close
Relații

Dă o șansă reală relațiilor de cuplu

Când mă mai laudă unu`, altu` și mi se spune ce tare îs (într-ale scrisului, terapiatului ori vreo calitate umană) spun aproape de fiecare dată că sunt doar rezultatul bărbaților care mi-au trecut prin viață.

Unii mă cred pentru că știu deja cine se află în spatele meu (deși ar merita să fie în față).

Alții mă cred modestă sau au impresia că mă subestimez.

Nu sunt modestă absolut deloc.

Îmi cunosc foarte bine priceperile, talentele native sau învățate, abilitățile și ce forțe mai sunt prin mine.

Stau mai greu cu recunoașterea limitelor și a diverse bube din mine, că doar îs pătrunsă de importanța mea adesea.

Nu susțin că tot ce sunt e rezultatul bărbaților din viața mea de smerită ce mi-s. Nu-s smerită deloc. Am atâtea ambiții de putere, superiorități și prostii în cap, încât aș fi în stare să-mi monetizez și beșinile, cu impresia că ale mele sunt mai interesante și artistice.

Toate părțile mele bune, tot ce spun, am, sunt și fac în prezent e datorită unor oameni care au fost cu adevărat preocupați de natura umană. Sau de omenie, așa cum îmi zicea un om tare drag mie.

Nu sunt deloc genială cum mă laudă unii. Deși sunt cât-de-cât inteligentă, genialitatea mea constă doar în a pricepe foarte bine și repede niște lucruri. Și de a urma oamenii lucizi, echilibrați, care știu deja lucrurile care mă interesează.

Acum niște ani, un bărbat mi-a făcut curățenie prin suflet și m-a îndreptat spre ceea ce el numea omenie.

Asta implica să fiu corectă, să nu manipulez bărbații, să ofer mai mult decât să cer, să am încredere, răbdare, să-mi fie fidelă mie fără compromisuri și multe altele. La multe încă mă străduiesc și-n prezent și mai dau și greș.

Însă am știut la vremea aia că ăla e omul pe care trebuie să-l urmez, căci altfel mă și trăznește Dumnezo. Căci era un bărbat stabil, sensibil, masculin, asumat, corect indiferent ce pierdea sau câștiga cu asta.

Prezența lui în viața mea mi-a inspirat să fiu un om măcar puțiiin mai bun. Nu pentru vreun folos, ci pentru liniștea mea sufletească.

Și deși a murit acum 2 ani și un pic, nu-mi lipsește, căci îl port și îi simt prezența prin ceea ce a adăugat în mine și ce m-a învățat. Îl păstrez viu în mine prin ceea ce fac și aleg să duc mai departe din valorile lui. Deci acesta a fost începutul meu în a fi un om cât de cât de omenie.

A doua piatră de temelie în dezvoltarea mea ca om, a avut-o un alt bărbat, preocupat cu adevărat de natura umană.

Relația cu Cristi, care mi-e prieten, iubit, partener de afaceri, familie… mi-a adus pe lângă niște înțelegeri conceptuale de care aveam nevoie ca de aer…și inspirație, relaxare, echilibru.

Pentru că omul ăsta nu doar  vorbește despre relații și fenomene interioare de dragul de a fi interesant.

Ci el e chiar interesat de umanitate, prietenie, colaborare, integritate și viață.

Iar ca să ajungi la luciditatea lui, e necesară o reală preocupare si respect pentru adevăr. O responsabilitate mare pentru tot ce e pe dinăuntrul tău ca om și pentru fenomene exterioare deopotrivă. O asumare a ceea ce ești și o dedicare pentru valori umane care să contribuie la o viață vie autentică, nu doar imitații.

Nu întâmplător, a fost a doua oară în viața mea când știam că ăsta-i omul pe care-l urmez până-n pânzele albe.

Nu pot să scriu despre cărțile lui, fără să scriu înainte despre el.

Căci poate nu vă dați seama, dar ca aceste cărți să fie scrise…a fost necesar pe lângă un interes pentru relații și bunăstarea acestora, o răbdare și o experiență în care omu și-a asumat cine este și a riscat mult pentru asta.

A riscat și a avut răbdarea pe care noi alții (și aici mă gândesc la mine) nu am avut-o, căci doar ne înfuriam cu fața la viață și voiam totul de-a gata.  În lipsa unei experiențe pline și a unor decizii tot mai inspirate, nu ai cum să ajungi nici la luciditatea asta, dapăi să mai și poți scrie cât mai clar în cuvinte ceea ce știi și simți foarte bine, dincolo de orice îndoială.

Și dacă ar fi să aleg doar câteva cuvinte care să descrie autorul, cele mai importante ar fi: Responsabilitate, sensibilitate, conștiență, demnitate, răbdare și luciditate.

Cele 3 volume din cărțile lui, Dă o șansă reală relațiilor de cuplu sunt aer proaspăt pentru sensibilitatea din noi pe care am sufocat-o de mult și sunt schimbătoare de minți, conștiințe și vieți.

Datorită lucidității lui, a energiei senine și a cunoștințelor pe care mi le-a împărtășit fără rezerve, rezultatele în munca mea s-au îmbunătățit drastic. Nu datorită profesiei, a sutelor de cursuri de specialitate și a miilor de cărți citite, ci datorită unui om care a avut răbdarea să-mi explice ce nu apărea nicăieri.

Deci nu mă poți lăuda pe mine sau să te bucuri că am reușit să te ajut (printr-un articol, o ședință de consiliere sau altceva), fără să-ți amintești că în spatele a ceea ce fac, stă Cristi Popan, care mi-a pus uneltele în mână, m-a susținut și a avut încredere în mine.

