close
Dezvoltare personală

Trăiește-ți stările și îmbrățișează-ți întunericul

 

bun

Ai avut vreodată o stare pe care să o numești negativă și să vrei cu orice preț să o înlături? Dacă ești om și ai puls, cu siguranță ai trecut și tu prin momente când ai fi citit, ascultat, făcut orice, doar să ieși dintr-o pasă proastă și să te vezi din nou pe un drum senin.

Observ că tendința oamenilor este să scape de nefericire, de kilogramele în plus, de frici. Cine-mi vine la terapie nu o face pentru a se privi în față și a recunoaște rănile deschise, ci pentru a scăpa de ele. Puțină lume vrea să accepte conflictul interior, dar în schimb mulți vor să fugă de el. Am văzut oameni care-și acoperă cu atâta dibăcie propriile mizerii și le condimentează cu gândire pozitivă încât corpul disperat de disonanța existentă, le atrage atenția cu o problemă de sănătate. Și chiar și atunci, omul vrea să alerge departe de el însuși și să ajungă pe tărâmul fericirii. Asta să fie soluția?

Scopuri mari mari mari

 

“Când omul nu obține ceea ce-și dorește, suferă. Și dacă obține ceea ce-și dorește, tot suferă; pentru că nu poți păstra o veșnicie acel moment”- Dan Millman

 

Cred în obiective și în capacitatea ta de a realiza orice îți dorești, chiar și atunci când aparent pare imposibil. Însă e maxim de important să-ți cunoști motivația internă pentru care îți dorești acel lucru. Nu vrei vile cu șapte etaje, cinci mașini în garaj și un iaht, ci vrei emoția din spatele acelor lucruri. Emoție care e posibil să o cauți pentru a umple niște goluri. Omul caută starea de bine, fericirea, pacea. Restul sunt umpluturi care te ajută să uiți pentru o vreme de cine ești tu cu adevărat.

Cum să fiu fericit?

 

Înainte să-ți pui întrebarea asta, întreabă-te ce te face nefericit. Nu mai fugi de emoțiile pe care le numești negative, căci sunt parte din tine și îți arată ceva despre locul în care te afli. Primul pas nu este gândirea pozitivă, nici acțiunea. Primul pas este acceptarea stării tale actuale. 

Nefericirea se intensifică atunci când îi opui rezistență, căci în loc să-i înțelegi mesajul te concentrezi la locul în care ai vrea să te afli cândva în viitor. Ești nefericit pentru că îți numești starea negativă și vrei să scapi de ea. Dacă reușești asta, revine apoi mai în forță.

Atunci când îți accepți stările așa cum sunt ele, fără să le judeci, fără să le dai un nume, se potolesc. Când ești prezent la ce simți și îți îmbrățișezi starea, nu îți mai dorești să o schimbi și nici nu mai visezi ziua de mâine, căci conștientizezi că cea mai importantă clipă e acum. Ei, chiar atunci, totul se schimbă.

STOP judecată

 

Când te surprinzi acționând contrar imaginii tale despre tine, tinzi să te judeci aspru. Făcând asta, îți negi partea întunecată și îți dorești urgent să schimbi situația actuală. Dacă este nevoie și aici doar de acceptare?

Renunță la strădania de a fii fericit, de a te iubi pe tine însuți, de a fi perfect! Ia-o încet și în ritmul tău. Acolo unde este chin, nu mai este viață. Dă-ți voie doar să fii și renunță la obiceiul de a da etichete stărilor tale.

Liniștea ce o cauți apare atunci când accepți fiecare clipă cu tot ce-ți aduce ea. 

 

Este normal să-ți dorești să îmbunătățești anumite lucruri la tine, însă asta se va întâmpla doar atunci când îți vei accepta esența umană și cu îngăduință vei face pași spre schimbare. Când lași viața să curgă prin tine și renunți la prejudecăți, în timp ce totul se schimbă, vei realiza că și tu te schimbi, iar esența ta rămâne aceeași. Deci gata! Nu te mai judeca! Observă-ți greșelile, dar nu te identifica cu ele.

Observator

 

Tu poți fi cel mai bun observator al tău. Poți să trăiești orice stare și ai dreptul să-ți exprimi imperfecțiunea. Nimeni nu spune că e neapărat să fii tot timpul blând, înțelegător, fericit. Ai o multitudine de culori, așa că experimentează-le pe toate. Secretul este însă să te observi în timp ce faci asta. E ok să ai un moment de furie, atâta timp cât ești conștient de el. Ți-l asumi și înveți ceva despre tine și valorile tale.

Din greu

 

Există un mit cum că trebuie să lucrezi din greu dacă vrei rezultate. Să tragi de tine, să te chinui, să nu renunți niciodată, să perseverezi, să…să…și undeva la capătul unui drum plin de tortură va veni răsplata: scopul tău realizat.

