close

tastatura

Am primit mai multe mail-uri în care am fost întrebată dacă eu consider că Facebook-ul este un prieten sau un dușman. Unii oameni se plâng de lipsa de sinceritate a persoanelor cu care comunică prin această rețea și de efectele nocive care le poate avea dependența de socializarea online(și nu numai), iar alții susțin că Facebook  este o mină de aur. Adevărul este undeva la mijloc. Cel puțin din punctul meu de vedere. 

Ce prieteni ai în listă?

Autenticitatea și valoarea persoanelor din lista de prieteni Facebook, depinde numai de tine. Ce prieteni alegi tu să ai în listă? Ce interese și pasiuni ai? Nu degeaba se spune că cine se aseamănă se adună. Dacă te lovești des de experiențe neplăcute, întreabă-te ce anume trebuie să înveți despre tine? Ce parte din tine atrage acel gen de persoane? 

Desigur că mai sunt oameni care te scot din minți și nu ai nicio treabă cu ei, însă ai o opțiune de DELETE. 

Fă curățenie în lista ta de prieteni (virtuală și nu numai) și păstrează acei oameni cu care ai ceva în comun, îți place să-i citești, comunicați și vă aduce reciproc beneficii. 

Care este scopul tău?

Probabil că am eu obsesia scopului și trebuie să știu clar ce scop am pentru fiecare mișcare, însă conștient sau nu, tot vrem să obținem ceva orice am face, chiar dacă acel ceva e doar relaxare. 

Așa că întreabă-te, ce vrei să obții stând pe Facebook? Te relaxezi? Citești articole interesante? Postezi pe grupuri sau vorbești cu oameni din diferite zone? Care e scopul tău? Fii sincer cu tine.

Cât timp aloci zilnic pentru Facebook?

Dacă stai de dimineața până seara, fără un scop clar și fără să-ți aducă vreo utilitate, atunci s-ar putea ca Facebook-ul să-ți facă probleme. Propune-ți un timp în care să stai online și ține-te de el. Dacă ai decis să fie doar 2 ore pe zi, stai doar atât. 

Dacă te consideri dependent de Facebook, micșorează durata alocată online treptat și recompensează-te după o săptămână în care ai reușit să ai și alte activități.

Cazul meu 

Din punctul meu de vedere Facebook-ul este o unealtă genială care te poate ajuta, atât cât îi dai tu voie. Eu îl folosesc pentru promovarea articolelor și a evenimentelor pe care le organizez, vorbesc cu oameni interesanți din alte zone, citesc articolele care mă interesează și aflu de seminariile/workshopurile ce au loc la mine în oraș și nu numai. 

Mie personal, Facebook-ul mi-a adus multe beneficii. Am cunoscut o grămadă de oameni minunați și cu o mare parte din ei m-am întâlnit și în viața reală, m-a ajutat la promovare și articolele mele ajung la persoanele potrivite, indiferent de zona în care trăiesc și chiar am primit ajutor de câteva ori, când aveam nevoie pentru acest site. Acestea sunt doar o parte din beneficii, însă pentru mine, da, Facebook-ul e o comoară, pentru că eu am ales ce prieteni să am, ce mă interesează și cât timp să stau online. 

De obicei îmi acord în medie cam două ore pe zi cumulate, pe care le folosesc pentru conversații sau/și promovare. Câteodată îmi pare rău că nu reușesc să intru puțin mai des, cât să mai postez ceva drăguț pe pagina de Entuziasm, însă promit să-mi fac mai mult timp și să-ți scriu. (Sau să-mi iau un telefon cu conexiune la internet).

Prieten sau dușman?

De fapt e așa cum alegi tu să fie. Ca orice alt lucru, poate să fie folosit spre beneficiul tău sau nu. Însă de tine depinde cum alegi să-l privești și la ce alegi să îl folosești. 

Știu și exemple negative de utilizare a Facebook-ului, însă majoritatea țin tocmai de punctele abordate mai sus. Cât timp stai pe el și cum folosești timpul ăla, ce cauți, ce plusuri și minusuri întâmpini tu și cum le gestionezi. 

Consider că un echilibru e ideal și aici. Oricât ar fi de utilă această rețea, acordă-i timp și atenție cu măsură. Și cu cap. 

Tu ce părere ai? Pentru tine Facebook e un prieten sau dușman?

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm 

P.S. Dacă ești în Cluj pe data de 18 ianuarie, țin un workshop care te va ajuta să ții ritmul în noul an și să-ți îndeplinești obiectivele. Pentru detalii click aici

6 comentarii

  1. Ai perfecta dreptate, foloseste-te cu intelepciune de orice unealta ai, facebook poate fi si prieten si dusman, depinde ce putere ii dai tu. Un articul foarte adevarat

  2. Facebook e o unealta pe care daca sti cum sa o folosesti e prietenoasa. prin fb tin legatura cu familia, cu colegii de la scoala ( iau un curs on line ) ce se intimpla pe glob, citesc reviste fara sa ma abonez ( cele pe care le citesc ocazional ) intrun cuvint 90% educativ. Asa te-am intilnit si pe tine si ma bucur mult ca ne-am intilnit, deocamdata pe fb. Stiu ca nu e privat nimic odata ce ai numele pe un calculator si ai un cont telefonic, internet, bani in banca………cine vrea sa stie de tine , nu are probleme sa te afle oricum 🙂 Prefer sa intilnesc prieteni personal 🙂 De asemenea pot sa share info cu atii care nu au calculator……

  3. Din punctul meu de vedere, orice site de socializare e un instrument genial, de care nu ar trebui sa te desparti.
    Comunicare, marketing, socializare…indiferent cum il utilizezi, este un beneficiu al secolului nostru, din care poti profita din plin.

  4. Pt mine FB este extraordinar, pt ca am ales sa fiu in legatura doar cu ce ma intereseaza. Datorita FB am cunoscut oameni de o calitate extraordinara care mi-au schimbat viata, prin postarile lor, la propriu si asta fara ai intalni vre-o data personal. Cand ma gandesc la FB ma gandesc cu placere deoarece cand intru online stiu ca gasesc acolo lucruri placute, interesante sau care ma invata ceva. Nu pot sa spun exact cat stau pe FB intr-o zi dar pot sa spun ca atunci cand simt ca nu mai am nimic interesant de vazut acolo sau m-am plictisit ies, iar asta poate sa fie dupa 1 minut sau dupa o ora . Datorita FB am putut sa te cunosc si astfel ai ajutat si tu la schimbarile din viata mea si de aceea iti multumesc tie, dar si lui Dumnezeu pt ca am avut inspiratia de a fi selectiva cu tot ce tine de aceasta retea de socializare. Te pup si imbratisez cu drag! 🙂

  5. Pe FB am observat ca sotul meu era ”single” in timp ce era casatorit; tot aici am observat ca posta poze cu oricine numai cu mine sau familia mea nu;tot aici am observat ca accepta prietenia oricui dar nu si a mea.Cand l-am intrebat , s-a aparat cum a putut si el…Deci….da , in cazul meu a fost un ”prieten” ,cam direct si aspru , fara menajamente….
    Ca o concluzie, devine o unealta genial, atata timp cat se pastreaza echilibrul….

Leave a Response