Dacă este o formulare mai potrivită cu care aș accepta mai ușor laudele sau mulțumirile, ar fi dacă cineva mi-ar spune „Mersi că ai urmat pe cine trebuie și te-ai lăsat modelată de bărbații ăștia”.

Oamenii cu adevărat valoroși am văzut de-a lungul timpului că erau aceia pe care-i evitau alții prima dată. Avem dubii și suspiciuni la oamenii cei mai faini de pe planeta asta, în timp ce devenim dependenți de cei mai nenorociți. Și asta doar pentru că oamenii demni spun adevărul pe care nu-l suportăm.

Deci mi-s recunoscătoare că am putut să-i recunosc și deși nu mi-a fost/nu mi-e întotdeauna ușor, am preferat adevărul și stabilitatea care ți-o dă un om treaz, urmându-l, lăsându-mă ghidată și făcându-mi și eu partea de care sunt responsabilă.

Primul volum, Demascarea Ipocriziei

vine să pună lupa pe clișeele din relaționări și să te lase dezbrăcat. Dacă ești șobolan, dacă ai interese de imagine și profit puternice în relațiile tale…vei rupe cartea, doar ca să nu te vezi, mai ales când încă îți mai merge ipocrizia în relațiile tale.

Dacă te-ai mințit o perioadă îndelungată și ți-e greu să te privești, prima tendință va fi să arunci cartea în foc. Dar asta nu te va scuti de arderea interioară care se va acutiza pe măsură ce ignori adevărul.

Iar cei mai sensibili, care au simțit dintotdeauna că ceva nu este în regulă în relații, vor plânge, vor râde și li se va schimba viața de îndată ce înțeleg niște lucruri de bun simț și le urmează.

Al doilea volum, Revenirea la Integritate și Pasiune

vine ca un pansament după ce rana a fost dezinfectată cu spirt. Cu exemple din conversațiile cu oamenii care au apelat la Cris, soluții și resurse sub forma unor înțelegeri prețioase, poți să-ți dai seama că va fi un drum lung și greu, dar că pentru liniștea ta sufletească merită să-l parcurgi.

Dansul lucidității

este al treilea volum care a ieșit recent de la tipar. Un volum concentrat și curativ, care își propune să răspundă la cele mai des întâlnite clișee și întrebări/confuzii cu privire la relații, iubire, dependențe și altele care-ți stau pe suflet.

Îți dau câteva citate din volum, care mi-au plăcut foarte mult:

Starea de dependență este expresia unei ființe controlate de o nevoie atât de puternică, încât pierde din vedere alte nevoi mai importante. Dependența anulează discernământul.

 

De la un anumit nivel de compromis, ființa ta intră în colaps

 

Noi toți suntem dependenți de întreaga lume. Dar aceste dependențe sunt expresia unei legături intime între tot ce este viață……..Căutarea independenței este expresia dependenței de a-ți confirma superioritatea asupra semenilor. Orice căutare a dependenței din exterior este expresia unei dependențe în interior.

 

Independența înseamnă un suflet supravegheat de un sine responsabil.

 

Omul decuplat de conștiință și sensibilitate, devine creatorul contextelor care-l fac un soi de nevoiaș sufletesc, destinat să devină un cerșetor agresiv.

 

Iubirea nu stă în cuvintele noastre și nici măcar în faptele noastre. Iubirea este prezență, relaxare, conștiență, luciditate și echilibru.

 

Nevoia sănătoasă de stabilitate a unei femei este nevoia de stabilitate în integritate a bărbaților cu care relaționează

 

Imediat ce ai dat-o în emoții, solemnitate sau seriozitate, ai derapat către perversitate. Iar sufletul tău o știe și simte imediat…

 

Suferința în relații este starea unui om care cerșește agresiv (pretinde) și este frustrat că nu se poate folosi de cel cu care relaționează. Suferința din iubire este imposibilă și dovedește, fără excepție, lipsa totală de respect elementar și cu atât mai mult lipsa iubirii.

 

Femeile nu se îndrăgostesc niciodată de bărbați. Femeile se îndrăgostesc de salvatori. Când nu vei mai fi în situații care cer salvări, nu te vei mai îndrăgosti.

 

Iubirea autentică este extrem de rară pe planeta noastră, întrucât drumul către ea trece prin durerea prăbușirii imaginii de sine și prin purgatoriul presiunilor sociale, care însoțește sinceritatea și revenirea la integritate.

 

Cărțile astea sunt vitale!

Și nu te ajută în relațiile de cuplu, autorul nu vrea să te salveze de mizeria relaționării tradiționale, căci așa cum scrie și în carte, nu poți salva un om de el însuși. Dar poți să-i dai o șansă să înțeleagă niște lucruri, apoi el are libertatea de a decide drumul pe care merge. Deci aceste cărți îți dau șansa să te ajuți singur, fiind mai responsabil, să revii la bun simț și un suflet împăcat, să te raportezi onest în relația cu tine însuți, cu ceilalți și cu viața. După ce ai citit cărțile, conștiința te obligă la o sinceritate mai mare cu tine însuți.

 

Și ca femeie care acum are relații împlinite și hrănitoare, dar și ca psiholog și om care a citit destule din domeniu și nu doar de la autori români, spun că nu există carte pe subiectul relațiilor care să fie mai adevărată și complexă decât cărțile Dă o șansă reală relațiilor de cuplu. Și vă rog nu așteptați suferințe prea mari ca să îndrăzniți să puneți mâna pe cărți și sufletul pe integritate.

Anul trecut am făcut un filmuleț video de prezentare cu primele volume, cu care mă laud acum că-l găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=5TYH3RjYPS8

Iar cărțile le puteți comanda la linkul ăsta: http://www.fiiconstient.ro/carti-publicate-editia-a-patra/#comanda

Leave a Response