruge presupunerile roz inițiale, ca apoi să fugim de real din nou, în scenariile negative. De cele din urmă prefer să scriu azi.

Din punctu meu de vedere, problema scenariilor negative e că ne fură toată atenția de la realitate, iar noi vrem să fugim de ce e în mintea noastră.

Așa că ne forțăm să zicem sau ascultăm mesaje pozitive, să ne liniștim cumva. Dar obținem opusul a ce vrem, căci le dăm o putere mai mare decât e cazul exact gândurilor care vor să ne zăpăcească. Și se înmulțesc pe nesimțite.

Dar dacă….în loc să fugim de scenariile noastre negative le-am invita la discuții la o masă rotundă? Sau pătrată.

Ce am găsit eu ca posibile variante de-a ușura un pic mintea:

Formulează ce știi din realitate

Fără interpretări suplimentare, presupuneri și alte proiecții legate de ce înseamnă anumite fapte concrete. Doar ce știi că e 100% adevărat (de exemplu: Maine va ploua. Școlile rămân închide. Trebuie să mai purtăm mască). Și pui punctul. Fără alte interpretări.

Scrie câte un scenariu pe rând (sau măcar gândește-te serios la el), fără să-l lași să te copleșească.

Observă că în mintea ta, scenariul e negativ și pentru că e formulat în așa fel încât să pară horror și fără soluții.

E ca și când ai căuta pe google o informație, dar la căutare ai formula foarte prost, iar asta îți dă rezultate inutile.

Însă adevărul e că în puține situații e cazul să nu existe nicio soluție. Ceea ce ne conduce la punctul următor.

Nu te ridica de la masă până nu găsești soluții la fiecare scenariu negativ.

Fie el mărunt sau mare, presupunere sau nu. Gândește-te cum ai putea să rezolvi situația, să te adaptezi, să accepți, de ce te poți ancora, ce și cum poți face.

Mintea ne spune tot felul de povești și pentru că știe că vom fi prinși acolo și îngroziți, fără să fim conștienți de ce se întâmplă și ce putem face. De-aia ne și copleșește.

Nu te ridica de la masă și nu trece mai departe la alt punct din scenariile tale până când nu găsești soluții, o abordare sau o perspectivă care să-ți aducă liniște, idei, ceva util!

Amintește-ți te rog că tot ce are legătură cu viața și realitatea îți aduce liniște, inspirație, motivație sau soluții.

Deși scenariile tale se folosesc de mici adevăruri ca să te prindă în plasă…te prind într-un labirint de unde pare că nu există ieșire. Iar agitația interioară, letargia, lipsa de motivație sau panica îți arată că și dacă vezi tu un adevăr pe-acolo…e incomplet sau e folosit pe post de momeală.

Fă ceva util

Chiar și-n momentele când îți pare că nu poți controla lucrurile/situațiile…ai o putere mare de control, doar că nu acolo unde ai tu pretenția să fie.

Sunt o grămadă de contexte care au nevoie de atenția ta, de (auto)controlul tău. Ocupă-te de ele.

La mine de exemplu, am observat că atunci când sunt stresată, dacă găsesc niște soluții satisfăcătoare sau raportări care mă liniștesc….apoi mă pun pe treabă în direcția acelor soluții, stresul dispare, căci sunt în mișcare.

Gălăgia aia interioară ar trebui să ne pună pe gânduri că ceva nu e ok. Dar în loc să fugi de ea sau să încerci să-ți controlezi gândurile negative….pune-le la vedere. Uită-te la ele cu atenție, vezi ce baze reale au, ce soluții poți găsi, ce alte abordări există.

Și ține minte că orice problemă am avea…există minim 2 soluții, dar avem o minte prea agitată ca să le putem vedea.

Nu putem ignora gălăgia minții, dar o putem privi în ochi și să o punem la treabă într-o direcție benefică. Deci nu mai ascunde sub preș lucrurile neplăcute, ci pune-le pe masă.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm!

Tags : featured

Leave a Response