close
Relații

Vrei să cunoști omul sau să-ți confirmi imaginile tale?

Dacă vrei să cunoști cu adevărat un om, du-l spre situații cu miză. Sau cel puțin, fii atent la ele. De asemenea, privește cine este (dincolo de ce susține sau ce crezi tu) în cât mai multe contexte și du lucrurile la limită. Dacă nu o faci tu, o va face viața pentru tine, însă și în acest caz, e important să fii atent. Adică în loc să-ți menții iluziile acolo unde există, să privești adevărul. Dacă te interesează, bineînțeles. Dacă nu, atunci măcar asumă-ți consecințele momentului când ai realitatea în față, căci nu o poți evita la nesfârșit.

Relații care se…și te consumă

Majoritatea relațiilor se consumă în pătrățele irelevante și în imaginația celor implicați  (când totul merge pe roze, la sucuri și cafele, în romantisme). Pentru că fiecare vrea să obțină ceva (să fie plăcut, să aibă o confirmare ori validare, să-și asigure un viitor cu partenerul, etc), puțini sunt cu adevărat atenți la cine este omul de lângă ei. Dincolo de povești – ale lui și ale imaginației tale. Așa că în timp ce mintea a rulat filme despre celălalt, consumai și din tine nefiind atent la ce-ți arăta realitatea. De aceea la final ajungi obosit, disperat, furios. Și nici nu-ți asumi vreo responsabilitate că ai ajuns în acest punct, așa că dai vina pe partener.

De exemplu, crezi despre o persoană că este sinceră. Și tot vezi de multe ori că minte de îngheață apele. Deși realitatea e alta, tu îți spui o poveste care să scuze comportamentul ei. “Pe mine nu mă minte, în situația asta era normal să o facă”, “Lasă că schimb eu omul și îl fac mai bun” și alte prostii care-ți trec prin cap, repet…ca să ascunzi adevărul ce strigă la/în tine.

Du lucrurile la limită

A duce lucrurile la limită înseamnă să fii tu și să exprimi cine ești (atât cât știi), fără încercarea de a-l menaja pe celălalt (mai ales că dorința de a-l menaja sub scuza “să nu sufere” ascunde doar frica ta de a nu pierde ceva.

Spune adevărul oricât de greu ți-ar fi. Așa știi dacă aveți aspirații comune sau nu, dacă omul apreciază sinceritatea ta sau o condamnă și vrea minciuni. Așa îl încurajezi și pe celălalt să fie la fel de sincer cu tine. Însă dincolo de încurajarea deschiderii, nu poți pretinde aceeași sinceritate.

Urmează-ți sincer sufletul și nu fă niciun compromis și așa vei vedea cine este omul de lângă tine.

Din experiența mea, puncte de situații la limită sunt și când omul este nervos sau obosit. Căci atunci nu mai ai energia să-ți salvezi niște aparențe și imagini de sine, așa că te arăți așa cum ești.

Eu de exemplu, în situații dificile când sunt obosită, mă văd cel mai bine că nu-mi place să pierd controlul, sunt dezorganizată, am tendința să fiu răutăcioasă, etc. Și în aceste momente mă arăt și-n exterior, căci nu sunt pe fază (odihnită) să ascund ceva.

Dacă oamenii mă văd, ar trebui să-și dea seama că și asta sunt eu. Nu să-mi găsească scuze că eram obosită, ci să ia în considerare că exact de-aia n-am mai avut niște măști.

În viață nu există scuza că “Sunt așa pentru că în situația asta…”(și aici îți găsești ție sau la altul o mie de motive ca să scuzi comportamentul). De fapt, doar s-a creat un context ca să mai exprimi ceva din ceea ce ești.

Situații cu miză

La o cafea, toți suntem prieteni buni și sub clar de lună toți ne facem declarații siropoase și lumea pare perfectă. Însă acestea sunt situații nerelevante pentru cine suntem ca oameni. Nu au nicio legătură cu o realitate, ci doar pun imaginația în mișcare și întrețin niște drăguțe iluzii.

Situațiile cu miză sunt acelea în care celălalt nu are nimic de câștigat (sau chiar poate să piardă ceva), când ai nevoie de un suport real sau implicare, când vă spuneți adevăruri grele și/sau când viața vă pune în situații dificile care să vă smulgă măștile de pe față.

De-a lungul unei relații sunt o grămadă de situații cu miză care trec neobservate pentru că ne scufundăm urgent în povești imaginare și nu recunoaștem ce vedem/simțim.

Pentru mine, cele mai  relevante situații cu miză sunt Apropierea și Îndepărtarea.