Acum ceva timp și eu credeam așa, dar am greșit. Așa că dacă citești așa ceva la mine pe site, iartă-mă și caută-ți adevărul tău, căci ceilalți oameni pot greși, se pot schimba, se pot răzgândi (și tu ai dreptul să o faci).

Acum cred mai degrabă că dacă un drum pe care merg nu este plin de bucurie și liniște, nu are niciun rost să merg pe el. Desigur că pot să apară și dificultăți ce aleg să le rezolv, însă dacă mă biciuiesc singură pentru un obiectiv, îmi pare rău, dar nu merită.

Atunci când ești sincer cu tine însuți și ești centrat, orice drum pe care ai merge este parte din tine și îți îndrepți privirea spre fiecare pas în parte. Rezultatele curg firesc și ușor, ca urmare a autocunoașterii și energiei tale.

 

În urmă cu câțiva ani susțineam că atunci când ai un scop, lucrează pentru el indiferent că ești obosit, ți-e rău, te doare stomacul sau mori mâine. Tu bagă mare! Acum spun “Culcă-te” (cu o domniță/un domn sau ia un pui de somn). Scopul vieții nu este să te distrugi, ci să te cunoști și bucuri de această călătorie. Așa că ia în considerare și odihna.

Cum îmi trăiesc starea?

 

Când ai o stare ce o simți neplăcută, în loc să o alungi, dă-i voie să fie. Fii observator și urmărește cum o simți. Unde anume în corp? Ce culoare i-ai da? Orientează-ți atenția spre prezent și de aici, analizează-ți starea emoțională. Dacă ești în aici și acum, starea negativă se diminuează ca intensitate și se va lăsa descoperită să o înțelegi și să-i integrezi lecțiile. Dacă se intensifică, ești în trecut sau viitor.

Exemplu: Sunt supărată că am eșuat în X proiect. Ce simt? Supărare. Unde? În stomac. Perfect! La timpul prezent cum e starea asta? Cum o simt? Și îmi dau voie să o simt.

Dacă sunt în trecut apar stări trecute sau amintiri de tipul “Da ce bine/rău era”, “ce greșeală am făcut”, “ce n-am făcut.”

Dacă sunt în viitor, apar frici și gânduri precum “Cum ar fi fost dacă…”, “Și ce fac mâine” etc.

În prezent, supărarea este supărare și atât. O stare, punct. Dacă refuz să încerc să o schimb și o accept așa cum este, pleacă singură.

Dacă te accepți pe tine cu toate perioadele, fețele și întunecimile tale, asta îți va da un respect de sine cum nicio altă tehnică de gândire pozitivă nu o va face. Pentru că vei realiza treptat că nimic nu este mai important decât să fii sincer cu tine însuți, să savurezi fiecare pas ce-l faci și să-ți asumi propria viață, fără etichete.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm!

4 comentarii

 1. Buna,

  Cred ca ai dreptate. Cred ca este foarte important sa te confrunti cu tine insuti si sa intelegi ce fel de persoana esti.
  Desi este important sa incerci sa-ti atingi visele, daca te muncesti ca pe un cal si, intr-o zi ajungi acolo, nu vei fi fericit.

  Multumesc pentru articol.

  Numai bine,

  Claudiu

 2. Frumos articol Raluca, mai ales ca in dezvoltarea personala se merge mult pe martirism….ce am facut eu, cate am tras eu ….dar si voi puteti ajunge aici, nu mai trageti tare cumparati-mi produsul si gata. Mult timp si eu am avut (si inca am ) de furca cu acceptarea totala, mai ales a emotiilor pe care le catalogam negative si de care vrem sa fugim.

  Tine-o tot asa, sa ai o zi faina si frumoasa.
  Vio

 3. Am si eu o intrebare:

  Daca iti accepti tristetea si nefericirea nu risti sa te transformi intr-o victima? Si fara sa iti dai seama sa umpli golul cu victimizarea(of saracutul de mine) si mai apoi sa iti vina si mai greu sa te detasezi de acel rol.

  1. A accepta inseamna a nu incerca sa fugi de tine, ci a privi cu sinceritate spre ceea ce se afla in prezent. De-aici poti schimba multe. Victimizarea este tot o fuga (de responsabilitate). A accepta nefericirea nu inseamna sa te complaci si sa te scufunzi si mai rau in stari negative, ci a accepta prezentul cu ceea ce vine, fara sa proiectezi pe el etichete. Asta-ti da o libertate de neinchipuit si de aici poti face schimbarile mult mai usor, pentru ca ai inteles si asimilat si lectiile.

Leave a Response