close
Relații

Pasărea din mână…sau cioara de pe gard?

“Nu da pasărea din mână pentru cioara de pe gard” 

Această vorbă, deşi este folosită pe post de manipulare, căci cei ce-o scot din gură se simt majoritatea “pasărea din mână”, zicala are de fapt un mare sens.

Pasărea din mână este realitatea şi senzațiile în legătură cu tine, cu cineva sau o situație.

Realitate care e palpabilă şi se verifică şi-n situații cu miză. Pasărea din mână e vocea aia interioară care vorba unei cliente “e uşoară de abia o simți”, dar dacă ai un minim contact cu tine…musai s-o urmezi. E bunul simț care evaluează o situație şi e atent la context şi la imaginea de ansamblu.

Nu vine niciodată cu gălăgie emoțională, nu vrea să demonstreze nimic în exterior și reflexia ei se vede în realitate.

Cioara de pe gard ține de proiecții şi calcule de profit (ce pierd, ce câştig dacă…) emoții şi şantaje emoționale (ale tale sau ale altora). Imaginație aşadar.

Cioara nu trece prin situații cu miză, da arată foarte bine în aparență şi-n situații neimportante. Până îşi ia zborul şi dai cu nasul de realitate.

Galanterie

Clienta care mi-a amintit de această zicală, divorțează de un tip care arată bine, are afaceri şi e admirat în lume de mulți care îi văd puterea, statutul şi galanteria (e extrem de amabil, formal şi prețios) şi ea a plecat de acasă cu un altul…zugrav, simplu, deloc prețios sau galant. Spune ce gândeşte şi nu e formal cu nimeni.

Soțul i-a zis că dă pasărea din mână pt cioara de pe gard, iar toți apropiații ei au zis că e nebună că pleacă de lângă aşa un om, cu care dă bine în societate şi poze.

Ceea ce nu pricepe lumea ce-i admiră este că soțul o umilea de oricâte ori avea ocazia, o manipula grosolan şi dincolo de imaginea amabilă şi respectabilă…în situații cu miză, o călca în picioare. De exemplu, când s-a îmbolnăvit i-a zis că nu-şi permite să stea la pat ea, cu 12 clase şi copiii mici, aşa că să se pună pe picioare “ca să nu te ridic io cu doi pumni din patul ăla”.

Bărbatul simplu, deloc galant în exterior…în situații cu miză a fost un soi de dumnezo. I-a dat bani, i-a închiriat un apartament unde să stea ea liniştită, fără pretenția să vină şi el la ea, i-a dus copilul la grădiniță când ea venea la psiholog, a susținut-o şi a scuturat-o atunci când era nevoie. Eh, în cazul ăsta…cioara nu e pe gard.

Aparențe

Şi totuşi…oamenii încă continuă să pună presiune şi să-i arate ce bărbat bine şi galant pierde dacă divorțează. True story! Şi nu e numai una în care…aparențele contează.

Desigur că aceste aparențe au fost întreținute atât de femeia în cauză care continua o vreme să pună poze cu soțul pe Facebook, cât și de celelalte femei în astfel de situații, care afișează un zâmbet tâmp în public pentru a stârni invidia privitorilor. Ce se află în interiorul casei lor, prea puțini știu.

Și vedem atât de puține lucruri care se întâmplă chiar sub ochii nostri pentru că ne uităm după ciorile de pe gard și ne lăsăm furați de aspect, cuvânt, imaginație, pentru a ne hrăni nouă înșine o imagine ideală a ceva ce am vrea să existe, deși viața ne-a demonstrat destul de des prin dezamăgiri ori pierderi că sunt doar himere.

Dacă am fi atenți, am vedea puțin dincolo de respectul (fals) afișat și galanteria unui individ, care sunt irelevante. În plus, arătate excesiv în exterior…sunt doar expresia unei perversități care-și urmărește foarte bine scopul. Dar adevărul este că nu ne interesează atâta vreme cât:

  1. Din amabilitatea lui obținem și noi ceva
  2. Ne întreține iluziile și minciuna cu care ne-am obișnuit să adormim neliniștiți.

Când deschizi ochii și vezi cu cine ai de-a face și ce consecințe plătești pentru superficialitatea ta, iei decizia să pleci de acolo. Și atunci vezi ce iluzii ai hrănit în ceilalți și cum vor toți să te salveze de la o posibilă fericire, doar pentru că nu ai nicio certitudine și nu urmezi un traseu clasic.

Cum te descurci singură?

Dacă ești femeie și divortezi, toată lumea sare să te întrebe cum o să te descurci singură, cum îți plătești cheltuielile și cine ți-o mai trage la X vârstă și cu un copil după tine.

Da nimeni nu te întreabă cum ți-e în momentul ăsta. Dacă ți-e bine în doi, dacă dormi noaptea, dacă dincolo de aparențe mai există ceva.

Cel mai bun raspuns la aceste întrebări ar fi: “Nu știu cum o să fie singură, cum mă descurc cu un copil, ce fac cu banii, etc. Da știu sigur cum mi-e acuma. ȘI ACUM NU MI-E BINE.”

Sau vorba unei prietene a cărui șobolan soț i-a spus așa:
– Dacă divorțezi tu le plătești pe toate.
Iar ea a răspuns recunoscătoare:
– Dacă ăsta-i prețul pentru liniștea mea interioară și libertatea mea, cu mare drag îl platesc.

Dincolo de cuvintele aparent de îngrijorare a celor apropiați care te avertizează că ai o vârstă și e greu singură…se ascunde doar panica lor ca nu cumva să vadă că totuși o să te descurci și mai există viață după o naștere și un divorț. Asta le-ar arăta minciuna și compromisul în care au trait ei atâta vreme.

Minciuni și compromisuri care sunt întreținute de noi toți.

De exemplu, majoritatea femeilor care au trecut prin momente dificile precum divorțuri, despărțiri și altele asemenea, însă după ce ajung victorioase la capăt, vorbesc deschis și dau sfaturi altor femei, se bat cu pumnul în piept că ele au reușit, că se poate și deși e dificil, merită. Lucru de apreciat. Însă aș vrea aceeași mobilizare și în momente de criză. Să vorbim și atunci când ne e greu, murdar și acru, în loc să zâmbim în pozele de pe Facebook.

Acest demers este valabil atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților. Toți par fericiți la suprafață, iar pe interior se dezintegrează. Iar aici problema este că trag și alți naivi după ei. Acei naivi care se uită la trei poze de familie de pe facebook și zic “Uite mă ce frumos se iubesc ăștia! Și eu vreau!” Și pentru că se grăbesc, primesc și ei același lucru. Niște poze drăguțe și o viață mizerabilă.

Vorba unei cliente care a înțeles clișeele relaționale care sunt cel mai des întâlnite “Raluca…de ce nu spune nimeni despre lucrurile astea? De ce nu vorbește nimeni?”

În concluzie, fii atent la pasărea din mână. Dar nu o confunda cu cioara de pe gard.

Iar omul care ține neapărat să-ți spună că el este o alegere sigură și e pasărea din mâna ta, nu este decât o cioară îmbrăcată frumos, care vrea să te mănânce de viu.

Despre alegeri și situații cu miză…în articolul viitor.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Tags : featured

Leave a Response