Apropiere

Când ești sincer cu ceea ce vrei și ești, apropiindu-te de un om…poți observa dacă apreciază deschiderea sau te judecă ori te folosește, pretinzând tot mai mult. În cazul celei de-a doua variante, nu este cazul să sari ca ars că ai fost folosit, ci pur și simplu să-ți culegi datele despre om și relație (în ce context a reacționat într-un anume fel, cum reacționează dacă-i arăți că-l vezi în intențiile lui, etc). Apoi, dacă vezi că nu ai cu cine vorbi, să te îndepărtezi cu recunoștință și fără ranchiună. Ideea este să cunoști un om și să vezi dacă vrei să trăiești cu el, să-i dai o șansă arătându-i unde greșește însă nu să-l penalizezi pentru greșeli.

Îndepărtare

În cazul îndepărtării, e important de văzut reacția omului de lângă tine. Dacă respectă distanța pe care o pui (din varii motive: așa simți, ești ocupat, n-ai chef, etc) sau dacă se înfurie, apelează la strategii emoționale și manipulare.

Orice om care apreciază ceva ce a primit, îți va respecta și decizia să te îndepărtezi de el (pentru o perioadă sau de tot). În caz contrar, jignirile, reproșurile și șantajul îți arată doar pe cine ai avut lângă tine și cum te-a considerat un bun material care i se cuvine.

Dacă nu identifici tu situațiile cu miză și nu ești sincer cu ce vezi și simți, lucrurile se complică și ajungi într-un punct în care nu te mai poți minți.

Așa au ajuns la mine cliente care să-mi spună că vor să se despartă de soț și el zici că a înnebunit și a devenit un tiran (nu a înebunit și nu a devenit nimic. Pur și simplu își arată fața atunci când simte că-și pierde jucăria) sau oameni care-mi spun “Am știut asta de la început”. Au știut, dar au ales să-și valideze poveștile romantice, căci adevărul nu era convenabil.

Și atunci, întrebarea nu e “Cum îl prind pe X-ulică?” pentru că nu este un joc în care celălalt trebuie prins cu mâța-n sac. Întrebarea e Vrei adevărul cu orice preț, fiind recunoscător pentru el? Atunci înainte de a-ți dori o relație, un soț/soție, un tată/o mamă pentru copilul nenăscut (etichete și imagini), cunoaște omul și vezi când, cum sunteți compatibili și până unde puteți duce relația voastră. Iar asta fără să faci compromisuri.

Voi mai scrie despre subiect, așa că dacă aveți completări sau întrebări, le primesc recunoscătoare în comentarii

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Tags : featured

3 comentarii

 1. Raluca, îți mulțumesc din suflet pentru acest articol! Simt așa că a venit exact cand aveam mai mare nevoie de el! Sunt șocat de faptul că l-am citi în aceste momente, dar profund recunoscător! Abia astept partea a 2-a !😍
  As vrea sa te întreb ceva : cum se face că uneori, o data cu deschiderea sinceră față de o persoană, poate trece mult timp, iar într-un moment cu miză, să folosească vulnerabilitățile , utilizând slăbiciunile pe care le ai.
  Se poate să anticipezi acest fapt, prin ceea ce simți ,sau odata cu deschiderea sincera in fata cuiva, apare si riscul ca informatiile sincere de la tine sa fie folosite împotriva ta?
  ( fără sa fii frustrat, sa te ” simtit folosit”, sau alte cele… )
  Cum procedezi în această situație?
  P.S. sper ca m-am facut înțeles!
  P.S.S. Mulțumesc pentru articol! 🙂

  1. Sinceritatea e vulnerabilitate si implica intotdeauna si un risc. Insa suntem sinceri pentru ca asa putem trai mai usor cu noi insine. Apoi, fiind vulnerabil poti cunoaste mai usor oamenii din jur. Daca apreciaza deschiderea ta si raspund la fel, daca au tendinte de superioritate sau nesimtire, dar se redreseaza de indata ce le atragi atentia…sau daca folosesc slabiciunile tale pe post de arma cand ti-e lumea mai draga. Orice ai vedea, adevarul cere respect. Si l respecti fara sa te enervezi, frustrezi, ci luandu-ti de aici incolo decizii mai inspirate. 1. Daca omul ti-a aratat ca vrea sa te foloseasca si cu prima ocazie apeleaza la slabiciunile tale, poti sa te indepartezi fara resentimente. Ba chiar cu recunostinta ca ti ai dat seama de asta iar viata ti-a pus adevarul in fata. Si 2. Poti sa fii mai atent data viitoare la ce simti cu referire la unii oameni si sa te deschizi acolo unde exista incredere. Chiar si asa, tot poti da erori, deci cea mai buna cale de a te cunoaste pe tine si a creste…si a cunoaste un om si relatia cu el este deschiderea si sinceritatea, cu orice risc. Dar mai detaliat voi scriu un articol despre subiect.
   Multumesc de comentariu!

Leave a Response