10 pași…fericiți

o-HAPPINESS-facebookM-a întrebat o cititoare care sunt pașii spre fericire și m-a rugat să scriu despre asta un articol. Deci astăzi avem în meniu zece pași…fericiți.

  1. Evită să-ți mai legi fericirea de atașamentele tale. Poți să-ți spui sau să te gândești „Voi fi fericit atunci când…” iar asta înseamnă că-ți condiționezi propria fericire de un eveniment exterior. Când îți dai seama de asta, mintea are un proces mai rafinat de lucru și te leagă mai subtil de atașamente; multe pe care nici măcar nu le vezi. Problema nu este că-ți dorești liniște, încredere, mai mulți bani, o relație, o carieră sau orice altceva, ci mai degrabă că ai lăsat ca fericirea ta să depindă de obținerea acestor lucruri. De ce îți dorești toate astea mai exact?
  1. Lasă deoparte conceptul. Fericirea e un concept până la urmă. Până să-ți zică cineva că e trist să fii singur sau că fericirea supremă e să-ți cunoști vocația, erai bine mersi și adulmecai viața. Apoi ai auzit/văzut percepția altora și brusc ai căzut în apatie. Aruncă la gunoi termenii ăștia stilistici, plini de metafore și o mie de înțelesuri și acceptă că s-ar prea putea să nu știi exact cum e cu fericirea asta. Dar dacă nu-i dai repejor o imagine și-un înțeles, poți să te lași surprins de experiența și starea în sine, nu de o definiție spusă de alții.
  1. Observă/observă-te. O bună parte a suferinței, vine din faptul că acționăm și reacționăm ca niște roboței, scanând cu privirea exteriorul, rulând filme în minte și ignorând interiorul cu motivațiile noastre cele mai adânci. Și nu poți schimba ceea ce nu poți înțelege. Ieși mai des din tine și povestea ta și observă-te ce faci, de ce faci ceea ce faci, cum vorbești, când, ce și de ce o faci, ce emoții apar în tine și de la ce gânduri au apărut? Observă-te ca și când ai vedea o altă persoană. Nu judeci, nu emiți păreri, doar te vezi – în exterior și-n interior. După o perioadă vei observa mult mai bine și persoanele din viața ta, fără să-ți imaginezi tu scenarii, căci atunci vei vedea mai clar.

Unii oameni mi-au spus că dacă își observă emoțiile puternice și gândurile din spate, acestea scad ca intensitate și se tem, căci atunci înseamnă că tristețea nu mai are gustul ăla amar, da la polul opus, nici bucuria nu va mai fi atât de intensă. Adevărat! Asta nu cumva arată un atașament de emoții? Dacă treci dincolo de spațiul ăsta mental-emoțional, descoperi un alt nivel de percepție, mult mai intens, frumos, clar; și de data asta…real. Însă cine are răbdare să ajungă până acolo?

  1. Acceptă ce vine spre tine. Dacă te zbați de fiecare data când ceva nu-ți convine, nu rezolvi nimic. Mai mult decât atât, îți îngreunezi situația pentru că opui rezistență. Dacă te observi pe tine, ceilalți și viața, acceptând ceea ce este și se întâmplă, din acest cadru liniștit poți găsi soluții acolo unde este cazul.
  1. Fii sincer cu tine însuți. Dacă ești atașat de povestea pe care ți-o spui, când te observi și vezi că în tine există și întuneric, apare tentația să te minți. Câteodată nici nu apuci să observi ceva, că automat te ascunzi după măști, ca să-ți scuzi deciziile. Sinceritatea față de tine, motivațiile tale și tot ce faci este o comoară, care pe termen lung te eliberează din lanțuri și te răsplătește după merit.
  1. Nu te vinde pentru a fi acceptat/apreciat. Atunci când pozezi în altcineva decât ești, când renunți la ceea ce știi că e adevărat și autentic în tine și atunci când ignori să trăiești viața ta, după placul tău, doar de frica de a nu fi acceptat, apreciat, etc, te vinzi. Ieftin. Și tot tu plătești prețul.
  1. Nu pretinde nimic. Multe suferințe vin peste noi pentru că avem impresia că ni se cuvine totul și pretindem de la noi, ceilalți și viață. 1. Nu ți se cuvine nimic și 2. Poți cere ce-ți dorești, însă n-ai niciun drept să poruncești să și primești. Iar asta ne duce la punctual 8…
  1. Fii recunoscător pentru tot ce primești. Dacă nu pretinzi și nu iei totul ca pe un dat, atunci poți să te bucuri de ceea ce ai și exact cât primești. Viața îți dăruiește în fiecare zi câte ceva, dar trebuie să fie cineva treaz ca să vadă și să aibă conștiința vie, ca să primească.
  1. Nu evita nefericirea. Nu ăsta e drumul spre fericire; n-are nicio legătură. Cu cât eviți mai mult momentele grele, cu atât te izbești mai tare de ele. Vezi punctele cu acceptarea și observarea. Și amintește-ți că ceea ce eviți e la fel de important ca și ceea ce cauți. Poate mai important.

Stare de bine

10. În esența ta, există o stare de bine permanentă, indiferent de circul exterior. Desigur că te mai poți enerva, supăra, bucura și vei mai rezolva probleme, fiind eficient sau greșind. Însă starea ta în fundal, poate rămâne neschimbată atunci când n-ai legat binele tău de evenimente exterioare. Ele doar vin în completarea a ceea ce ești deja. Când faci lucruri care să-ți dea sens și valoare-n viață, când ai prietenii care scot din tine tot ce-i mai bun și mai rău deopotrivă și relații care să te împlinească pentru că vezi cu adevărat în tine și-n ceilalți, atunci fericirea va fi doar un subiect stupid despre care nu poți vorbi, căci conștientizezi că n-ai de ce să o cauți, ai numai ce respira, iubi, trăi cu adevărat.

Aceste 10 puncte nu sunt rețete pe care să le aplici în 10 minute și să vezi rezultate peste noapte. Mulți oameni așa ar prefera, însă fără munca interioară și micile revelații de pe drum, ai pierde mult din savoarea vieții.

În fond, fericirea nu este un scop în sine, ci un efect. Cu cât te stresezi mai mult să o obții, să alergi după himere, să faci X lucruri pentru a fi fericit, cu atât te îndepărtezi mai mult de ea. Fericirea apare în mod firesc atunci când ești ocupat cu tine și viața ta; când ești inspirat, înveți, scrii, dansezi, petreci timp cu prietenii tăi, etc. Atunci apare ca efect secundar și e cea mai puțin importantă, pentru că ceea ce a contat a fost dansul de pe parcursul drumului, muzica, descoperirile și transformarea ta interioară.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Raluca Muresan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *